ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ – ΛΑΜΙΑ 6/10/2018

0
967
Διαβάστε περισσότερα σχετικά με Ιστορική Ημερίδα για την Περιφερειακή Τηλεόραση

 

Διαζύγιο ζήτησε η DIGEA

 

Ημερίδα Α’ Μέρος

Ημερίδα Β’ Μέρος

 

Φωτογραφικό Υλικό Ημερίδας

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Χαιρετισμοί

  • Κώστας Μπακογιάννης, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
  • Λουκάς Υπερήφανος, Πρόεδρος Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχος Ορχομενού
  • Νίκος Σταυρογιάννης, Δήμαρχος Λαμιέων
  • Λευτέρης Κρέτσος, Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης
  • Εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων

 Ιδιαίτερη η παρουσία  του Προέδρου και Αντιπρόεδρου του ΕΣΡ κ.κ  Αθαν. Κουτρομάνου και Ροδόλφου  Μορώνη και του μέλους της ΕΕΤΤ Ν. Καψάλη

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

ΜΕΡΟΣ Α΄   Ο ιστορικός ρόλος και η αποστολή της Περιφερειακής Τηλεόρασης

Συντονιστής: Σάκης Κοκκίνης, Μέλος Δ.Σ ΕΕΤΕΠ, (ASTRATV)

  • Ο ρόλος της Περιφερειακής Τηλεόρασης στην περιφερειακή ανάπτυξη
    Εισηγητής: Ευθύμιος Καραΐσκος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδα
  • Η ιστορική διαδρομή της Περιφερειακής Τηλεόρασης. Πως φθάσαμε ως εδώ…
    Εισηγητής: Αντώνης Δημητρίου. Πρόεδρος ΕΕΤΕΠ,  (ΚΡΗΤΗ TV)

 

ΜΕΡΟΣ Β΄  Η σημερινή κατάσταση. Τι πρέπει να γίνει…

Συντονιστής: Λευτέρης Κουκουτίνης, Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ, (ΕΝΑ CHANNEL)

  • Η Περιφερειακή Τηλεόραση σήμερα. Προβλήματα και λύσεις
    Εισηγητής: Σπύρος Καμπιώτης, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ, (ΙΟΝΙΑΝ TV)
  • Η διαδικασία αδειοδότησης και οι ιδιαιτερότητες της Περιφερειακής Τηλεόρασης
    Εισηγητής: Τρύφωνας Δάρας, Νομικός, Ειδικός σε θεσμικά θέματα Περιφερειακού Τύπου
  • Ο Νέος Χάρτης Συχνοτήτων και τα τεχνικά προβλήματα εκπομπής των Περιφερειακών Καναλιών
    Εισηγητής : Χρήστος Καψάλης,  Καθηγητής ΕΜΠ,
    Εισηγητής: Γιώργος Σιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΤΕΠ, (STAR Κεντρικής Ελλάδας)

 

Ευχαριστήρια Επιστολή προς Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φτθώτιδας

 

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

 

Παρουσιάστρια Ημερίδας

 Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας που είχαν την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν την ημερίδα σας καλωσορίζουν στις εργασίες της και σας ευχαριστούν που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή τους.

Η διοργάνωση μίας δημόσιας συζήτησης όπως αυτή που ακολουθεί με αποκλειστικό αντικείμενο την περιφερειακή τηλεόραση, την ιστορική της διαδρομή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα και τις λύσεις που θα προταθούν δεν είναι απλώς μία απλή και ενδιαφέρουσα ιδέα, αλλά και μία ιστορική αναγκαιότητα, με δεδομένη την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται ο κλάδος ενόψει της επικείμενης αδειοδότησης.

Είμαστε βέβαιοι ότι η συζήτηση που θα γίνει και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν θα φανούν χρήσιμα σε όλους. Όχι μόνο σε όσους υπηρετούν την περιφερειακή τηλεόραση και εργάζονται σε αυτήν αλλά και στην πολιτεία, τα πολιτικά κόμματα, τις ανεξάρτητες αρχές τη διαφημιστική αγορά, τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και φυσικά τους πολίτες της περιφέρειας.

Ελπίζουμε η ημερίδα να πετύχει τους στόχους αυτούς και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες σας.

Τη σημερινή ημερίδα τιμούν με την παρουσία τους: Ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος. Ως εκπρόσωπος της Ν.Δ. η βουλευτής Β’ Αθηνών και αρμόδια τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ως εκπρόσωπος του κινήματος Αλλαγής η υφυπουργός, βουλευτής και ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Κατερίνα Μπατζελή.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κ. Αθανάσιος Κουτρομάνος και ο αντιπρόεδρος κ. Ροδόλφος Μορώνης, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας δήμαρχος Ορχομενού, κ. Λουκάς Περήφανος. Ως εκπρόσωπος του ΚΚΕ, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος κ. Κώστας Μπασδέκης. Ο δήμαρχος Λαμιαίων, κ. Νίκος Σταυρογιάννης. Ο αντιπεριφεριάρχης Φθιώτιδας και πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας, που είναι και συνδιοργανωτής της ημερίδας, κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Μαζί μας είναι επίσης ο κ. Αποστόλης Καραναστάσης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας, ο κ. Θανάσης Μιχελής, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας και ο κ. Γιάννης Σαρακιώτης, επίσης βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας.

Στο σημείο αυτό να καλέσω στο βήμα, για να απευθύνει χαιρετισμό, τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Κώστα Μπακογιάννη.

 

 

Κώστας Μπακογιάννης (περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος)

Καλημέρα σας. Να σας καλωσορίσω εδώ στην καρδιά της Ελλάδος στην έδρα της περιφέρειάς μας στη Λαμία. Θέλω να σας ευχαριστήσω πάρα πολύ που ανταποκριθήκατε από καρδιάς. Να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κ. υπουργό, τους εκπροσώπους των κομμάτων, ασφαλώς τους συναδέλφους αυτοδιοικητικούς, τους φίλους βουλευτές και βεβαίως τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του ΕΣΡ.

Αυτή για εμάς τουλάχιστον δεν είναι άλλη μία ημερίδα, δεν είναι μία απλώς εξάντληση, να το πω έτσι, μίας τυπικής υποχρέωσης. Για μας είναι μία πάρα πολύ μεγάλη ευκαιρία για να κάνουμε επιτέλους μία συζήτηση ουσίας. Να το πω αλλιώς; Μία συνάντηση εργασίας. Όχι μόνο για το χθες και το σήμερα της περιφερειακής τηλεόρασης, αλλά ιδιαίτερα για το αύριο. Ένα αύριο το οποίο μας απασχολεί όλους πάρα πολύ.

Και γιατί μας απασχολεί; Όχι για λόγους θεωρητικούς, αλλά για λόγους καθαρά πρακτικούς. Διότι η περιφερειακή τηλεόραση σήμερα είναι συνυφασμένη με τη δημοκρατία μας. Ξέρετε, η πραγματικότητα είναι ότι εμείς που έχουμε θέση ευθύνης πολλές φορές δεν τα πάρα πολύ καλά με την κριτική, δεν τα πάμε πάρα πολύ καλά με την αλήθεια. Μας αρέσει να ωραιοποιούμε πράγματα και καταστάσεις.

Μας αρέσει να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά μέσα από τους δικούς μας πολλές φορές παραμορφωτικούς φακούς. Ποια όμως είναι η πραγματικότητα; Η πραγματικότητα είναι ότι εμείς οι ίδιοι θέλουμε να γίνουμε καλύτεροι. Μα άμα θέλουμε να δώσουμε πραγματικές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, άμα θέλουμε να είμαστε κοντά στους ανθρώπους που μας έχουν τιμήσει με την εμπιστοσύνη τους, τότε έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη τον διάλογο, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη τη συζήτηση, έχουμε πάρα πολύ μεγάλη ανάγκη τη Δημοκρατία.

Κι αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορούμε να το φοβόμαστε. Δεν μπορούμε να το αντιμετωπίζουμε φοβικά. Διότι η ίδια η λογοδοσία, η ίδια η διαφάνεια, εξασφαλίζει και τα δικαιώματα όλων μας, αλλά εξασφαλίζει και την ίδια τη Δικαιοσύνη, και η Περιφερειακή Τηλεόραση, εμείς που ζούμε στην ελληνική περιφέρεια, το ξέρουμε πάρα πολύ καλά, δεν περιμένουμε μόνο τους φίλους της Ένωσης Περιφερειακών Τηλεοράσεων της Ελληνικής Περιφέρειας να μας το πουν, παίζει κυρίαρχο ρόλο. Διότι είναι η πρώτη επιλογή των πολιτών, που διψάνε για αντικειμενικότητα, που διψάνε για ολοκληρωμένη ενημέρωση, για φερεγγυότητα, για συνέπεια.

Γιατί πολλές φορές αναδεικνύει ζητήματα τα οποία στα εθνικά ΜΜΕ δεν φτάνουν και γιατί – και για εμένα προσωπικά – αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δουλεύει από κάτω προς τα πάνω. Πολλές φορές με βαθμούς ελευθερίας που μπορεί να μην έχουνε τα εθνικά ΜΜΕ. Δυστυχώς, όμως, κύριε υπουργέ, εσείς το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά: Τα περιφερειακά ΜΜΕ, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή που μιλάμε, βιώνουνε μία ανασφάλεια, να το πω ευγενικά. Το τοπίο είναι γκρίζο, υπάρχει μία ασάφεια για το πού πάμε. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα της δικής μας περιφέρειας εδώ.

Είναι δυνατόν η εμβέλεια των περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να μην αντιστοιχεί με τα διοικητικά όρια της περιφέρειας; Σκεφτείτε ότι οι κάτοικοι της Φωκίδας ενημερώνονται από τα ΜΜΕ της Πάτρας και του Αγρινίου και όχι από αυτά της Λαμίας και της Χαλκίδας. Σκεφτείτε ότι δίνουμε καθημερινά μάχη για να μπορέσουμε να έχουμε την ενημέρωση και να έχουμε έναν ενιαίο τόπο διαλόγου σε όλη μας την περιφέρεια.

Αυτό δεν βοηθάει κανέναν μας. Δεν βοηθάει όχι μόνο γιατί δε μας επιτρέπει να χτίσουμε την περιφερειακή μας συνείδηση. Δεν μας βοηθάει γιατί δεν μπορούμε ανοιχτά και ωραία, δημοκρατικά, να μπούμε σε μία συζήτηση για το πού είμαστε και πού θέλουμε να φτάσουμε.

Θα ήθελα λοιπόν να σας παρακαλέσω, και νομίζω ότι ερμηνεύω τα συναισθήματα όλων στην Περιφέρεια πέρα και πάνω από κόμματα και πέρα και πάνω από τις όποιες περιφερειακές και αυτοδιοικητικές ατζέντες, επιτέλους να δώσουμε την αναγκαία ελευθερία στα περιφερειακά μας ΜΜΕ. Άλλωστε πολλά από αυτά είναι πρότυπα. Λειτουργούν εξαιρετικά καλά. Παραδειγματικά θα έλεγα. Με ευρωπαϊκά στάνταρ. Πολλά από αυτά αποδεικνύουνε καθημερινά πως σέβονται όχι μόνο τους εαυτούς τους, αλλά και τους τηλεθεατές.

Να κλείσω λοιπόν με την ελπίδα να κάνουμε μία νέα αρχή. Να μπορέσουμε να ξεκαθαρίσουμε το τοπίο. Να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί και επιτέλους να μάθουμε ότι δεν πρέπει να λειτουργούμε φοβικά. Το φως πάντα διώχνει το σκοτάδι και το φως είναι αυτό το οποίο βοηθάει τη δημοκρατία μας. Το φως είναι αυτό που βοηθάει τον διάλογο. Και πάλι καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ που είστε όλοι σήμερα εδώ.

 

 

Λουκάς Υπερήφανος (πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας- Δήμαρχος Ορχομενού)

Κύριε υπουργέ, εκλεκτοί προσκεκλημένοι, χαιρετίζω τη σημερινή ημερίδα του περιφερειακού τηλεοπτικού Τύπου. Εκ μέρους της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδος, όλων των δημάρχων και προσωπικά εμένα του ίδιου.

Πιστεύω πως η Περιφερειακή Τηλεόραση και τα τοπικά κανάλια είναι το μεγαλύτερο εργαλείο που μπορεί να έχει σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το λέω αυτό γιατί εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκείνο που σκεφτόμαστε κάθε ημέρα είναι η βελτίωση ποιότητας της ζωής των πολιτών της τοπικής κοινωνίας. Σε αυτή την προσπάθεια θέλουμε αρωγό την Περιφερειακή Τηλεόραση και τα τοπικά κανάλια για να παρουσιάσουν αυτό το έργο το οποίο κάνουμε.

Αλλά κυρίως θέλουμε να είναι και αυστηροί μαζί μας, να δίνουν τα πραγματικά αίτια τα οποία πρέπει να καλυτερεύσουμε, να μας δίνουν τα μηνύματα ότι πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και πιστεύω πως και με αυτή την προσπάθεια που θα κάνουν θα μας δώσουν τη δυνατότητα να γινόμαστε κάθε μέρα και καλύτεροι. Πιστεύω ότι στην Περιφερειακή Τηλεόραση και στα τοπικά κανάλια στη Στερεά Ελλάδα, κύριε υπουργέ, είναι άξιοι όλοι οι δημοσιογράφοι και δεν είναι άτομα τα οποία θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα, αλλά να λύσουν προβλήματα.

Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι επιτέλους το περιφερειακό κανάλι και τα τοπικά κανάλια πρέπει να πάρουν εκείνη την αξία, ώστε να μπορέσουν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Κύριε υπουργέ, ειδικά στη Στερεά Ελλάδα η εμβέλεια στα περιφερειακά κανάλια ήταν στο 40% των πολιτών. Η ανησυχία αυτή των πολιτών, η ανησυχία αυτή της ΠΕΔ, που δεν μπορούσε να προβάλει το έργο που γίνεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος από όλους του δημάρχους, μας έκανε να προβληματιστούμε. Τότε είχαμε συνεργασία με τον κ. Σιμόπουλο, τον διευθυντή του Star Στερεάς Ελλάδος, με τον οποίο και κάναμε μία μελέτη-προσέγγιση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη Στερεά Ελλάδα. Μια ολοκληρωμένη μελέτη την οποία συντάξαμε με τη βοήθεια του κ. Σιμόπουλου- κάναμε επίσης και μία ημερίδα -την οποία στείλαμε στον γ.γ. Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μαγκλάρα.

Είχαμε την τιμή και τη χαρά να μας δεχτεί στις 2 Απριλίου στο γραφείο του με όλο το επιτελείο που είχε τη δυνατότητα να “ακουμπήσει” το πρόβλημα που είχε η Στερεά Ελλάδα. Κι εδώ επειδή θέλουμε να μάθουμε να λέμε αλήθειες, θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί βρήκαμε ανταπόκριση και αυξήσαμε τη δυνατότητα για άλλους 140 χιλιάδες κατοίκους της Στερεάς Ελλάδος να βλέπουν περισσότερη τηλεόραση. Αυτό ήταν μία αρχή. Περιμένουμε, κύριε υπουργέ, να ολοκληρωθεί αυτή η αρχή. Υπάρχει μία καλή συνεργασία και με την περιφερειακή τηλεόραση. Κύριε Σιμόπουλε, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ, γιατί μπορεί να έχετε έναν μεγαλύτερο ρόλο σαν περιφέρεια, αλλά ο μεγαλύτερος ρόλος είναι ότι εσείς με αυτή τη δυναμική που έχετε σαν περιφερειακά κανάλια δίνετε τη δυνατότητα στη Στερεά Ελλάδα να αναπτυχθεί.

Εμείς, κύριε υπουργέ, δε θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε. Θέλουμε να φτάσουμε στο 95% στην εμβέλεια στη Στερεά Ελλάδα. Είναι “αμαρτία”, όπως είπε και ο κ. περιφερειάρχης, να εκπέμπουν κανάλια της περιφέρειας από την Αττική, την Πελοπόννησο και τα δικά μας κανάλια να μην μπορούν να εκπέμψουν σε όλη τη Στερεά Ελλάδα. Είναι αμαρτία για την τοπική αυτοδιοίκηση που θέλει να προβάλλει το έργο, ή που θέλει να αναδείξει τα προβλήματα στη Στερεά Ελλάδα. Και εφόσον δεν έχει τη δυνατότητα με τα εθνικά κανάλια, θα πρέπει να έχουμε σύμμαχο τα τοπικά.

Γι’ αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα ακούσετε τη φωνή της Στερεάς Ελλάδος και θα δώσετε γρήγορα – επειδή έχετε ξεκινήσει σωστά, να το ολοκληρώσετε – το σήμα ότι εδώ που ήρθατε θα λύσετε το πρόβλημα για τα περιφερειακά κανάλια. Και θέλω να πω μέσα από την καρδιά μου ένα ευχαριστώ σε όλους τους παραβρισκόμενους.    Από όλους τους δημάρχους της Στερεάς Ελλάδος, που θα αγωνιστούμε για αυτό τον σκοπό δεν είναι για να κάνουμε προβολή δική μας, αλλά για την ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδος.

Να προσκαλέσω στο βήμα το δήμαρχο Λαμιέων, τον κύριο Νίκο Σταυρογιάννη

 

 

(Νίκος Σταυρογιάννης – Δήμαρχος Λαμιέων)

Κύριε Υπουργέ, κύριε Περιφερειάρχη, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔ, κύριε Πρόεδρε του ΕΣΡ, κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων, κύριε Πρόεδρε του ΤΕΕΜ, συνάδελφοι στην Αυτοδιοίκηση, στον Α΄ και Β΄βαθμό, εκπρόσωποι της Περιφερειακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, σας καλωσορίζω στο δήμο και στη Λαμία, που σήμερα έχει την τιμή και την ξεχωριστή ικανοποίηση και χαρά να φιλοξενεί αυτή την ημερίδα που είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για το παρόν αλλά για το μέλλον της Περιφερειακής τηλεόρασης. Και θέλω να συγχαρώ τον Περιφερειάρχη, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Ένωση των Ενημερωτικών Τηλεοράσεων της Ελληνικής Περιφέρειας γι’ αυτή την ξεχωριστή, και νομίζω πως είναι μοναδική ημερίδα που διεξάγεται, ενόψει μάλιστα και της αδειοδότησης στα κανάλια της Περιφερειακής Τηλεόρασης.

Για πρώτη φορά σε μια μακρά διαδρομή τριών σχεδόν δεκαετιών της Περιφερειακής Τηλεόρασης, σήμερα δημόσια εδώ στη Λαμία, θα συζητήσουμε για το χθες, την ιστορία, την πορεία αλλά κυρίως για το σήμερα και το αύριο της Περιφερειακής τηλεόρασης.

Μια ημερίδα που θα τεθούν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η περιφερειακή τηλεόραση. Σε αυτό το δημόσιο διάλογο στον οποίο συμμετέχει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, τα πολιτικά κόμματα, οι αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές, εκπρόσωποι της αγοράς, νομίζω και της DIGEA, ως δήμαρχος της πόλης που έχει την τύχη να φιλοξενεί μια καλή, θα σας έλεγα, πολύ καλή περιφερειακή τηλεόραση, αλλά να μη θεωρηθεί ότι έτσι προβάλλουμε υπερβολικά τον εαυτό μας, θα ήθελα να μεταφέρω και εγώ κάποιες σκέψεις, επισημάνσεις αν θέλετε, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και η τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, όσον αφορά την κάλυψη και τη δυνατότητα όλοι οι πολίτες, όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην εικόνα και κυρίως στην ενημέρωση για τα τοπικά θέματα, αυτά που απασχολούν πρωτίστως τους πολίτες.

Στα χρόνια της μακράς αυτής διαδρομής, η Περιφερειακή τηλεόραση έχει κατ’ επανάληψη αποδείξει ότι σκοπός της είναι, όχι μόνο να ενημερώνει, που είναι ο πρώτος, αλλά και να αναδεικνύει την τοπικότητα και την περιφερειακή πολιτιστική πολυμορφία αλλά και να ενώνει τις τοπικές κοινωνίες, αποδεικνύοντας περίτρανα τον πολύ σημαντικό της ρόλο.

Η κοινωνία, η πολιτική, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, ο πολιτισμός, η παράδοση, ο τοπικός πολιτισμός, τα έθιμά μας, αποτελούν όλα τους στοιχεία που ενώνουν τους τηλεθεατές, τους κατοίκους της ελληνικής περιφέρειας και της δικής μας περιφέρειας και η Περιφερειακή τηλεόραση για εμάς όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε στήριγμα σε όλα αυτά, μέσο επικοινωνίας, μέσο με το οποίο οι πολίτες ερχόντουσαν σε επικοινωνία με τα τοπικά προβλήματα και μπορούσαν και οι ίδιοι να συμβάλλουν καθοριστικά στην πορεία αυτού του τόπου.

Αποτελεί λοιπόν η Περιφερειακή τηλεόραση ένα θεσμό που είναι πολύ χρήσιμος, καθοριστικός θα τον χαρακτήριζα για τις τοπικές κοινωνίες. Γιατί μεταφέρει τη φωνή του πολίτη και αναδεικνύει με άμεσο τρόπο κάτι που επισήμανε και ο Περιφερειάρχης: τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες. Θα μπορούσε κανένας να αναφέρει πολλά και να επιχειρηματολογήσει υπέρ της περιφερειακής τηλεόρασης και του ρόλου που διαδραμάτισε αλλά και θα συνεχίζει να διαδραματίζει στην τοπική ανάπτυξη.

Θα μπορούσε κανείς να πει πολλά για την ποιοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς και αυτούς με Πανελλήνιες εμβέλεια.

Επιχειρήματα που είμαι βέβαιος, κύριε υφυπουργέ, πως η Πολιτεία τα κατανοεί και γι’ αυτό θα πρέπει γρήγορα, αντιλαμβανόμενος και τις δυσκολίες της σύνταξης και της ολοκλήρωσης ενός σχεδίου, να αδειοδοτήσει τα περιφερειακά κανάλια και να τους δώσει τον ξεχωριστό ρόλο που έχουν στο σύγχρονο, επιτρέψτε μου την έκφραση, «μιντιακό τοπίο».

Θέλω κλείνοντας να επισημάνω αυτό που σίγουρα ξέρετε, αυτό που σίγουρα θα συζητηθεί, εκπροσωπώντας τους δημότες ενός μεγάλου δήμου της ελληνικής περιφέρειας.

Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να γίνουν όλες εκείνες οι ενέργειες, νομικές και άλλες, από το υπουργείο σας, προκειμένου να ολοκληρωθεί – αναφέρομαι στη δική μας περιφερειακή τηλεόραση, που καλύπτει και την έκταση όλου του δήμου και τις τοπικές μας κοινότητες, μέσω των 4 νέων κέντρων εκπομπής – η τηλεοπτική κάλυψη όλων των περιοχών, όχι μόνο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που ανέφερε και ο Περιφερειάρχης, αλλά και του δήμου μας, ενός δήμου με μεγάλη έκταση, μεγάλους ορεινούς όγκους και με ξεχωριστά προβλήματα.

Και με αυτές τις λίγες σκέψεις και τις επισημάνσεις, σας καλωσορίζω. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία αυτή της ξεχωριστής ημερίδας και επίσης θεωρώ ότι η ανάδειξη και ο δημόσιος διάλογος για τα προβλήματα της περιφερειακής τηλεόρασης θα βοηθήσει και εσάς να προχωρήσετε γρήγορα και να λάβετε τις σχετικές αποφάσεις. Να είστε καλά και σας καλωσορίζω για μια ακόμη μια φορά στη Λαμία.

 

 

Λευτέρης Κρέτσος (Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης)

Φίλες και φίλοι, καλημέρα σας.

Θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την ΕΕΤΕΠ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα να χαιρετίσω τη σημερινή εκδήλωση, η οποία είναι πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική, αλλά ήταν και μια ευκαιρία για μένα να επισκεφτώ τη Λαμία ύστερα από αρκετό καιρό. Με συνδέουν εδώ καλές στιγμές, δυνατές φιλίες και 7 μήνες στρατιωτικής θητείας ως ψυχολόγος.

Αυτό που θέλω να πω – επειδή και την προηγούμενη εβδομάδα ήμουν σε μια αντίστοιχη εκδήλωση για τα REGIONAL MEDIA AWARDS, και νομίζω εκεί ανέπτυξα το ρόλο, την ιδιαιτερότητα και τη δυνατότητα πρόσβασης των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης με την τοπικότητα, τις τοπικές ανάγκες και τις ανησυχίες – είναι ότι η σημερινή εκδήλωση δείχνει ότι τα περιφερειακά μέσα, η περιφερειακή τηλεόραση είναι εδώ, είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με αυτοπεποίθηση, με πείσμα, σε ένα ομολογουμένως δύσκολο περιβάλλον.

Αυτό δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα, παντού τα περιφερειακά μέσα πλήττονται, βάλλονται, έχουν πολλά challenges ακριβώς γιατί αλλάζει ο κόσμος μέσα από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Οι ψηφιακές τεχνολογίες φέρνουν προκλήσεις, αλλά φέρνουν και ευκαιρίες και οι σύγχρονοι θεωρητικοί στο χώρο της τηλεόρασης θεωρούν ότι ήδη έχουμε περάσει στη χρυσή εποχή της τηλεόρασης, όπου όλο το περιεχόμενο μπορεί να μεταφέρεται πολύ εύκολα σε επιγραμμικές ή γραμμικές πλατφόρμες με πολλαπλές συσκευές και να είναι μια τηλεόραση anytime, anywhere κλπ

Είναι ομολογουμένως μια κρίσιμη ιστορική στιγμή για το ελληνικό εγχώριο μιντιακό σύστημα και συνεπώς είναι και μια κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της χώρας και των τοπικών κοινωνιών. Γιατί το επικοινωνιακό και πληροφοριακό σύστημα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πατάει η οικονομία και η κοινωνία.

Το επικοινωνιακό και πληροφοριακό σύστημα δεν επηρεάζει μόνο την πολιτική ζωή και όσους ασχολούνται ενεργά ή επαγγελματικά με αυτήν, επηρεάζει την κοινωνική δυναμική, επηρεάζει την παραγωγικότητα της εργασίας, επηρεάζει τη διεθνή εικόνα της χώρας, επηρεάζει το δημόσιο διάλογο, επηρεάζει την οικονομία η οποία σε πολύ μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με θέματα ψυχολογίας.

Επομένως ο τρόπος λειτουργίας του μιντιακού συστήματος είναι καθοριστικός για το μέλλον, για το σήμερα και της εθνικής οικονομίας και της χώρας αλλά και των τοπικών κοινωνιών.

Και για το λόγο αυτό, τα μίντια έχουν πάντα μια διφυή υπόσταση: αφενός είναι υποχρεωμένα να λειτουργούν με κανόνες της αγοράς, όσο σκληροί, αδυσώπητοι μπορεί να είναι αυτοί καμία φορά, αλλά πρέπει και οφείλουν να εκπληρώσουν ταυτόχρονα και τις βασικές επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος. Θα τις επαναλάβω γιατί νομίζω ότι όλοι πρέπει να τις θυμόμαστε.

Το πρώτο είναι να τηρήσουν την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων, να λειτουργήσουν με γνώμονα την εξασφάλιση της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης, να συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας, να προστατεύσουν το σεβασμό της αξίας του ανθρώπου και την προστασία της παιδικής ηλικίας και ενότητας. Και αυτές οι επιταγές ισχύουν και για τη δημόσια και για την ιδιωτική τηλεόραση. Και για τα εθνικής εμβέλειας κανάλια και για τα περιφερειακής.

Ας αναλογιστούμε επομένως όλοι μας τις ευθύνες μας, το ρόλο μας σε αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία και ας σκεφτούμε όλοι μας πως έχουμε εξυπηρετήσει και πως εξυπηρετούμε αυτές τις συνταγματικές επιταγές. Πως βοηθάμε τη δημοκρατία, πως λύνουμε προβλήματα που εμφανίζονται. Αν επιτρέπουμε φτηνές επιθέσεις, δίνουμε χώρο σε συκοφαντίες, στο κήρυγμα μίσους και ξενοφοβίας και τις πρακτικές κοκορομαχιών που διαλύουν το δημόσιο και ουσιαστικό διάλογο για το πού πάμε ως χώρα.

Και το λέω αυτό ειδικά σήμερα, μιας και η χώρα βγήκε από τα μνημόνια και τα μακροοικονομικά μεγέθη δείχνουν βελτίωση, αλλά βέβαια το μεγάλο ζητούμενο είναι η ανάπτυξη και τα προβλήματα παραμένουν υπαρκτά. Η ανάπτυξη όμως είναι μια πολυδιάστατη διαδικασία. Πρέπει να συνοδεύεται από ισότητα ευκαιριών, να δίνει χώρο στην ανθρώπινη αυτενέργεια, να μη χαρακτηρίζεται από καταστροφή του περιβάλλοντος και από αύξηση των ανισοτήτων.

Γιατί αν δεν υπάρχουν αυτά τα χαρακτηριστικά, τότε δε μιλάμε για ανάπτυξη, μιλάμε για μεγέθυνση. Και όπως έχει δείξει και η λεγόμενη εμπειρία της πρόσφατης εποχής των «παχιών αγελάδων», όπου ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης της ανάπτυξης της οικονομίας και του ΑΕΠ, που ήταν σχεδόν διπλάσιος συγκριτικά με το μέσο όρο της Ένωσης, πού οδήγησε αυτή η μεγέθυνση;

Στη γιγάντωση των διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, στην αύξηση διαγενεακής ανισότητας και τελικά στην οικονομική κατάρρευση και την πρόκληση πολιτικών εσωτερικής υποτίμησης και φθηνής εργασίας. Και φυσικά αυτές οι μονοσήμαντες-μονοδιάστατες λογικές της ανάπτυξης οδήγησαν στον εύκολο και συχνά χυδαίο νεοπλουτισμό, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την απώλεια της εμπιστοσύνης των πολιτών στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Σε αυτή την κατάσταση λοιπόν, φίλες και φίλοι, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε, ειδικά στον χώρο της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας. Και το ερώτημα, ορμώμενος από τον τίτλο αυτής της εκδήλωσης, είναι: Πώς αυτό θα γίνει πραγματικότητα στις παρούσες συνθήκες που ομολογουμένως παραμένουν δύσκολες για αρκετές επιχειρήσεις, στο χώρο της ενημέρωσης και ιδιαίτερα στα περιφερειακά μέσα και τέλος πάντων, αν είναι να τραβήξουμε μια γραμμή στο παρελθόν, με ποιο τρόπο θα πορευθούμε στο μέλλον;

Νομίζω αυτό θα είναι το ζητούμενο αυτής της εκδήλωσης: να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα δύο ερωτήματα. Θεωρώ ότι αυτή την απάντηση δεν μπορεί να τη δώσει μόνη της η Πολιτεία. Πρέπει να κάνει το homework της και η αγορά και οι ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης και οι λειτουργοί της ενημέρωσης και οι διαφημιστές και οι διαφημιζόμενοι και οι περιφερειακές και τοπικές αρχές. Είναι ένας μαραθώνιος και χρειάζεται συνεχής και ανοιχτός διάλογος, όραμα και θαρραλέες πράξεις από όλους μας. Που θα μας οδηγήσουν σε αυτό που θεωρώ το πιο βασικό ζήτημα και επίδικο, να αποκαταστήσουν ξανά οι πολίτες την εμπιστοσύνη τους στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και γενικότερα στα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Τώρα από δικής μας πλευράς θα ήθελα απλώς να τονίσω δυο σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες δίνουμε βάρος μετά και την ολοκλήρωση της αδειοδότησης των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας. Η πρώτη είναι η κάλυψη των «λευκών περιοχών» με την ψήφιση του νομοσχεδίου που έγινε πριν από λίγες εβδομάδες, ώστε 3.500 περιοχές να αποκτήσουν πρόσβαση στο τηλεοπτικό σήμα.

Η δεύτερη σχετίζεται με την αδειοδότηση των περιφερειακών μέσων, η οποία πρέπει να λάβει υπόψιν της διαπεριφερειακές και ενδοπεριφερειακές ανισότητες και διαφοροποιήσεις. Προφανώς θέλουμε η αδειοδότηση να γίνει όσο το δυνατόν ταχύτερα αλλά πάνω από όλα να γίνει σωστά, με απόλυτη διαφάνεια, με ένα νέο επικαιροποιημένο χάρτη συχνοτήτων, που λύνει αυτά τα προβλήματα, τις παθογένειες στην κάλυψη, και τις περιφερειακές ανισότητες που γέννησε αυτή ιστορία. Δηλαδή κάποια κανάλια από την Καλαμάτα να εκπέμπουν μέχρι τη Βοιωτία και εντός της Βοιωτίας να μην μπορούν οι κάτοικοι να δουν τα τοπικά τους κανάλια.

Είμαστε σε συνεχή επαφή με το ΕΣΡ που θα οργανώσει τον διαγωνισμό και θα συμβάλουμε από πλευράς μας να ολοκληρωθεί. Νομίζω ότι σε αυτές τις δύο σημαντικές εξελίξεις πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και την επικείμενη ολοκλήρωση του δικτύου των πομπών της ΕΡΤ, οι οποίοι θα μας δώσουν νέες δυνατότητες να λυθούν και άλλα χρόνια ζητήματα τα οποία αφορούν και τις σχέσεις των περιφερειακών μέσων ενημέρωσης με την DIGEA.

Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι σε συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία θα εξετάσουμε πάρα πολύ σοβαρά – και ήδη συζητάμε – το ζήτημα, μέχρι να έρθει η ώρα της αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, να βρούμε ένα τρόπο ώστε τα περιφερειακά μέσα να πληρώνουν μειωμένο ειδικό φόρο τηλεόρασης, όπως πληρώνουν πλέον τα εθνικά, προκειμένου να μην υπάρχουν ζητήματα μη ισότιμης φορολογικής μεταχείρισης.

Τέλος, και μιας και έχω και τη χαρά και είμαι στη Λαμία και έχω μπροστά μου τον Κώστα Μπακογιάννη, του οποίου αναγνωρίζω – και θέλω να το πω και δημοσίως – τις προσπάθειες για την ανάπτυξη της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην περιοχή του, γνωρίζω ότι αυτό το πεδίο είναι για εμάς απόλυτη προτεραιότητα.

Έχουμε ήδη ξεκινήσει το σύστημα που παρέχει πολύ γενναιόδωρα κίνητρα επιδότησης στην οπτικοακουστική παραγωγή και πολύ σύντομα θα έχουμε και κίνητρα για την κατασκευή υποδομών στο χώρο του κινηματογράφου, μέσω αναπτυξιακού νόμου. Νομίζω ότι αυτά θα δώσουν ένα βήμα και θα είναι επωφελή και για τα περιφερειακά μέσα ως σημαντικούς stakeholders να συμμετάσχουν δυναμικά σε αυτή την αναπτυξιακή διαδικασία, η οποία θα ενισχυθεί επιπλέον μέσα από δύο πολύ σημαντικά έργα.

Το πρώτο είναι η ψηφιακή τουριστική πύλη και το δεύτερο είναι η δημιουργία και η σύσταση γραφείων διευκόλυνσης οπτικοακουστικών παραγωγών, σε όλες τις περιφέρειες και στους 7 μεγάλους δήμους της χώρας. Νομίζω ότι μια ενισχυμένη οπτικοακουστική παραγωγή είναι μια εθνική προσπάθεια. Μπορεί να φέρει και τεχνογνωσία και φρέσκο περιεχόμενο στα περιφερειακά μέσα, τα οποία συν τοις άλλοις οφείλουν να αναδεικνύουν και την τοπική ιδιαιτερότητα και την πολιτιστική πολυμορφία που έχουμε στον ελλαδικό χώρο. Δυστυχώς τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 85% περίπου της οπτικοακουστικής παραγωγής πραγματοποιείται εντός της επικράτειας της Αττικής.

Και τέλος δεν θέλω να παραλείψω μια ακόμη σημαντική πρωτοβουλία. Τις δύο νέες γραμμές πιστωτικής στήριξης που αναμένεται να είναι στον αέρα τους επόμενους δύο μήνες. Αναφέρομαι στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας 2, στο οποίο για πρώτη φορά ο κλάδος οπτικοακουστικής και δημιουργικής βιομηχανίας έχει πρόσβαση. Και ένα νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας δανείων από το ΕΤΕΑΝ και το ΤΑΝΕΟ, το οποίο θα αφορά αποκλειστικά οπτικοακουστικές παραγωγές.

Φίλες και φίλοι, η ελληνική περιφέρεια, όπως και τα μέσα της, ούτε είναι, ούτε θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως δεύτερης κατηγορίας. Είναι πρώτης και μείζονος σημασίας, είναι κύτταρα τοπικής δημοκρατίας. Η ψηφιακή τεχνολογία φέρνει νέες προκλήσεις – δεν πρέπει να έχουμε τεχνοφοβικές συμπεριφορές. Ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά πιστεύω ότι ήδη έχουν προχωρήσει κάποια πράγματα και μπορούμε πλέον να δούμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Ευχαριστώ πολύ.

 

 

Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (Βουλευτής ΝΔ-Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης του κόμματος)

Ευχαριστώ θερμά. κ. Υπουργέ, κ. Περιφερειάρχη, Τοπικοί Άρχοντες, Εκπρόσωποι φορέων, Περιφερειακά κανάλια. Να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω που μου δίνετε το βήμα. Είναι μεγάλη μου τιμή και χαρά να μιλάω στο συνέδριό σας όπου ο στόχος είναι να μιλήσουμε για το χτες, για το σήμερα, αλλά πρωτίστως για το αύριο της περιφερειακής τηλεοπτικής ενημέρωσης στη χώρα μας.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα σκοπό να επεκταθώ εκτός θέματος. Όμως με αφορμή την τοποθέτηση του υπουργού θα κάνω μόνο τα εξής εισαγωγικά σχόλια.

Πρώτον, προφανώς όλοι θέλουμε και πιστεύουμε ότι πρέπει να σεβόμαστε το Σύνταγμα. Νομίζω όμως ότι θα έπρεπε οι εκπρόσωποι της παρούσας κυβέρνησης, λαμβάνοντας υπόψη τη διαδρομή του νόμου Παππά και της συνταγματικότητας του νόμου αυτού, να είναι σχετικά φειδωλοί όταν επικαλούνται τις συνταγματικές επιταγές που αφορούν στην ποιότητα της ενημέρωσης και στην αντικειμενικότητα της ενημέρωσης. Όμως κ. υπουργέ και πάλι θα σταθώ στην ουσία. Και η ουσία είναι ότι πρέπει να υπάρχει αντικειμενικότητα, ποιότητα, ειλικρίνεια, πολυφωνία και πλουραλισμός στην ενημέρωση. Αυτό απαιτεί μία σύγχρονη Δημοκρατία.

Και η αλήθεια είναι ότι τα περιφερειακά κανάλια είναι αιχμή του δόρατος αυτής της προσπάθειας, γιατί είναι πιο κοντά μας σε θέματα ενημέρωσης. Ιδίως στην εποχή της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, όπου η ψηφιακή επανάσταση και τα νέα μέσα με τα οποία διατίθεται η ενημέρωση δημιουργούν κινδύνους για τη Δημοκρατία. Το fakenews πλέον έχει γίνει ένα σλόγκαν της εποχής, αλλά τα περιφερειακά κανάλια είναι ανάχωμα στη διάδοση των fakenews. Γιατί; Γιατί εσάς σας ξέρουμε εμείς που ζούμε κοντά σας, οπότε μπορούμε να σας έχουμε εμπιστοσύνη. Κι αυτός είναι ο ρόλος των περιφερειακών καναλιών όσον αφορά στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης γενικά, όχι μόνο στην ενημέρωση, αλλά γενικά στους θεσμούς.

Δεύτερον, όταν εστιάζουμε στις συνταγματικές αυτές επιταγές – τώρα μιλάμε για τα περιφερειακά κανάλια – πάλι όμως θέλει θράσος, πολιτικό θράσος, να σηκώνεσαι μία τέτοια μέρα όταν μόλις έχει δει το φως της δημοσιότητας μία επιστολή κόλαφος – αν δεν είναι προς εσάς, είναι προς τον κ. Παππά, αν κι εσείς πλέον ξέρω ότι έχετε τη θεσμική αρμοδιότητα της ΕΡΤ – η οποία για τη δημόσια τηλεόραση μιλάει ανοιχτά για εκμετάλλευσή της ως μέσο εξυπηρέτησης συμφερόντων, κομματικών και συντεχνιακών, αντί για υπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και της αντικειμενικότητας και της ανταποδοτικότητας που οφείλει σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως από τις κομματικές και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.

Εμείς στη Ν.Δ. ήρθαμε σήμερα μ’ έναν εκπρόσωπο εδώ για να ακούσουμε αλλά και για να τοποθετηθούμε ευθαρσώς στα θέματα με τα οποία εσείς καταπιάνεστε και τα οποία πολλάκις έχω συζητήσει με εκπροσώπους σας. Και είναι βεβαίως πάρα πολύ σωστό που η σημερινή ημερίδα γίνεται εδώ, στη Στερεά Ελλάδα, όπου αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα στη μεγαλύτερή του έκταση: της έλλειψης ταύτισης μεταξύ της γεωγραφικής κάλυψης και της τηλεοπτικής κάλυψης σε επίπεδο περιφερειακών σταθμών. Εγώ λοιπόν θα πάρω ένα-ένα τα θέματα τα οποία έχετε να λύσετε και θα σας πω τις θέσεις της Ν.Δ.

Όσον αφορά στην επικείμενη αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών είναι σαφές ότι ακόμα και το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο χρειάζεται αρκετές ρυθμίσεις για να μπορέσει να προχωρήσει από το ΕΣΡ, το οποίο εφαρμόζει το νόμο ως ανεξάρτητη Αρχή για να μπορέσει να προχωρήσει η αδειόδοτηση.

Η θέση της Ν.Δ., όσον αφορά στην αδειοδότηση των περιφερειακών καναλιών, είναι απολύτως ξεκάθαρη και μπορείτε να τη διαβάσετε και στο σχέδιο νόμου το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή από τον Οκτώβριο του 2016.

Η αδειοδότηση λοιπόν των περιφερειακών καναλιών ΔΕΝ πρέπει να γίνεται με πλειοδοτικό διαγωνισμό . Μάλιστα προσφάτως, αν δεν απατώμαι, φιλοξενήθηκε στο υπουργείο σας, κ. Κρέτσο, μία ημερίδα για την ευρωπαϊκή εμπειρία όσον αφορά στην αδειοδότηση των καναλιών όπου μόνο η Ελλάδα και η Πολωνία – αν δεν απατώμαι- χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο της πλειοδοσίας. Σε όλες τις άλλες πολιτισμένες χώρες της Ευρώπης, αυτό το οποίο γίνεται είναι ότι υπάρχει το λεγόμενο “beauty content”, δηλαδή υπάρχουν κριτήρια, και αυτός είναι ο σωστός τρόπος και για τα περιφερειακά κανάλια κατά την άποψη της Ν.Δ.

Άρα, επί ημερών της Ν.Δ., αυτό θα είναι το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο και για τα περιφερειακά κανάλια. Οφείλετε όμως να ξεκαθαρίσετε γρήγορα το τοπίο, διότι αυτό θα συμπαρασύρει και την επίλυση μίας σειράς προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Και ξέρω ότι έχετε θέσει πολλάκις τα θέματα της DIGEA στα περιφερειακά κανάλια. Και τα θέματα του ρυθμού μετάδοσης, της ευκρίνειας της εικόνας, της δυνατότητας να μεταδίδεται live και βεβαίως τα θέματα του ενοικίου του οποίου πληρώνετε και τα θέματα του υπολογισμού του ενοικίου και της συμβάσεως.

Εμείς τώρα στη Ν.Δ. είμαστε προσηλωμένοι στο να λέμε την αλήθεια. Όταν λοιπόν υπάρχει μία σύμβαση – και εδώ δεν εστιάζω καθόλου στην ιστορία του χτες σε σχέση με τη σύμβαση… η σύμβαση όμως υφίσταται – όταν λοιπόν θα γίνει και το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο και θα αδειοδοτηθούν τα περιφερειακά κανάλια, θα πρέπει να επανεξεταστούν πολλά ζητήματα που έχουν σχέση με αυτό. Κι αυτό είναι το μόνο πράγμα το οποίο είμαστε σε θέση να πούμε αυτή τη στιγμή για το συγκεκριμένο θέμα που έχετε θέσει. Περίμενα σήμερα, κ. υπουργέ, να ακούσω μία εξαγγελία συγκεκριμένη όσον αφορά στον Ειδικό Φόρο Τηλεόρασης.

Μία κατάφωρη αδικία όσον αφορά το βάρος των περιφερειακών καναλιών, την οποία έχουμε αναδείξει και κοινοβουλευτικά και κομματικά ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό πρέπει να αποκατασταθεί άμεσα και σας καλούμε να το κάνετε. Όχι να εξαγγέλλετε ότι σκοπεύετε να το συζητήσετε πριν ολοκληρωθεί το θέμα της αδειοδότησης των περιφερειακών καναλιών, το οποίο δεν έχει και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Άμεσα λοιπόν πρέπει να αποκατασταθεί αυτή η αδικία. Κόπτεστε για τα περιφερειακά κανάλια και για την αποκατάσταση των διάφορων αδικιών και αναφέρατε το νομοσχέδιο το οποίο πρόσφατα πέρασε από τη Βουλή σε σχέση με την κάλυψη των «λευκών περιοχών».

Και πάλι δε θα κάνω ιστορική αναδρομή στον τρόπο με τον οποίο ήταν ήδη λυμένο αυτό το θέμα και στον τρόπο με τον οποίο εσείς προτείνετε τώρα να το επιλύσετε. Θα πω μόνο ότι το αναφέρετε αυτό ως μεγάλη κυβερνητική επιτυχία στη σημερινή εκδήλωση, όταν τα περιφερειακά κανάλια δεν συμπεριλαμβάνονται – το μαύρο για τα περιφερειακά κανάλια στις περιοχές αυτές θα εξακολουθήσει να υφίσταται.

Κυρίες και κύριοι, κλείνω λέγοντας το εξής: Η ενημέρωση συντελεί στο να κάνει πραγματικά σκεπτόμενους τους πολίτες που σέβονται τη Δημοκρατία και παίρνουν αποφάσεις. Πολίτες οι οποίοι κοιτάνε αυτή τη στιγμή τη χώρα μας – ασχέτως με το παρελθόν και ασχέτως με το σημείο που βρισκόμαστε -και ψάχνουν ένα όραμα για το αύριο. Ψάχνουν για μια ελπίδα, ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή, γι’ αυτούς, για όλους μας, για τα παιδιά μας. Γι’ αυτούς όλους τους ανθρώπους οφείλουμε να τους μεταδίδουμε την αλήθεια κι αυτός είναι ένας μεγάλος ρόλος που παίζουν τα περιφερειακά κανάλια.

Σας συγχαίρω για το θάρρος σας, για το κουράγιο σας, για τον αγώνα που δίνετε για την επιβίωση σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σας διαβεβαιώνω ότι στο πλαίσιο της ειλικρίνειας και των συγκεκριμένων εξαγγελιών εμείς θα είμαστε δίπλα σας σε όλη αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστώ.

 

 

Κατερίνα Μπατζελή(Εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής)

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι,

Είναι πάρα πολύ μεγάλη χαρά, αλλά και πρόκληση για τον τόπο μας, να φιλοξενεί σήμερα εδώ όλα τα περιφερειακά κανάλια με πρωτοβουλία της Περιφέρειας, της Ένωσης των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Καναλιών, του Δημάρχου και όλων των Τοπικών Αρχών. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια και στον κ. Σιμόπουλο, που, παρά την εντοπιότητα – και δε θέλω να θεωρηθεί ότι είναι μία επιπλέον ευγένεια απέναντι στο τοπικό κανάλι – εκπροσωπεί ισάξια με απόλυτη διαφάνεια την πληροφόρηση και τα γεγονότα στον τόπο μας.

Αγαπητές φίλες και φίλοι, αγαπητοί προσκεκλημένοι, κ. Πρόεδρε, κ. Αντιπρόεδρε, κ. Υπουργέ, είμαστε εδώ σήμερα για να μιλήσουμε για το αύριο. Και το αύριο σημαίνει ότι όλοι εδώ, σ’ αυτήν την αίθουσα, ενώνοντας τις δυνάμεις που έχουμε, επιδιώκουμε αυτή η χώρα να επανέλθει σε υψηλά ακαθάριστα εισοδήματα, σε υψηλό ακαθάριστο προϊόν, σε υψηλά εισοδήματα ατομικά και παραγωγικά.

Δεν ντρέπεται κανένας ότι μια χώρα επί 30-40 χρόνια έζησε μ’ έναν τρόπο, όπως και πολλές άλλες χώρες, ένα κοινωνικό και παραγωγικό μοντέλο. Στόχος μας δεν είναι η εισοδηματική υποβάθμιση της χώρας μας και πάνω απ’ όλα μία υποβάθμιση που οδηγεί σε υποβάθμιση δημοκρατικών ελευθεριών και οραμάτων.

Σήμερα συζητάμε μία πολύ μεγάλη πρόκληση η οποία συνδυάζεται με αυτό το Θεσμό και την έκφραση της Δημοκρατίας. Είναι η ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Διότι πλέον όλες οι εκφράσεις οι κοινωνικές περνάνε από τον ψηφιακό διαλογισμό και πολιτισμό.

Ξέρετε οι ακτιβιστές λέγαμε «σκέψου παγκόσμια και δράσε τοπικά». Αυτό ήταν το μότο και μάλιστα και πολλοί από την κυβέρνηση μπορεί να το χρησιμοποιούσαν τότε. Τοπικές κοινωνίες, τοπική οικονομία, τοπικός πληθυσμός είναι σήμερα η πρώτη γραμμή στο παγκόσμιο ενδιαφέρον. Και γιατί; Γιατί είναι ο μόνος συνεκτικός κρίκος που έχει μείνει στη διαλυμένη παγκόσμια οικονομία.

Πώς όμως είμαστε προετοιμασμένοι γι’ αυτή τη νέα εποχή και πώς μπορούμε να ορίσουμε το επικοινωνιακό τοπίο; Τι ρόλο παίζουν τα ΜΜΕ σ’ αυτή τη νέα εποχή όταν ο κάθε πολίτης μέσα από τα socialmedia μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πομπός και δέκτης της ενημέρωσης;

Σήμερα λοιπόν, που οι αποστάσεις μεταξύ κέντρου και περιφέρειας έχουν μειωθεί δραματικά, λόγω των σύγχρονων αυτών Μέσων Ενημέρωσης, και που έχουν καταργηθεί στην ουσία τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης λόγω της ψηφιακής επανάστασης, τι μπορεί να γίνει στην περιφερειακή τηλεόραση και γιατί επικεντρώνουμε το ενδιαφέρον μας στην περιφερειακή τηλεόραση;

Πώς μπορεί να διευρύνουμε τον δημόσιο διάλογο διαμέσου της επαγγελματικής τηλεόρασης; Ποιος θα ερευνήσει με επαγγελματικό τρόπο και θα εκπέμψει ποιοτική και υπεύθυνη ενημέρωση; Ποιος θα αναδείξει την ουσία της περιφερειακότητας και της ιδιαιτερότητας των τοπικών κοινωνιών; Ποιος θα εκφράσει τους πολίτες που είναι απομακρυσμένοι από τα κέντρα εξουσίας; Ποιος θα παρουσιάσει τη ζωή της περιφέρειας, την ιστορία και την πορεία της αναπτυξιακής της πολιτικής; Ποιος θα μιλήσει με τη διαφάνεια, με τη λογοδοσία, για τους τοπικούς περιφερειακούς άρχοντες και τις Αρχές; Εδώ λοιπόν βρίσκεται η μεγάλη συνεισφορά του περιφερειακού Τύπου αλλά και της περιφερειακής τηλεόρασης, αλλά και η μεγάλη ανάγκη τους να συνεχίσουν αυτή τη λειτουργία και πορεία τους.

Το «δράσε τοπικά» των ακτιβιστών ήταν άλλωστε το μήνυμα. Για να δράσει ο κάθε πολίτης τοπικά, να πάρει αποφάσεις, θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος. Πρέπει λοιπόν οι τοπικοί φορείς, οι τοπικοί θεσμοί να έχουν εργαλεία ενημέρωσης – όχι να κατέχουν, να έχουν εργαλεία ενημέρωσης – που οι πολίτες μπορούν να τα ελέγχουν, να έχουν πρόσβαση, κι όπως είπε και ο κ. Μπακογιάννης «να μεταφέρεται η πληροφόρηση και η ανταλλαγή από κάτω προς τα πάνω». Άλλωστε αυτή είναι η ειδοποιός διαφορά από τα κεντρικά κανάλια, τα κανάλια τα οποία βρίσκονται στο κέντρο της εξουσίας. Και δε θέλω να διευρύνω περαιτέρω την ανάλυση επί αυτού του θέματος.

Τι πρέπει όμως να γίνει άμεσα, με βάση και τις προσπάθειες τις οποίες κάνει η σημερινή κυβέρνηση και κάθε κυβέρνηση. Καταρχήν, οφείλουμε να πούμε ότι το πεδίο των περιφερειακών καναλιών, όπως και το εθνικό, για πάρα πολλά χρόνια ήταν ακανόνιστο. Αυτό νομίζω πρέπει να το αποδεχτούμε.

Για τα εθνικά κανάλια έγινε μία προσπάθεια – δε θέλω να επαναλάβω την πρόταση της κ. Ασημακοπούλου, η θέση μας στο θέμα των κεντρικών καναλιών ήταν πάντα γνωστή. Δεν αφορά τώρα αυτή τη διαδικασία και θέλω να καταθέσω δυο-τρεις σκέψεις και προτάσεις .Όταν πας να ρυθμίσεις ένα τοπίο υπάρχουν δύο πόλοι: αυτός που νομοθετεί και αυτός που εφαρμόζει. Από την πλευρά της Ένωσής σας, αγαπητέ πρόεδρε, θεωρώ ότι έχετε δύο βασικά ζητήματα τα οποία πρέπει να λύσετε.

Είναι η αντικατάσταση των εκπαιδευμένων δημοσιογράφων από ελεύθερους επαγγελματίες, που για σας μπορεί να κοστίζουν λιγότερο, είναι όμως μία πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι αλλοιώνει την πληροφόρηση και την εγκυρότητά της. Εκτός εάν υπάρχουν άλλες διεργασίες οι οποίες πρέπει να προβλεφθούν, έτσι ώστε το τελικό διαφανές αποτέλεσμα να είναι το ίδιο μ’ εκείνο που προέρχεται από δημοσιογραφικό υλικό.

Το δεύτερο: η ιδιοκτησία των ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής και να παρακολουθείται στενά από την Ελληνική Ρυθμιστική Αρχή, ώστε να διασφαλίζεται η πολυφωνία και η αντικειμενικότητα. Δεν θέλω να αναφέρω το τι σημαίνει «ιδιοκτησία των Μέσων Ενημέρωσης» είτε σε κανάλια εθνικής εμβέλειας είτε σε περιφερειακά. Όλοι αντιμετωπίζουν ή αντιμετωπίζουμε όταν γνωρίζουμε ή μας γνωρίζουν πάρα πολύ καλά οι ιδιοκτήτες των περιφερειακών ή κεντρικών καναλιών. Πάμε τώρα από την πλευρά δημοσίου τομέα…

Η διαδικασία των αδειών πρέπει να επιταχυνθεί. Κι αυτό δεν είναι μία ευχή, είναι γιατί όταν θέλουμε να κάνουμε κανονικοποίηση ενός θεσμού, στον οποίο η τεχνολογία – της ψηφιακής κοινωνίας και οικονομίας- ρέει πάρα πολύ γρήγορα, δεν μπορεί ένας τομέας να είναι ακανόνιστος και χωρίς όρους και προϋποθέσεις λειτουργίας.

Εδώ θέλω να πω το εξής: δεν πρέπει για τα περιφερειακά κανάλια να επιλεγεί το λάθος της αδειοδότησης διαμέσου δημοπρασιών . Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, με την ιστορία της δημοπρασίας για αγορά/εξαγορά ενός κεντρικού καναλιού, τα ζήσαμε όλοι και είδαμε ότι εκείνος ο οποίος επιβαρύνθηκε τρομερά από τη διαδικασία – πέρα από την Δημοκρατία – ήταν και η ίδια η κυβέρνηση.

Δεύτερον, το μητρώο των ηλεκτρικών μέσων πρέπει να συσταθεί με σωστά κριτήρια και να είναι διαφανές. Οι αδειοδοτήσεις πρέπει να γίνουν με σωστά, ποιοτικά κριτήρια τα οποία υπάρχουν στον ευρωπαϊκό χάρτη, δε θα τα ανακαλύψουμε εμείς. Όταν ήμουν πρόεδρος Πολιτισμού και Οπτικοακουστικών Μέσων το 2007-2009 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και συζητούσαμε την «Τηλεόραση Χωρίς Σύνορα», η οποία πέρναγε από τη μία τεχνολογία στην άλλη, τα κριτήρια της αναγνώρισης ήταν το Α και το Ω τα οποία τίθετο από την Ευρωπαϊκή Ρυθμιστική Αρχή. Να βελτιωθεί ο χάρτης συχνοτήτων, νομίζω όλοι το ανέφεραν και ο ίδιος ο υπουργός, είναι ανάγκη όχι μελλοντική, είναι η χτεσινή ανάγκη.

Να γίνει εξορθολογισμός στις υπέρογκες φορολογικές και ασφαλιστικές εισφορές που δίνουν τα κανάλια. Θέλω να σας πω το εξής: κι εδώ είναι μια μορφή κράτους που προστατεύει την περιφερειακή του κοινωνία. Όπως έχουμε επιπλέον κίνητρα, είτε λέγονται περιφερειακά αεροδρόμια είτε λέγονται περιφερειακές υπηρεσίες ή επιδοτούνται από ρεύμα, η προσφορά των περιφερειακών κοινωνιών και οικονομιών έτσι πρέπει να είναι και στα περιφερειακά κανάλια. Αυτό το βάρος το οποίο φέρουν πρέπει να λυθεί άμεσα.

Και τέλος, πρέπει να υπάρξει ένα θέμα με προσαρμογή στην οδηγία Γιομ, η οποία ψηφίστηκε πρόσφατα για τους ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς, που διασφαλίζει την προστασία των παιδιών, τους κανόνες διαφήμισης, τις παραγγελίες on demand…Και κλείνω με το εξής: Για τη διαφήμιση. Περιττό να σας πω ότι η επαναδιατύπωση της ρήτρας για την κρατική διαφήμιση με την υποχρεωτική κατανομή του 30% της δαπάνης στα περιφερειακά κανάλια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά πρέπει να γίνει γρήγορα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και εύχομαι καλή συνέχεια στις εργασίες σας.

 

 

Κώστας Μπασδέκης, (Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ)

Αγαπητοί κυρίες και κύριοι. Εκ μέρους του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, σ. Δημήτρη Κουτσούμπα, θα θέλαμε να σας μεταφέρουμε τον χαιρετισμό στη σημερινή σας ημερίδα.

Θεωρούμε πολύ σημαντικό το ρόλο που επιτελούν και πρέπει να επιτελούν οι περιφερειακές τηλεοράσεις, ευρύτερα τα περιφερειακά και τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. Αυτός ο ρόλος είναι αναντικατάστατος γιατί η ανάδειξη ειδικά των τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων, η ενημέρωση για τις τοπικές και περιφερειακές εξελίξεις δεν γίνεται και ούτε μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα από μέσα ενημέρωσης πανελλαδικής εμβέλειας, τα οποία αποτελούν ιδιοκτησίες πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, επιχειρηματιών, μεγαλομετόχων που υπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Βεβαίως, τα τελευταία χρόνια έχουν οξυνθεί τα προβλήματα στα περιφερειακά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων, ως αποτέλεσμα συνολικής, οικονομικής κρίσης των εφαρμοζόμενων πολιτικών αλλά και εξαιτίας των εξελίξεων στον ίδιο το χώρο των ΜΜΕ.

Φυσικά η κρίση στα ΜΜΕ οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως είναι η εξάπλωση του διαδικτύου και γενικότερα των νέων τεχνολογιών στο χώρο της ενημέρωσης. Το ζήτημα αυτό δεν είναι φυσικά μόνο οικονομικό και τεχνικό. Έχει να κάνει με την υποβάθμιση της ίδιας της ενημέρωσης, της προσπάθειας να εξηγούνται ολοκληρωμένα τα γεγονότα και οι εξελίξεις και να υποκαθίσταται η ενημέρωση από την παροχή σκόρπιων πληροφοριών μιας χρήσης, κάτι το οποίο μάλιστα καλλιεργείται σήμερα ακόμη και από το ίδιο το σχολείο.

Η πολιτική της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι διαφημίστηκε ως ενίσχυση της διαφάνειας και ποιότητας, δεν άλλαξε κάτι στο τηλεοπτικό πεδίο – ιδιαίτερα όσον αφορά τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας. Μέσα από μια διανομή, μέσα από κάποιες ελάχιστες προσθαφαιρέσεις επιχειρηματιών, τα πανελλαδικής εμβέλειας κανάλια εξακολουθούν να είναι προνόμιο μιας συγκεκριμένης ολιγαρχίας. Ακόμη και το τίμημα που καλούνται να καταβάλλουν εντός δεκαετίας θα τους επιστραφεί πίσω μέσω της μείωσης του φόρου των διαφημίσεων.

Το πιο σημαντικό είναι ότι με βάση την ασκούμενη πολιτική και με διάφορους τρόπους προωθείται η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση στο χώρο των μέσων ενημέρωσης που θα έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στα περιφερειακά μέσα. Κάποια θα πιεστούν από τον ανταγωνισμό και την ανάγκη προσαρμογής στα νέα δεδομένα. Ενώ κάποια άλλα θα εξαναγκαστούν να γίνουν παραρτήματα καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, κάτι το οποίο ήδη συντελείται αυτή την περίοδο με εξαγορές, συμπράξεις, πωλήσεις καναλιών και αλλαγές στις μετοχικές συνθέσεις. Εκτιμάμε ότι αυτή η εξέλιξη δε θα είναι προς όφελος ούτε της περιφερειακής τηλεόρασης, ούτε της ποιότητας της ενημέρωσης στην περιφέρεια, ούτε φυσικά των εργαζομένων σε αυτά τα μέσα.

Θα δημιουργηθούν νέοι δεσμοί εξάρτησης, τόσο με τα μεγάλα κανάλια όσο και με την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Σε κάθε περίπτωση, πίσω από αυτές τις πολιτικές, πίσω από αυτές τις τάσεις, βρίσκεται ο ίδιος κοινός παρονομαστής: η λειτουργία του μέσου ενημέρωσης, εν προκειμένω της τηλεόρασης ως καπιταλιστικής επιχείρησης. Γι’ αυτό το λόγο, από τη μεριά μας, παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τον προβληματισμό σας, τα συμπεράσματά σας, τις προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει.

Θεωρούμε ότι τα περιφερειακά μέσα μπορούν να προσφέρουν μέσα από τη διαμόρφωση ενός πλαισίου όπου θα υπάρχει ουσιαστική συμβολή στην ανάδειξη των τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων. Όπου θα προβάλλονται ισότιμα οι πολιτικοί των κομμάτων, η δράση των λαϊκών οργανώσεων, του κινήματος… όπου θα υπάρχει εργασιακή ασφάλεια με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Με εργαζόμενους που θα πληρώνονται κανονικά, θα έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς.

Την ίδια στιγμή όμως θεωρούμε ότι αυτός ο αγώνας πρέπει να βλέπει μπροστά, να αμφισβητεί μια πραγματικότητα που λέει ότι ο Τύπος και το αγαθό της ενημέρωσης πρέπει να είναι στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου.

Μόνο έτσι θα μπορούμε και να βάζουμε εμπόδια και να αποσπάμε κάποιες κατακτήσεις και ταυτόχρονα να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία όπου η ενημέρωση θα αποτελεί πραγματικά κοινωνικό αγαθό και οι άνθρωποι της ενημέρωσης θα είναι πραγματικά απαλλαγμένοι από τον βραχνά των χρεών, της επιβίωσης και πάνω απ’ όλα τις πολύμορφες πολιτικές και επιχειρηματικές και άλλες πιέσεις που υπονομεύουν τελικά την αναζήτηση, την υπεράσπιση και την προβολή της αλήθειας και του λαϊκού συμφέροντος. Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες σας. Ευχαριστώ.

 

ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΙΜΗΤΙΚΩΝ ΠΛΑΚΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΕΚΛΙΠΟΝΤΩΝ

 

Παρουσιάστρια: Κυρίες και κύριοι θα θέλαμε την προσοχή σας γιατί ακολουθεί μία σημαντική στιγμή για την περιφερειακή τηλεόραση.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ελληνικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας, μετά από εισήγηση του Προέδρου της Ένωσης κυρίου Αντώνη Δημητρίου, έλαβε την ομόφωνη απόφαση να τιμήσει με την απονομή ειδικής τιμητικής πλακέτας ορισμένες ξεχωριστές προσωπικότητες του κλάδου που δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας και οι οποίες σημάδεψαν με το έργο, τη δράση και την προσφορά τους το ξεκίνημα και την ιστορική διαδρομή της περιφερειακής τηλεόρασης.

Στο πρόσωπό τους τιμώνται οι πρωτοπόροι και σκαπανείς της περιφερειακής, ενημερωτικής τηλεόρασης, που σε δύσκολους καιρούς, μέσα σε αχαρτογράφητες συνθήκες, με όραμα, μεράκι, ευαισθησία και σκληρή δουλειά, άνοιξαν το δρόμο και θεμελίωσαν την περιφερειακή τηλεόραση δημιουργώντας τηλεοπτικούς σταθμούς στην περιφέρεια που διακρίθηκαν και εξακολουθούν να διακρίνονται υπηρετώντας και υλοποιώντας το όραμα των ιδρυτών τους. Ξεκινάμε λοιπόν:

Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας απονέμει τιμητική πλακέτα τιμής ένεκεν στη μνήμη της αείμνηστης Βίκυς Παπαφιλίππου, ιδρύτριας του τηλεοπτικού σταθμού West Channel της Δυτικής Μακεδονίας.

Την πλακέτα θα παραλάβει ο σύζυγος της τιμώμενης και νυν Πρόεδρος του Ομίλου κύριος Νίκος Παπαφιλίππου.

Για την απονομή παρακαλείται ο Λευτέρης Κρέτσος, Υφυπουργός Τηλεπικοινωνιακής Πολιτικής και Ενημέρωσης.

Νίκος Παπαφιλιππου (σύζυγος της Βίκυ Παπαφιλίππου)

Η σύζυγός μου, δικηγόρος, με αρκετούς συναδέλφους στο γραφείο της, όταν ολοκλήρωσε την προσπάθειά της την επαγγελματική δόθηκε ψυχή τε και σώματι στο θέμα της περιφερειακής τηλεόρασης και του ραδιοφώνου. Ενθουσιαζόταν όταν άκουγε να εκφράζεται μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου ο απλός αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο οικοδόμος… Πίστευε ακράδαντα ότι μέσω της τηλεόρασης μπορούσε να εκφραστεί, να πει και το παράπονο αλλά και να πει και το αίτημα και το δικαίωμα. Είπε ο κύριος δήμαρχος ότι είναι χρήσιμη η τηλεόραση της περιφέρειας.

Εγώ θα προσθέσω ότι είναι και αναγκαία και υποχρέωση του κράτους για την ενημέρωση της περιφέρειας. Συγκινούμαι ιδιαίτερα και ευχαριστώ και ιδιαίτερα τον υπουργό και όλους σας για την απονομή στη σύζυγό μου, που τη θυμούμαστε όλοι αδρά στον χώρο της περιφερειακής τηλεόρασης.

Παρουσιάστρια

Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας απονέμει τιμητική πλακέτα τιμής ένεκεν στη μνήμη του αείμνηστου Γεωργίου Μπόκα, ιδρυτή του τηλεοπτικού σταθμού ΑΧΕΛΩΟΣ TV Δυτικής Ελλάδος. Την πλακέτα θα παραλάβει η συγγενής του εκλιπόντος, πρώην βουλευτής της Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελένη Μακρή-Θεοδώρου. Για την απονομή παρακαλείται ο πρόεδρος της ΕETEΠ κύριος Αντώνης Δημητρίου.

Ελένη Μακρή

Καλημέρα σε όλους. Θα ξαφνιάζεστε κάποιοι γιατί παραλαμβάνω αυτό το βραβείο. Με συνδέει μια μακρόχρονη φιλία με τον Γιώργο Μπόκα και με την οικογένεια. Είχα την τιμή να είναι και ο βαφτισιμιός του γιου μου. Ο κύριος Κώστας Μπόκας είναι καθ’ οδόν. Μου είπε να παραλάβω εγώ το βραβείο αντί εκείνου. Θα πω μόνο δυο λόγια. Ο Γιώργος Μπόκας ήταν ένας άνθρωπος της προσφοράς, των πολλών έργων και των λίγων λόγων.

Παρουσιάστρια

Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων της Ελληνικής Περιφέρειας απονέμει τιμητική πλακέτα τιμής ένεκεν στη μνήμη του αείμνηστου Άγγελου Αντωνίου, ιδρυτή του τηλεοπτικού σταθμού Θεσσαλική Ραδιοφωνία Τηλεόραση ΤΡΤ της Θεσσαλίας. Την πλακέτα θα παραλάβει η κόρη του τιμώμενου κυρία Τέα Αντωνίου. Για την απονομή καλείται ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, κύριος Κώστας Μπακογιάννης.

Τέα Αντωνίου (κόρη Αγγέλου Αντωνίου)

Καλημέρα σας, θα ήθελα να ευχαριστήσω εκ μέρους της οικογένειάς μας για την τιμή αυτή. Εύχομαι να πετύχετε τους στόχους της σημερινής ημερίδας και να συνεχίσει το έργο της περιφερειακής τηλεόρασης, που ξεκίνησε ο πατέρας μου πολλά χρόνια πριν ως πρωτοπόρος.

Παρουσιάστρια

Τέλος, η Ένωση Ενημερωτικής Τηλεόρασης Ελληνικής Περιφέρειας απονέμει τιμητική πλακέτα τιμής ένεκεν στη μνήμη του αείμνηστου Βασιλείου Χειμωνίδη, ιδρυτή του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδος. Την πλακέτα θα παραλάβει ο διευθύνων σύμβουλος του Star Κεντρικής Ελλάδος, κύριος Γιώργος Σιμόπουλος. Για την απονομή καλείται ο δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης.

Γιώργος Σιμόπουλος(Γενικός Διευθυντής Star Λαμίας)

Εγώ θέλω απλά να πω ότι συνεχίζουμε το όραμα του Βασίλη Χειμωνίδη και το συνεχίζουμε γιατί η σύζυγός του είναι στο τιμόνι πλέον και συνεχίζει τα πάντα με μεγάλο πάθος, μεγαλύτερη πίστη και μας δίνει το δικαίωμα να ονειρευόμαστε και να έχουμε τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες και το καλύτερο μέλλον. Ευχαριστώ πολύ.

Παρουσιάστρια

Και στο σημείο αυτό κυρίες και κύριοι θα ξεκινήσει η συζήτηση των θεματικών ενοτήτων της ημερίδας. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία. Σας ευχαριστούμε πολύ.

 

ΜΕΡΟΣ Α΄   Ο ιστορικός ρόλος και η αποστολή της Περιφερειακής Τηλεόρασης

 

Συντονιστής: Σάκης Κοκκίνης, Μέλος Δ.Σ ΕΕΤΕΠ, (ASTRATV)

  • Ο ρόλος της Περιφερειακής Τηλεόρασης στην περιφερειακή ανάπτυξη
    Εισηγητής: Ευθύμιος Καραΐσκος, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φθιώτιδας
  • Η ιστορική διαδρομή της Περιφερειακής Τηλεόρασης. Πως φθάσαμε ως εδώ…
    Εισηγητής: Αντώνης Δημητρίου. Πρόεδρος ΕΕΤΕΠ,  (ΚΡΗΤΗ TV)

 

Σάκης Κοκκίνης, Μέλος ΕΕΤΕΠ, ιδιοκτήτης ΑSTRA TV

Αξιότιμε Κύριε Πρόεδρε του ΕΣΡ, κύριε αντιπεριφερειάρχα, κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι των κομμάτων και κυρίες και κύριοι συνάδελφοι απ’ τα μέσα ενημέρωσης, σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στο συνέδριό μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που πλέον η τηλεόραση της ελληνικής περιφέρειας μπαίνει σε μια σειρά γιατί υπάρχει μια αγαστή συνεργασία με τους θεσμούς και με το κράτος αλλά ιδιαίτερα και με την ανεξάρτητη Αρχή, η οποία έχει μπει πλέον σε ένα νέο δρόμο με τη νέα σύστασή της, και θεωρώ ότι μετά τις ανακοινώσεις αυτές που ακούσαμε και απ’ τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης αλλά και τις δεσμεύσεις των κομμάτων ανοίγει ο δρόμος για μια καλύτερη και ποιοτικότερη ελληνική τηλεόραση στην περιφέρεια. Και πραγματικά θέλω να πω ότι εκεί χτυπά η καρδιά της είδησης γιατί εκεί θα δείτε πραγματικές ειδήσεις. Το πιο σημαντικό ακόμα είναι ότι η ελληνική τηλεόραση της περιφέρειας προσφέρει την ποιότητα και αγωνίζεται καθημερινά για την ανάδειξη της εθνικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας στην περιφέρεια.

Παρακαλείται ο κ.Ευθύμιος Καραΐσκος, αντιπεριφερειαρχης Φθιώτιδος για να αναπτύξει το θέμα «Ο ρόλος της περιφερειακής τηλεόρασης στην περιφερειακή ανάπτυξη».

 

 

Ευθύμιος Καραΐσκος, Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, κυρίες και κύριοι, επιτρέψτε μου να πω ότι θα προσεγγίσω το θέμα όχι σαν ειδικός για τον τομέα της τηλεόρασης αλλά ως πολίτης και ταυτόχρονα ως αυτοδιοικητικός που θα καταθέσει την άποψη υπό το πρίσμα κυρίως του τηλεθεατή.

Η δύναμη του μέσου και της εικόνας έχει ανάγκη από όλους τους ειδικούς στην επικοινωνία. Είναι γνωστό ότι η τηλεόραση για πολλά χρόνια μονοπώλησε το ενδιαφέρον του κόσμου ως το κύριο μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας έχοντας ένα μεγάλο όπλο. Αυτό της αμεσότητας.

Με αυτό το μέσο καθιερώθηκε στην καθημερινότητα του κόσμου παρακάμπτοντας ταυτόχρονα το μέχρι τότε μονοπώλιο στην εφημερίδα και των περιοδικών στην ενημέρωση. Βασικό της προτέρημα η αμεσότητα και το κόστος, η ταχύτητα και η ψυχαγωγία. Βασικά χαρακτηριστικά που μέσα σε χρόνο-ρεκόρ την απογείωσαν στα μάτια του κόσμου.

Δεν είναι το θέμα σήμερα να προσπαθήσουμε να αποτυπώσουμε την τηλεόραση ούτε ως μέσο ενημέρωσης ούτε ως μέσο ψυχαγωγίας. Αν το επιχειρήσουμε θα είμαστε εκτός θέματος. Σήμερα είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε αυτή καθαυτή την έννοια του περιφερειακού τοπίου, που ορισμένοι τεχνηέντως το συγχέουν με εκείνο το οποίο υπάρχει στο κέντρο που λειτουργεί σε πανελλήνια κλίμακα.

Κάνοντας σε αυτό το σημείο μια παρένθεση, θα έλεγα ότι κατά συγκεκριμένη χρονική συγκυρία τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όπως συνηθίζουμε να λέμε την περιφερειακή τηλεόραση λειτούργησαν προσθετικά. Ήρθαν δηλαδή τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης για να καλύψουν το κενό που υπήρχε στην αθηνοκεντρική ενημέρωση και ψυχαγωγία αφιερώνοντας πολύτιμο τηλεοπτικό χρόνο για τα προβλήματα, τα θέματα και τις ειδήσεις της περιφέρειας, δηλαδή της τοπικής κοινωνίας του τηλεθεατή, που μέχρι εκείνη τη στιγμή κανένας δεν είχε μπει στη διαδικασία αυτή.

Η περιφερειακή τηλεόραση ούτε ξεκίνησε ούτε είναι η ουρά μιας εθνοκεντρικής ανάγκης. Δεν είναι ένα επικοινωνιακό εργαλείο που προέκυψε από έναν κακό μιμητισμό. Η περιφερειακή τηλεόραση έχει ξεκινήσει απ’ τον ρομαντισμό των πρωτοπόρων αλλά και την ανάγκη του κοινού. Ξεκίνησε για να καλύψει αυτές καθαυτές τις ανάγκες της κοινωνίας στην έκφραση να απαντήσει στον αποκλεισμό της ενδοχώρας απ’ το τηλεοπτικό τοπίο. Άλλωστε δεκαετίες τώρα έχει επιβληθεί ότι είδηση είναι ό,τι παράγεται σε απόσταση χιλίων μέτρων απ’ την πλατεία Συντάγματος.

Τι σχέση όμως μπορούν να έχουν όλα αυτά με το τι συμβαίνει στη Λαμία, τη Χαλκίδα και τη Λειβαδιά ή αν θέλετε στη Καστανία της Υπάτης, στα Άγραφα ή ακόμα στην Κάρυστο, στην Κύμη ή στην Ιστιαία; Καμία σχέση. Άλλωστε δεν έχουμε κάθε μέρα Μαντούδι και Θεολόγο. Η ενδοχώρα δεν υπάρχει μόνο για τα προβλήματα, τις πυρκαγιές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Υπάρχει και πριν και μετά. Η τηλεόραση ήρθε για να υπηρετήσει την ανάγκη της δεκαετίας του ’80 που άκουγε σε δύο χαρακτηριστικές λέξεις: τοπική δημοσιότητα. Μέσα στις δύο αυτές λέξεις κρύβεται μια ολόκληρη δυναμική της κοινωνίας που ζητά την έκφρασή της.

Η περιφερειακή τηλεόραση έτυχε ευρείας αποδοχής. Ήταν κάτι το πρωτόγνωρο. Ο κάτοικος της μικρής πόλης του χωριού και της γειτονιάς είχε πλέον τηλεοπτικό ρόλο και προπάντων φωνή. Η περιφερειακή τηλεόραση ήρθε να καλύψει και μια άλλη μεγάλη ανάγκη. Η συνεχής αποσυγκέντρωση του κράτους, για να μην πω αποκέντρωση και παρεξηγηθώ, απαιτεί και δομές δημοσίου ελέγχου και πολύ περισσότερο κοινωνικού ελέγχου. Αναδείχθηκε ως ανάγκη τόσο η περιφερειακή τηλεόραση όσο και τα υπόλοιπα μέσα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης για να θεμελιώσουν το δημοκρατικό δικαίωμα στην έκφραση.

Αν μιλήσουμε για τις θεμελιώδεις αρχές της τοπικής δημοσιότητας όπως την έχουν εμπνευστεί άνθρωποι που την έχουν υπηρετήσει και όπως την έχουν περιγράψει άνθρωποι που έχουν υπηρετήσει και την τοπική αυτοδιοίκηση, αβίαστα προκύπτει ότι η δημοκρατική λειτουργία της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι συνυφασμένη και με τη διεύρυνση του κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας κριτικής, τη διεύρυνση του διαλόγου στο πεδίο των πολιτικών που ασκούνται στο τοπικό ή υπεροπτικό επίπεδο.

Η περιφερειακή τηλεόραση πορευμένη και μαθαίνοντας απ’ τα λάθη της αιφνιδίασε αλλά και αιφνιδιάστηκε. Αιφνιδίασε εκεί όπου η παρουσία της στην τοπική πραγματικότητα ήταν συνυφασμένη με ένα πλαίσιο αρχών και με ένα άξονα: τον απόλυτα σεβασμό στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Αιφνιδίασε ακόμη γιατί ο ρομαντισμός, η μεγάλη θέληση, η πίστη σε αυτό που έκαναν οι πρωτεργάτες ξεπερνούσε ακόμη και το έλλειμα της γνώσης για το μέσο. Ξεπερνούσε ακόμη και θεμελιώδεις κανόνες επικοινωνίας, ξεπερνούσε τις τεχνολογικές ελλείψεις για τη μετάδοση προγράμματος, ξεπερνούσε ακόμη αυτή καθαυτή την πολύχρονη εμπειρία των ειδικών. Οι πρωτεργάτες χωρίς ακόμη και τα αναγκαία κεφάλαια προσπάθησαν να διαμορφώσουν τοπίο το οποίο το είχε πραγματική ανάγκη και η τοπική δημοσιότητα και η τοπική κοινωνία.

Αιφνιδιάστηκε ωστόσο και η ίδια κυρίως απ’ το μέγεθος της αποδοχής και της εμπιστοσύνης που της έδειξαν και της δείχνουν οι πολίτες. Αιφνιδιάστηκε απ’ αυτές καθαυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις οποίες σε κάθε περίπτωση έπρεπε να παρακολουθήσει. Αιφνιδιάστηκε από έναν κακό μιμητισμό των μοντέλων του κέντρου σε περιφερειακό επίπεδο. Αιφνιδιάστηκε ακόμα απ’ αυτή καθαυτή τη δύναμη των εξελίξεων καθιστώντας τη διαχείριση της τηλεόρασης ως μέσο ένα πολύ ακριβό λειτούργημα. Ο ρομαντισμός αντάμωσε με την επιχειρηματικότητα και σήμερα θα πρέπει να κάνουμε λόγο για δομημένες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν την ανάγκη του σεβασμού μας. Για δομημένες επιχειρήσεις οι οποίες προσπαθούν να παρακολουθήσουν τις τεχνολογικές εξελίξεις και στο επίπεδο εκπομπής αλλά και στο επίπεδο υποδομών.

Έτσι η περιφερειακή τηλεόραση μεγαλώνει και ωριμάζει μέσα στις συνθήκες που διαμορφώνονται σε ένα περιφερειακό περιβάλλον. Θα πρέπει να νιώθουμε απ’ τους τυχερούς σαν Στερεά Ελλάδα με τη δυνατότητα να έχουμε διαχρονικά τηλεοπτικά κανάλια. Μπορούμε να πούμε ότι είναι η μοναδική περιοχή με κατοχυρωμένη την περιφέρεια υπηρετώντας σε άλλες εκδοχές περιφερειακή συνείδηση. Σήμερα στις μέρες που διανύουμε η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τηn περιφερειακή τηλεόραση όπως και για τα υπόλοιπα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης.

Η κρίση έχει χτυπήσει και αυτόν τον τομέα. Η τοπική οικονομία έχει εξαντλήσει τις αντοχές της και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποτελέσει το βαρύ χαρτί για το οπλοστάσιο της συντήρησης της τοπικής δημοσιότητας. Είναι επίσης αυτονόητο, δεν θα μπορούσε να στραφεί αυτό το εγχείρημα σε μια κρατικοδίαιτη λογική η οποία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ελευθερώσει μια δημιουργική παρέμβαση σε κοινωνικό επίπεδο.

Είναι επίσης αυτονόητο ότι η περιφερειακή τηλεόραση, για να μπορέσει να υπηρετήσει τον υψηλότατο στόχο της τοπικής δημοσιότητας η οποία έχει ανεξάρτητα όρια, πρέπει θεσμικά να ανασάνει. Διαπιστώνουμε όμως ότι αντί για ανάσες ζωής έχουμε αιφνιδιασμούς και αιφνιδιαστικές επιδράσεις σε ένα διαφορετικό τελείως επίπεδο. Η υπόθεση του 2% του ΕΔΟΕΑΠ είναι μια υπόθεση έμμεσης φορολογίας απ’ το πουθενά, μια εξέλιξη που αιφνιδίασε την περιφερειακή τηλεόραση, και συνολικότερα τα μέσα ενημέρωσης, για τη συντήρηση ενός ταμείου με το οποίο τα περιφερειακά μέσα δεν είχαν καμία εμπλοκή απ’ το παρελθόν.

Και όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην υπερφορολόγηση με τον ειδικό φόρο τηλεόρασης 20%. Με χαρά ακούσαμε μια εξαγγελία απ’ τον παριστάμενο υπουργό, ότι οδεύει σε μια ρύθμιση προς μείωση. Φόρος για την εγχώρια κινηματογραφική παραγωγή 1,5%, υψηλός φόρος ΦΠΑ και όλα αυτά επί του τζίρου. Το θέμα της DIGEA και το γεγονός ότι θα κληθούν τα περιφερειακά κανάλια – αν δεν αλλάξει σε θεσμικό επίπεδο – σε πρόσθετο  κόστος μακροπρόθεσμα, είναι και αυτό ένα ακόμη σημείο. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αναφερόμαστε σε επιχειρήσεις οι οποίες επιβιώνουν οριακά σε αυτή τη φάση, καθώς καλούνται σε διαρκώς τεχνικό εκσυγχρονισμό για να μπορέσουν να έχουν μια ευπρόσωπη παρουσία στο τηλεοπτικό γίγνεσθαι.

Δεν θέλω να επεκταθώ περισσότερο, μιας που θα μπορούσαμε ενδεχομένως να μιλάμε για ώρες το τις πταίει. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την προσπάθεια της κεντρικής εξουσίας για χειραφέτηση της τηλεόρασης, για αποδυνάμωσή της από άλλα κέντρα εξουσίας, για την αποδυνάμωσή της σε σχέση με την κρατική ενδυνάμωση και άλλα. Το ερώτημα όμως που γεννάται είναι ένα και μοναδικό: Καλά όλα αυτά. Καλές οι διαπιστώσεις, αλλά τι μέλλει γενέσθαι; Τι πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής; Και τελικά υπάρχει λύση στο σημερινό αδιέξοδο;

Γνώμη μου είναι ότι λύση υπάρχει. Όχι εύκολος δρόμος. Όχι εύκολη λύση, αλλά ωστόσο μπορεί να υπάρξει. Και αν θέλετε να το προχωρήσω κιόλας, η λύση είναι πιο εφικτή για την περιφερειακή τηλεόραση απ’ ό,τι γενικά για την τηλεόραση στη χώρα μας. Αν μου ζητούσατε να αναφέρω περιφραστικά ποια είναι αυτή η λύση, θα την κατέγραφα με τρεις κυριολεκτικά λέξεις:

Επιστροφή στις ρίζες και θεσμική κατοχύρωση και διασφάλιση σε αυτό και σε όλα τα επίπεδα. Επιστροφή δηλαδή στον αρχικό ρόλο της περιφερειακής τηλεόρασης που είναι ο τοπικός χαρακτήρας της. Επιστροφή στις ρίζες που θέλουν την τηλεόραση στην καταγραφή της είδησης, του προβλήματος της γειτονιάς, του χωριού και της μικρής κοινωνίας μας. Επιστροφή στις ρίζες που θέλει την περιφερειακή τηλεόραση να αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία. Να μιλάει με τον απλό πολίτη. Να τον βάζει συμμέτοχο των θεμάτων. Να τον κάνει να αισθάνεται ως μέρος της ενημέρωσης και όχι ως απλός και απαθής δέκτης.

Την ίδια στιγμή η περιφερειακή τηλεόραση να λειτουργήσει με ανάλογο τρόπο και ως προς τη διαφήμιση.

Δεν υποτιμούμε τις μικρές και ακόμα τις πιο μικρές επιχειρήσεις. Άλλωστε, θέλουμε δε θέλουμε, είναι και αυτές το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας. Αυτές θα είναι, κύριοι, αύριο οικονομικοί τροφοδότες της περιφερειακής τηλεόρασης. Το κράτος πρέπει να διορθώσει πολλά δεινά που έχει δημιουργήσει απέναντι στην περιφερειακή τηλεόραση, όμως με τη μέχρι σήμερα στάση του δεν αναμένουμε να εξασφαλίσει την οικονομική επιβίωση της περιφερειακής τηλεόρασης ως μέσο ενημέρωσης. Το γεγονός δηλαδή ότι η περιφερειακή τηλεόραση φέρει τη σφραγίδα του γνησίου της αντικειμενικής ενημέρωσης είναι το μεγάλο πλεονέκτημά της.

Αυτή η σφραγίδα είναι και το μεγάλο όπλο της. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σωστό τρόπο και δεν πρέπει να χαθεί με κανέναν τρόπο και για κανέναν λόγο. Βεβαίως θεωρώ ότι η ΕΕΤΕΠ στις βασικές της θέσεις και αξίες έχει απόλυτα δίκιο και συμφωνώ μαζί της. Κύκλος εργασιών, συρρίκνωση διαφήμισης, προβληματικό ασφαλιστικό, νεόκοποι και αδαείς επιχειρηματίες λόγω πολιτικών συμφερόντων και τόσα πολλά που τα γνωρίζετε και θα τα αναπτύξουμε διεξοδικά. Ωστόσο θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στις αδειοδοτήσεις, που πιστεύω πως είναι το πιο καίριο και πιο αμιγώς θέμα το οποίο θίχτηκε από όλους τους προλαλήσαντες.

Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, κατά την άποψή μου, ένας τηλεοπτικός σταθμός εθνικής με αυτόν μιας περιφερειακής εμβέλειας. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους μας. Αναφερόμαστε σε μέσα που λειτουργούν για περισσότερο από 20 συναπτά έτη. Και σήμερα έρχονται να ανταγωνιστούν έχοντας απέναντι πολλές φορές νεόφερτους επενδυτές, που διαθέτουν χρήματα και δεν έχουν υποστεί καμία φθορά και ζημιά κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Αν θέλουμε έναν υγιή ανταγωνισμό, αν θέλουμε διαύγεια και διαφάνεια, θα πρέπει να δημιουργήσουμε και τις προϋποθέσεις γι’ αυτό. Δημοπρασίες αδειών; Προς ποια λογική; Με ποιο κριτήριο και ποιος θα δώσει τα περισσότερα; Αυτό είναι το μόνο κριτήριο; Γιατί δε θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια όπως θεσπίζονται σε όλες τις δημοπρατικές διαδικασίες;

Αν νομίζουμε λοιπόν ότι η ενημέρωση είναι μια μορφή εξουσίας και μάλιστα ελεγκτικού χαρακτήρα ως προς την πολιτική εξουσία, τότε οι στυγνές δημοπρατικές διαδικασίες δεν έχουν καμία θέση στις αδειοδοτήσεις. Και ένα περιφερειακό μέσο που λειτουργεί απ’ το 1990 πώς θα ανταπεξέλθει έναντι κάποιου που σήμερα θέλει να επενδύσει χωρίς να ξέρουμε καν ούτε τις προθέσεις του αλλά ούτε και τα κριτήριά του; Πώς θα ανταπεξέλθει κάποιος που στις αρχές του 1990 με μόνο όπλο τον ρομαντισμό έφτασε σήμερα, μετά από τρεις δεκαετίες συνεχούς ενημέρωσης, να πρέπει να ανταγωνιστεί απέναντι σε αριθμούς;

Σε αυτό το σημείο η πολιτεία θα πρέπει να δει το όλο θέμα απ’ την αρχή. Και πάλι θετική θεωρούμε την τοποθέτηση του υπουργού προς την κατεύθυνση αυτή. Δεν γίνεται ούτε να συνεχιστεί το θολό τοπίο αλλά ούτε να βάλουμε και επιχειρηματίες με μόνο κριτήριο την καλή οικονομική τους κατάσταση να αναλάβουν συνολικά την ενημέρωση αυτού του τόπου, τερματίζοντας κόπους θυσίες και προσφορά στην ενημέρωση χρόνων και δεκαετιών.

Από την πλευρά της η τοπική αυτοδιοίκηση, την οποία εκφράζουμε σε όλους τους βαθμούς της, πρέπει να είναι αρωγός για εσάς. Σας το οφείλει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από τότε που την φέρατε στην επικαιρότητα, που της δώσατε δύναμη στην πολιτική σκηνή του τόπου. Από τότε που μαζί περπατήσατε στα εύκολα και στα δύσκολα και συμπορευτήκατε από διαφορετικό μετερίζι αλλά με στόχο πάντα το καλό του τόπου. Και για να μιλήσω λίγο την τηλεοπτική σας γλώσσα: Το μαύρο δεν θα πέσει από καμία πολιτική εξουσία όσο εσείς παλεύετε για την ενημέρωση και την τηλεοπτική ψυχαγωγία των πολιτών.

Είμαστε δίπλα σας για να δώσουμε μαζί τον αγώνα για ακόμη μια φορά. Η είδηση πολλές φορές μας φέρνει αντιμέτωπους, όπως άλλωστε οφείλει μέσα από διαφορετικές απόψεις και θέσεις. Η ανάγκη όμως για ενημέρωση θα μας βρει συνοδοιπόρους και συναγωνιστές. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Αντώνης Δημητρίου Πρόεδρος ΕΕΤΕΠ και ΚΡΗΤΗ TV:

Κύριε πρόεδρε του ΕΣΡ, κύριε αντιπρόεδρε, κύριε αντιπεριφερειάρχη, κυρία Ασημακοπούλου, ευχαριστώ που παραμένετε.

Κυρίες και κύριοι, συναισθηματική ήταν η φόρτιση πριν από λίγο, όταν ακούσαμε την απονομή πλακέτας στη μνήμη των τεσσάρων συναδέλφων. Πρέπει να σας πω ότι αυτοί οι συνάδελφοι ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή μαζί μας, δεν εγκατέλειψαν. Ήταν από την πρώτη στιγμή και για τριάντα χρόνια ήμασταν μαζί και αγωνιζόμασταν με αυτούς. Στο μυαλό γίνονται κάποιοι συνειρμοί. Πέρασαν 30 χρόνια στη μάχη και αυτήν τη στιγμή είμαστε στο ίδιο ακριβώς σημείο. Μέσα από την αφήγησή μου θα παραθέσω και ορισμένα ιστορικά γεγονότα. Άλλωστε αυτό είναι το θέμα μου, «Ιστορικά γεγονότα της περιφερειακής τηλεόρασης», που θα καταδείξουν την πορεία μας.

Ένα όμως θα σας πω, και ειδικά στον πρόεδρο του ΕΣΡ: ότι οι συνάδελφοί μου δεν θα σας ζητήσουν τίποτα και είναι μέγιστη τιμή που είστε εδώ. Θέλαμε να ακούσετε. Κανείς δε θα σας ζητήσει τίποτα ή θα διεκδικήσει τίποτα σήμερα. Θέλουμε να ακούσετε αυτό που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια και είναι μοναδικό: Ο πρόεδρος του ΕΣΡ και ο αντιπρόεδρος να παρακολουθούν μια εκδήλωσή μας.

Αυτά που θα σας πω, αναφερόμενος σε ορισμένα ιστορικά στοιχεία, έχουν κριθεί, έχουν τελειώσει.  Δε θα αναφερθώ σε πρόσφατες καταστάσεις, πολιτικές ή άλλες. Οι πολιτικοί που μας είπαν και πριν από λίγο πράγματα θα κριθούν. Άρα λοιπόν σήμερα δε θα αναφερθώ σε αυτούς, θα αναφερθώ σε πράγματα που έχουν κριθεί, έχουν τελειώσει, και το αποτέλεσμα είναι μπροστά μας.

Μέσα στη διαχρονική εξέλιξη της τηλεόρασης, εγώ και οι περισσότεροι συνάδελφοι ζήσαμε διάφορα και θα προσπαθήσω να αναδείξω ορισμένα θέματα από αυτά.

Η περιπέτειά μας αρχίσει το 1989 όταν δόθηκε ελευθερία κίνησης στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Τότε γέμισε ο κόσμος, γέμισαν τα βουνά κεραίες με την άναρχη ανάπτυξη των μέσων αυτών, που ο νόμος 1866 καθόριζε κι έφτιαχνε τότε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης και κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές. Αυτές οι προδιαγραφές ήταν ότι αυτοί που θα συμμετείχαν στα μέσα έπρεπε να έχουν χρήματα, έπρεπε να έχουν λεφτά, και έπρεπε – γιατί αν θυμάστε ζητούσαν εγγυητικές επιστολές ένα δισ. – να έχουν και σαφή γνώση του χώρου. Ποιοι είχαν τότε; Οι εκδότες της εποχής.

Την περίοδο εκείνη άρχισαν ανεξέλεγκτα να φυτρώνουν κανάλια και ραδιόφωνα οπουδήποτε, χωρίς καμιά οδηγία, καμιά προδιαγραφή. Τεχνογνωσία δεν υπήρχε βέβαια, δεν ξέραμε τίποτα, κανείς δεν ήξερε τίποτα, και οι ειδικοί της εποχής ήταν οι τεχνικοί της ΕΡΤ. Αυτοί στήσανε την ιδιωτική τηλεόραση στη χώρα, αυτοί έφτασαν να γίνονται και αντιπρόσωποι ξένων εταιρειών. Τα τελωνεία δεν ήξεραν τα μηχανήματα εισαγωγής, δεν ήξεραν τη χρήση τους, και όχι μόνο αυτό, αλλά σας είπα προηγουμένως ότι γέμισε η Ελλάδα κεραίες… Και δε γέμισε μόνο κεραίες, γέμισε και ηλεκτροφόρα  καλώδια που δυστυχώς και σήμερα υπάρχουν. Καλώδια επίγεια μεταφοράς του ρεύματος χωρίς άδειες. Και δεν υπήρξε ποτέ, δεν έλαβε κανένας τη μέριμνα να γίνει ένα πάρκο κεραιών. Και αυτή τη στιγμή  1.000 ραδιόφωνα υπάρχουν, τα οποία εκπέμπουν ελεύθερα. Πού είναι οι περιβαλλοντολόγοι εδώ να θέσουν θέματα και ασφάλειας και προστασίας της φύσης;

Άλλη μας ασχολία, που τότε ήταν σημαντική όπως και για το υπουργείο, ήταν να κυνηγήσουμε την πειρατεία. Είμαι από εκείνους που πιστεύω, γνωρίζοντας 30 χρόνια την πορεία μας, και που λέω σε συναδέλφους μου, ότι αν δεν υπήρχαν τα βιντεοκλάμπ δε θα υπήρχε περιφέρεια, δε θα υπήρχε περιφερειακή τηλεόραση. Αν θυμάστε την εποχή εκείνη είχε γεμίσει ο κόσμος από βιντεοκλάμπ. Από εκεί έπαιρναν ταινίες οι συνάδελφοί μου, δυστυχώς, της εποχής εκείνης. Το δε υπουργείο τι έκανε τότε, αντί να ασχολείται με το να φτιάξει πλαίσιο για τη λειτουργία της τηλεόρασης, των ραδιοφώνων και των άλλων μέσων ; Μας κυνηγούσε για τα πνευματικά δικαιώματα με την αμερικανική πρεσβεία πρωτοστατούσα. Θυμάμαι, είχα λάβει θέση και εγώ κατά της πειρατείας, ως όφειλα. Ο τότε υπουργός, αντί να βλέπει προς τη διαμόρφωση του πλαισίου, κυνηγούσε την πειρατεία. Και καλά έκανε, αλλά δεν ήταν μόνο αυτό.

Θέλω να σας πω πόσοι είμαστε και ποιοι είμαστε, γιατί υπάρχουν κάποιοι μύθοι. Τα κανάλια εθνικής εμβέλειας είναι επτά. Ήταν οκτώ κι έγιναν επτά. Η Αττική έχει δεκαπέντε σταθμούς, η Θεσσαλονίκη δεκαπέντε και υπάρχουν δύο δημοτικοί, έξι-επτά θρησκευτικού περιεχομένου (θεματικοί δηλαδή), δύο μουσικοί και τώρα τελευταία υπάρχουν και κάποια γκρουπ που έχουν βγει και που εμείς θεωρούμε ότι δεν ανήκουν στην Ένωσή μας. Εμείς απομένουμε γύρω στους 50. Αυτοί είμαστε. Περιφερειακοί σταθμοί είμαστε 50. Παράλληλα με εμάς λειτουργούν περίπου και 1.000 ραδιόφωνα.

Να δούμε και κάτι άλλο: τον κύκλο εργασιών, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι, για να καταλάβετε τι σημαίνει περιφερειακή τηλεόραση, δηλαδή τι προσφέρει και τι εισπράττει. Από τα μέλη μας, που είμαστε γύρω στα 45, μέχρι 100 χιλιάδες ευρώ τζίρο έσοδα τον χρόνο έχουν 20 συνάδελφοί μου. Μέχρι 300 χιλιάδες έχουν 18, μέχρι 1.1 εκ ευρώ έχουν 4 και πάνω από δύο εκατομμύρια ένας. Αυτή είναι η κατάσταση. Το σύνολο 8,8 εκατομμύρια για το 2016.

Σημειωτέων ότι ο κύκλος της τηλεόρασης είναι 280 με 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 97% το έχει η εθνική τηλεόραση. Εμείς λοιπόν έχουμε το 2,55%. Αυτό είναι το τεράστιο ποσό που τζιράρει η περιφερειακή τηλεόραση. Αυτό είναι ένα ασήμαντο ποσό, το οποίο προέρχεται μόνο από διαφημίσεις και κυρίως από υπηρεσίες telemarketing. Και σε αυτό το κομμάτι των 8,8 εκατ. ευρώ έρχεται το Δημόσιο και εισπράττει από εμάς, από τη διεκπεραίωση της δουλειάς μας, το 70% πριν, και τώρα είμαστε γύρω στο 50%. Ποια άλλη επιχείρηση στη χώρα ή αλλού είχε 70% επιβάρυνση στα έσοδά της; Προστέθηκε δε και ο φόρος 20% πρόσφατα, για τον οποίο άκουσα τον υπουργό σήμερα να λέει ότι θα το δει.

Σε μένα προσωπικά έχει πει ότι «ναι, συμφωνώ να καταργηθεί ο φόρος, αλλά έχω πρόβλημα με το οικονομικό επιτελείο». Εκεί έχουμε κολλήσει. Αλλιώς πίστευα ότι θα έλεγε και σήμερα ότι τον καταργεί. Πιστεύω λοιπόν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν το επιτρέπει προς το παρόν. Ελπίζω να το κάνει γρήγορα. Με αυτούς τους φόρους είναι απίστευτα τα πράγματα.

Θα σας πω μόνο ότι μέσα εκεί είναι ακόμα και τα έσοδα της ΑΕΠΙ – το θυμάστε το 2,2%; Πρέπει να σας πω ότι την πνευματική ιδιοκτησία – ο νόμος το 1993 νομίζω ψηφίστηκε – την εκμεταλλεύτηκαν τόσοι και τόσοι. Ο καθένας έρχεται και μας ζητάει 2,2% βασιζόμενος σε αυτό τον νόμο του 1993. Θα σας θυμίσω μόνο κάτι: Ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός όχι μόνο για μας, αλλά για κάθε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, βοηθούσε να εισπράττει η ΑΕΠΙ. Η Αστυνομία ολόκληρη περιφερόταν και έδινε κλήσεις για ανακρίσεις και ένα ολόκληρο δικαστικό σώμα συνέχεια εκδίκαζε καταστάσεις τέτοιες. Είσπραττε μεν η ΑΕΠΙ, αλλά ξέρετε το αποτέλεσμα της ΑΕΠΙ ποιο είναι…Την έκλεισαν. Χρόνια τώρα οι αστυνομικοί, χιλιάδες αστυνομικοί, περιφέρονταν και έδιναν κλήσεις εξυπηρετώντας ιδιωτικά συμφέροντα και δε δέχτηκε κανείς να το δει.

Ζητούμε μετ’ επιτάσεως να καταργηθεί ο φόρος του 20%. Μας έκανε μη ανταγωνιστικούς όταν στα εθνικά κανάλια το 20% έγινε 5%, δηλαδή 4% αναγόμενο. Και αφήνει σε εμάς το 20%. Στην περιφέρεια, δηλαδή στα 8,8 εκατ. ευρώ, αφήνει το 20% και μας τελειώνει ανταγωνιστικά. Όπου και αν πας σου λέει, με φόρο φύγε. Άρα λοιπόν δεν είναι το ποσό, είναι η αίσθηση του ανταγωνισμού. Η επιβολή αυτού του φόρου δυστυχώς μας δένει τα χέρια για πολύ καιρό. Δεν πιστεύω αν δε δω απόφαση του υπουργείου Οικονομικών ότι θα μας τον καταργήσει. Και έρχεται η περίοδος, χάνουμε άλλη μία περίοδο.

Μέσα στο πλαίσιο αυτό το οικονομικό θα σας πω και για τους εργαζομένους μας. Είμαστε γύρω στους 700. Εξακόσιοι με επτακόσιοι , αυτοί είμαστε οι εργαζόμενοι. Περιλαμβάνονται όμως μέσα και η συνεχής προσπάθεια και η εργασία των μετόχων και των διοικητικών συμβουλίων. Όπως ξέρουμε όλοι, είμαστε ανώνυμες εταιρείες. Έχουμε συμβούλια-ιδιοκτήτες ουσιαστικά. Αυτοί δουλεύουν και είναι και αυτοί μέσα. Και αυτοί εντάσσονται στους 600 με 700 εργαζομένους μας. Οι εθνικοί σταθμοί υποχρεούνται να έχουν 2 χιλιάδες… Ε, δεν έχουμε και διαφορές τεράστιες σε επίπεδο εθνικό.

Θέλω όμως να συγκρίνετε άτυπα το εξής: Αυτοί οι 700 πόσο κόστος μισθοδοσίας έχουν για ένα χρόνο. Σίγουρα παραπάνω από τα 8,8 εκατ. που έχουμε έσοδα. Δηλαδή μόνο οι εργαζόμενοί μας κοστίζουν παραπάνω από τα έσοδά μας. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι μας, χρόνια τώρα – πολλοί από ’δω – να δουλεύουν για να εξυπηρετούν τις εταιρείες που ήδη υπάρχουν. Γιατί υπάρχουν οι εταιρείες αυτές; Θα είχαν διαλύσει όλες .Υπάρχουν για τον εξής απλό λόγο…

Το 1998 βρήκαμε μια διάταξη για αυτή την περιβόητη νομιμότητα. Πήραμε βεβαιώσεις νόμιμης λειτουργίας με τον Νόμο 2644 νομίζω, που έλεγε ότι λειτουργούμε νομίμως. Αν δεν υπήρχε αυτή η βεβαίωση, δε θα υπήρχαν επιχειρήσεις περιφερειακής τηλεόρασης. Θα ήταν άλλοι. Αυτό μας κράτησε. Διότι αν μεταβιβαστεί η τηλεόραση ή πάει σε καινούργια, δεν έχει δικαίωμα εκπομπής μέχρι σήμερα. Άρα λοιπόν βάσει των βεβαιώσεων του 1998, βάσει του Νόμου 2644, υπάρχουν οι επιχειρήσεις αυτές τις οποίες και συντηρούμε όλοι μας, δουλεύοντας με προσωπική εργασία οι ίδιοι και οι οικογένειές μας. Και δε φτάνει μόνο αυτό, τελευταία μας έρχεται και ο ΕΔΟΕΑΠ. Για να σωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ των δημοσιογράφων μας επιβάλλουν ένα 2% ξερό.

Τα τελευταία χρόνια, μάλλον όλα τα χρόνια, υπήρχαν πολλές εφημερίδες στην Αθήνα. Ξέρετε γιατί; Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαστε η χώρα που είχε τα περισσότερα έντυπα. Εγώ έχω δώσει μια ερμηνεία. Οι εργαζόμενοι σε όλο τον Τύπο στις αθηναϊκές εκδοτικές επιχειρήσεις ξέρετε τι κρατήσεις είχαν; Ο εργοδότης είχε 2,38% και το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και ασφαλισμένου ήταν 13,38% για εφημερίδες των Αθηνών. Ξέρετε πόσο είχαμε εμείς; Ό,τι και όλοι οι Έλληνες εργαζόμενοι, δηλαδή περίπου 41%. Για ποιον λόγο λοιπόν να μην άνοιγε ο άλλος μια εφημερίδα στην Αθήνα που μπορούσε να την κλείσει όποτε ήθελε, αφού δεν είχε εισφορές, δεν είχε τυπογραφεία…

Αυτή ήταν η συμπεριφορά απέναντί μας. Εμάς πάντα μας αγνοούσαν οι τότε πολιτικοί. Και όχι μόνο… Πρέπει να πω κάτι που στο εξής όλοι μας θα το έχουμε. Τελευταία προσπαθούσαμε να απαλλαγούμε από το 2% του ΕΔΟΕΑΠ. Δε θα σώσουμε εμείς τον ΕΔΟΕΑΠ. Τους λέγαμε ότι δύο περιφερειακά συνδικάτα δημοσιογράφων με 500 μέλη διαθέτουν 50 εκατ. ευρώ στην άκρια και δεν τα συνεισέφεραν για τη διάσωση του ΕΔΕΑΠ. Εμείς γιατί πρέπει να το κάνουμε με αυτό τον πενιχρό τζίρο;

Έρχομαι σε ένα θέμα κύριο, το κυρίαρχο για εμάς, που είναι οι άδειες. Πρόκειται ασφαλώς για το κορυφαίο πρόβλημα που απασχολεί σήμερα την περιφερειακή τηλεόραση, καθώς συνδέεται με την ίδια την ύπαρξή μας. Το ίδιο όμως λέμε εδώ και 30 χρόνια. Σήμερα υπάρχει ένας νόμος, ο πρόσφατος, για τις άδειες. Πάντα υπήρχε νόμος για τις άδειες, ποτέ δεν εφαρμόστηκε, και εμείς είμαστε εδώ. Ακόμη είμαστε στο ίδιο σημείο που ήταν και οι εκλιπόντες, πολλοί από εμάς, όπως πριν από 30 χρόνια. Σε σχέση με τις άδειες, θα πω μερικά κομβικά έναντι της συμπεριφοράς του κράτους έναντι ημών από το 1990. Το 1990 με νόμο καθιερώθηκε η ελεύθερη τηλεόραση. Πρώτη υποβολή χαρτιών. Το 1993 δεύτερη υποβολή εντύπων για να πάρουμε άδεια από το τότε ΕΣΡ. Αν θυμάμαι, ο καθηγητής Λαδάς συνεδριάζει στο Ζάππειο.

Είμαι από αυτούς που συμμετείχαν, όπως και οι εκλιπόντες, οι 4 παλιοί μου συνάδελφοι. Το 1993, λοιπόν, συνεδριάζει το ΕΣΡ και έχουμε ανάκριση στον καθένα από εμάς και το ΕΣΡ εξετάζει 41 αιτήσεις. Θυμάμαι αξέχαστα αυτά που έλεγε κάποιος παπάς, που ήτανε εκεί. «Εκκλησία δείχνεις;». «Ναι», έλεγα εγώ, για να πάρω βαθμούς, αφού δεν υπήρχαν προδιαγραφές. Δεν υπήρχε κάτι γραμμένο ότι αυτό πρέπει να έχεις. Θυμάμαι να μας ζητάνε χάρτες, να αποτυπώσουμε τα βουνά μας από τις εθνικές υπηρεσίες στρατού, πώς τις λένε αυτές, αλλά αυτοί οι χάρτες ήταν απόρρητα έγγραφα και δεν μπορούσαμε να τους πάρουμε για να αποτυπώσουμε τα βουνά, που τα είχε μόνο ο στρατός. Υπήρχε προδιαγραφή.

Πάμε λοιπόν στο 1993. Και επιτρέψτε μου να πω ένα περιστατικό που το έχω ζήσει έντονα, για να δείτε τη νοοτροπία του κράτους. Αλλά ξέρετε κάτι; Το κράτος δεν είναι απρόσωπο, το αποτελούν άνθρωποι. Οι άνθρωποι αυτοί όμως το έχουν το πρόβλημα. Τον Ιούνιο του 1993 συνεδρίασε το συμβούλιο, το ΕΣΡ. Τότε με 41 αιτήσεις καναλιών, ως γνωστό, είχε 11 μέλη κομματικά, βάσει του πρώτου νόμου. Στις 7 του μηνός, τον Ιούνιο του 1993, ακούμε στο ραδιόφωνο εκεί στην Αθήνα ότι δίδονται άδειες των εθνικών καναλιών και για περιφερειακούς τίποτα.

Ήμουν με τον Δημήτρη τον Κωνσταντόπουλο, παλιό του Star της Λαμίας, και ζητήσαμε να πάμε να δούμε τον αρμόδιο (κάποιον αρμόδιο, θα αποφύγω πρόσωπα), και τότε δε μας είδε, αλλά μας έδωσε ραντεβού μετά από 10 μέρες. Πήγαμε μετά από 10 μέρες και εκεί στο γραφείο του τού λέω «γιατί εμείς όχι; Γιατί απ’ έξω;». Λέει τότε, θα το πω εύσχημα: «γιατί πρέπει να διασφαλίσω τη συμμετοχή». Ρε αμάν ποια  συμμετοχή…;  Ποια συμμετοχή; Φύγαμε με τον Δ. Κωνσταντόπουλο και χτυπάγαμε τα κεφάλια μας απέξω, θυμάμαι.

Μετά από λίγο καιρό, μετά από λίγες μέρες, μάθαμε ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα έπεφτε. Η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη έπεφτε με τα σχετικά πολιτικά γεγονότα. Τρέξαμε τότε να προλάβουμε μπας και, αφού είχαμε περάσει από το ΕΣΡ. Από 41 αιτήσεις είχε εγκρίνει 14. Δεκατέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς είχε εγκρίνει. Μην ξεχνάμε ότι το Ραδιοτηλεοπτικό τότε ήταν γνωμοδοτικό όργανο και δεν έδινε άδειες. Προσπαθήσαμε λοιπόν να πάρουμε τους υπηρεσιακούς παράγοντες, να φτιάξουμε τις άδειες. Πήγαμε στου Μητσοτάκη το γραφείο και έδωσε εντολή ο μακαρίτης ο Μητσοτάκης να περιμένουν οι υπουργοί.

Τέσσερις υπουργοί περίμεναν τότε να υπογράψουν τις άδειες, τις οποίες εμείς φτιάχναμε το πρωί με τους υπηρεσιακούς παράγοντες στο υπουργείο. Την ημέρα εκείνη που περιμέναμε να υπογραφούνε οι άδειες – το λέω γιατί είναι κομβικό σημείο, είναι αυτό το κιτρινισμένο χαρτί – ήταν 10 Σεπτεμβρίου του 1993, την ημέρα που έπεσε η κυβέρνηση. Περιμέναμε λοιπόν τον υπουργό, τότε ο υπουργός Προεδρίας ,ο οποίος έφυγε από την πίσω πόρτα, και έτσι μας έστησε, και έφυγαν και οι άλλοι 4 υπουργοί. Εάν τότε, την ημέρα εκείνη, υπογραφόταν, με την πίεση των δικών μας, της Βίκυ της Παπαφιλίππου, του Άγγελου του Αντωνίου, που ήμαστε μαζί όλοι, θα ήταν τελείως διαφορετικά τα πράγματα, θα είχαν συρθεί πίσω από τις άδειες και θα είχε λυθεί το θέμα. Έτσι για την ιστορία μόνο.

Έκτοτε και το 1998 και το 2003 προκηρυχθήκαν οι άδειες. Στοίβες χαρτιών, μάζες εγγράφων  και απολύτως τίποτα. Στα πρώτα χρόνια….., μάλλον να μην αναφερθώ.

Τι ζητήσαμε; Έρχομαι στο θέμα που όλοι μας κωδικοποιημένα και σε όλες τις συζητήσεις μας ζητάμε κάποια πράγματα. Τι ζητήσαμε από τη νυν κυβέρνηση στον πρόσφατο νόμο. Ένα ζητήσαμε, τον  διαχωρισμό των τηλεοπτικών καναλιών από το θέμα των εθνικών, το λεγόμενο σύστημα . Αυτός ήταν ο στόχος μας, να μας διαχωρίσει όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και η κοινή γνώμη από τους μεγάλους. Μέσα από αυτό πιστεύαμε ότι θα βοηθούσε πολύ και τους πολιτικούς να πάρουν κάποια μέτρα. Είναι άλλοι αυτοί, δεν είναι το ίδιο. Κι όμως δεν έγινε αυτό. Μας τσουβάλιασαν στο ίδιο νομικό πλαίσιο, μας άκουγαν, μα απαντήσεις καμία. Ίσως το μυαλό τους ήταν στα εθνικά κανάλια.

Θέλω να έρθω στο ΕΣΡ, κύριε πρόεδρε, στο παλιό. Η αίσθηση της αδικίας που είχαμε της μη απόδοσης δικαιοσύνης ήταν έντονη σε όλους μας. Πιστεύαμε ότι δεν υπήρχε η δίκαιη αρχή της αναλογικότητας σε καμία περίπτωση. Όποιος πήγαινε παλιά (για παλιά μιλάω) ήταν τελειωμένος εκεί. Υπήρχε προεδρείο το οποίο μισούσε την περιφέρεια, κατευθυνόμενο προφανώς από πολιτικούς.

Τα βαριά πρόστιμα ήταν συχνό φαινόμενο. Καμία αντιστοιχία με τα πρόστιμα των εθνικών σταθμών. Βεβαίως αντιλαμβάνομαι ότι το πλαίσιο του νόμου μπορεί να είναι αυτό, αλλά δεν παύει εμείς να το διεκδικούμε από τους πολιτικούς. Δεν μπορεί 15 χιλιάδες πρόστιμο στα εθνικά κανάλια και 15 χιλιάδες για τον ίδιο λόγο στον περιφερειακό σταθμό.

Ο έλεγχος ο οποίος υφιστάμεθα όλοι μας, ο έλεγχος που έχουμε υποστεί είναι ασφυκτικός σε επίπεδο φυσικών προσώπων, και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη- και το λέω σε τρίτο χρόνο – ότι τελευταία και στην περιφέρεια έχουν εμφανιστεί κάποιες υπεράκτιες εταιρείες. Αυτό το φαινόμενο δεν υπήρχε. Ήμασταν εμείς οι ίδιοι νομικά-φυσικά πρόσωπα, αλλά τελευταία εμφανίστηκαν και στην περιφέρεια υπεράκτιες εταιρείες. Δε γνωρίζουμε ποιοι είναι και πώς είναι.

Θέλω να πω, τέλος, για το πρόσφατο, για το νυν τηλεοπτικό Συμβούλιο. Προσωπικά εγώ και οι συνάδελφοί μου είμαστε ήσυχοι. Δε λέω πολλά: Η δική σας δικαστική περίοδος και η συμπεριφορά είναι για εμάς η ύψιστη εγγύηση, όπως και του κυρίου αντιπροέδρου, ότι το βαρύ όνομα στη δημοσιογραφία, ο χρόνος και το ήθος για εμάς είναι βασική εγγύηση λειτουργίας. Τι θέλουμε; Δικαιοσύνη. Ξέρουμε μέχρι πού φτάνουν τα όριά σας. Βάσει νόμων λειτουργεί το ΕΣΡ, το ξέρουμε όλοι.

Ένα μέρος που είναι σημαντικό για εμάς και το οποίο άπτεται του ελέγχου του ΕΣΡ είναι η δημοσιογραφία. Είναι το κομμάτι αυτό που μεταφραζόμενο μας κατατάσσει στο σύστημα – έτσι λένε για τη δημοσιογραφία. Στον έλεγχο βέβαια του ΕΣΡ άπτεται η δημοσιογραφική λειτουργία μας, η οποία παράγεται από τους δημοσιογράφους μας. Άκουσα προ ολίγου, η κ. Μπατζελή νομίζω πως το είπε, για τους δημοσιογράφους, για αποδείξεις, κ.λπ., ή άκουσα τον κ. υπουργό να λέει για εφαρμογή του άρθρου του Συντάγματος.

Ασφαλώς το εφαρμόζουμε όλοι μας και ελεγχόμαστε από το ΕΣΡ. Ξεχνάνε να πούνε, όμως, και το άρθρο 14 του Συντάγματος που λέει τι εννοεί αυτό. Καταρχήν οι δημοσιογράφοι παράγουν το αποτέλεσμα, που από αυτό μας κρίνει ο κόσμος. Οι δημοσιογράφοι όμως πρέπει να ξέρετε, το έχω πει και παλαιότερα, ορίζονται από εμάς. Το κάνω σε προσωπικό: Εγώ ορίζω τον δημοσιογράφο για να τον προσλάβω. Το άρθρο 14 του Συντάγματος, παράγραφος νομίζω 8, λέει και ένα άλλο σημείο που κανείς πολιτικός ποτέ δεν το είδε. Λέει ότι «νόμος του κράτους καθορίζει τα προσόντα και τις προϋποθέσεις του δημοσιογράφου».

Το κράτος καθορίζει τον γιατρό, τον μηχανικό κ.λπ. Θέλει κάποια προσόντα: να μιλά ελληνικά να έχει λευκό ποινικό μητρώο. Αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν έγινε ποτέ γιατί τα συνδικάτα δεν άφησαν να πάει το πράμα εκεί. Αν θυμάστε καλά, ο μακαρίτης ο Γιώργος ο Κουρής όριζε χιλιάδες δημοσιογράφους, τους όριζε αυτός.

Εμείς δε θέλουμε να ορίζουμε τους δημοσιογράφους για τους οποίους έχουμε την ευθύνη των λεγόμενών τους. Διότι το πρόστιμο και όλα αυτά από το ΕΣΡ σε φυσικό πρόσωπο πάει, σε εταιρεία και σε φυσικό πρόσωπο. Του μακαρίτη του Αντωνίου η καρτέλα πρέπει να είναι γεμάτη με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ από αυτές τις διαδικασίες. Άρα λοιπόν πάρτε πρωτοβουλία και εφαρμόστε το άρθρο 14 του Συντάγματος, να ορίσετε εσείς ποιοι είναι οι δημοσιογράφοι και όχι εμείς. Οπότε εμείς θα έχουμε  τη μισή ευθύνη, θα είμαστε ήσυχοι.

Πρέπει να κλείνω γιατί μακρηγόρησα. Θα πάω στα τεχνικά θέματα. Ένα σημαντικός συνεργάτης μας, βασικός κατά ανάγκη κατ’ επιβολή, είναι η DIGEA. Με αυτούς πορευόμαστε, αλλά υπάρχουν θέματα εδώ. Και το κυρίαρχο θέμα ξεκινά από τη σύμβαση που έχουμε συνάψει μεταξύ μας. Η οποία σύμβαση απορρέει από τη συμφωνία που έκανε η Digeα με το ελληνικό Δημόσιο. Διαφωνούμε σε πολλά πράγματα, κάτι που φοβούμαι ότι θα το βρείτε μπροστά σας στο ΕΣΡ.

Η DIGEA εφαρμόζει τη σύμβαση – για εμάς πρωτοφανές – ότι εξασφαλίζει 8% κέρδη βρέξει-λιάσει: είτε έτσι είτε αλλιώς 8% θα κερδίζω, άρα λοιπόν εσείς οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα μου πληρώνετε ένα δεδομένο ποσό βάσει των εξόδων μου. Τα λέω συγκεκριμένα τα 12-13 εκατ. που έχω έξοδα στο σύνολο, εσείς η περιφέρεια θα μου πληρώνετε τεσσεράμισι είτε ένας είσαι είτε 100. Τι γίνεται: κλείνει ένας σταθμός, κλείνει άλλος δεύτερος, μεταφέρω το ποσό σε όλους τους υπόλοιπους και έχω μια τιμή-ακορντεόν. Δε λέω, βάσει σύμβασης, αλλά έχουμε  μια τιμή-ακορντεόν.

Κύριε πρόεδρε, υπάρχει περίπτωση ποτέ να σκεφτεί η πολιτική ηγεσία ότι θα δώσει άδειες; Είμαστε 100. Αν δώσετε στους 50 κλείσαμε, γιατί δεν μπορούμε να πληρώσουμε την Digea. Ένας να μείνει σε  κάθε περιφέρεια με τη σύμβαση που υπάρχει, ένας αν μείνει σε κάθε ΠΖ, θα πληρώσει 4εκατ. (με σχετική μείωση των συνολικών εξόδων..) όταν οι εθνικοί σταθμοί πληρώνουν 1,6 εκατ. ο καθένας. Θέλω να γίνει αντιληπτό αυτό και από τους συναδέλφους μας. Το θέμα δεν είναι εύκολο με τις άδειες για να παρθεί απόφαση από το ΕΣΡ, πιστεύω εγώ. Πρέπει να λάβει υπόψη του ότι αν μείνουμε λίγοι θα πληρώσουμε 4,5 εκατ., ενώ αν είμαστε εκατό θα το επιμεριστούμε. Και πιστεύετε ότι στα 8,8 εκατ. έσοδα μπορούμε να πληρώσουμε τέτοια ποσά;

Δεν το έχει λάβει σοβαρά υπόψη της η πολιτική ηγεσία και δεν έχει λάβει υπόψη της και την ποιότητα των εκπομπών μας. Δεν μπορεί εμείς να είμαστε στη μισή ποιότητα από ό,τι τα εθνικά κανάλια. Είναι θέματα και ελεύθερου ανταγωνισμού. Δεν το έχουμε διεκδικήσει ως τώρα, γιατί δεν έχουμε χρήματα νομικά να τρέξουμε. Δε γίνεται αυτό. Κάποια στιγμή θα ’ρθει και θα πρέπει να διπλασιάσει την ποιότητα, να φτάσουμε στο εθνικό κανάλι. Τότε η Digea θα διπλασιάσει την αμοιβή της.

Έχουμε και το άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι για εμάς. Δεν ξέρω αν έχετε αντιληφθεί τελευταία ότι εμφανίζονται καινούργιοι να μπαίνουν στην αγορά. Κλεισμένα κανάλια ενάμιση χρόνο, για τα οποία προφανώς έχει ενημερώσει η Digea το ΕΣΡ, άρα λοιπόν τελειώνουν αυτοί, κλείνουν και μετά από ένα ενάμιση χρόνο εμφανίζονται. Τώρα πριν τις εκλογές θα το δείτε, θα εμφανίζονται πάλι κανάλια αυτά που έχουν κλείσει. Έχουν βρεθεί κάποιοι λεβέντες που πληρώνουν τα χρήματα, παίρνουν το κανάλι, και το κάνουν είτε πολιτικό είτε πουλάνε κατσαρόλες.

Αυτή τη στιγμή σας λέω ότι τρέχουν παλιοί του χώρου και νέοι που ψάχνουν να αγοράσουν κανάλια. Οι δε άλλοι εκπέμπουν στην περιφέρεια με πολλά περιφερειακά κανάλια, κάνοντας το εθνικό δίκτυο. Το έκαναν εθνικό δίκτυο. Αυτό δε θέλει προσοχή; Δεν πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη; Δεν πρέπει να προστατεύσει όλους εμάς;

Και να σας πω: Το Δ. Συμβούλιό μας τελικά πριν από λίγες μέρες αποφάσισε να προτείνει λύση στην πολιτική ηγεσία για αυτή την περιβόητη δικτύωση των πέντε ωρών με ένα κανάλι. Διότι έχουμε και το πραξικόπημα το νομοθετικό που προσπάθησαν να κάνουν. Ευτυχώς οι υπουργοί οι νυν το είδαν και το ακύρωσαν. Προσπάθησαν να κάνουν δικτυώσεις πέντε ωρών με δύο κανάλια. Αυτό με συνδυασμούς κάνει ένα εθνικό κανάλι. Τώρα τι γίνεται; Έχουμε το άλλο κόλπο:

Τις πέντε ώρες που δίνει δικαίωμα ο νόμος, πράγματι από το 1995, τις εκμεταλλεύονται, τις παίρνει ο τοπικός Αθηνών και δικτυώνεται και κάνει ένα εθνικό κανάλι πέντε ωρών prime time. Τόσα χρόνια είδατε εσείς καμιά δικτύωση με το εθνικό κανάλι; Με το Μega, τον Αnt1…,  κανείς δε δικτυώθηκε. Όλοι  δικτυωνόμαστε  με τι; Με το να πουλάμε κατσαρόλες, είτε με κανάλια που είχαν κάποιο στόχο, είτε πολιτικό είτε εθνικό είτε δεν ξέρω τι.

Είναι πολύ σημαντικό και πρέπει να ζητήσουμε από την πολιτική ηγεσία να μην υπάρχει καμία δικτύωση. Αυτό μας χαρακτηρίζει, είμαστε καθαρά περιφερειακοί σταθμοί και δε θέλουμε δικτύωση . Τριάντα χρόνια απεδείχθη ότι δεν το κάναμε, μόνο το κάνουν κάποιοι που έχουν κάποιους στόχους.

Τελειώνοντας, θα πω άλλη μια μαγική φράση, η οποία δεν υπάρχει πουθενά. Είναι η ίδια η ανάπτυξη. Ανάπτυξη της περιφέρειας. Μέσα από εκεί είχαν λυθεί όλα τα θέματα. Αν το πιστεύουν οι πολιτικοί ας πουν ότι διαχωρίζουμε αυτούς γιατί θέλουμε να αναπτυχθεί η περιφέρεια. Γιατί ποιος αρνείται ότι η διάδοση πληροφοριών και η ενημέρωση του πολίτη δεν προσεφέρει στην  ανάπτυξη. Εκεί έπρεπε να στηριχτούν όλοι. Και όχι μόνο αυτό, αλλά ποτέ δε μας ενέταξαν σε κανένα πρόγραμμα. Ήμασταν έξω από όλα, για να μην πω για τις τράπεζες, ότι εμείς ακούμε για το σύστημα αυτό το περιβόητο, αλλά δεν ξέρουμε ποιο είναι. Στο σύστημα αυτό δε θα βρείτε κανένα από εμάς να παίρνει αέρα-πατέρα λεφτά.

Στο τέλος της τοποθέτησής μου…Επιτρέψτε μου να το διαβάσω αυτό που έχω γράψει διότι… ξέφυγα. Πιστεύω απόλυτα ότι η τηλεόραση και η κοινωνία βρίσκονται σε διαρκή αλληλεπίδραση: η μια αντανακλά την άλλη στα περιφερειακά μέσα. Η κοινωνία πρέπει να βλέπει καθαρά το πρόσωπό της. Πάντα τα μέσα μας μετασχηματίζονται σε ερμηνευτές των προσδοκιών της κοινής γνώμης για πολιτική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση.

Αυτό πρέπει να το κάνουμε δίδοντας απλόχερα το βήμα ελεύθερης έκφρασης και κοινωνικού διαλόγου σε πολιτικούς σχηματισμούς σε κοινωνικούς φορείς ή ομάδες ακόμα και ατόμων με ίσες πάντα αποστάσεις. Εμείς η περιφερειακή τηλεόραση δεν ανήκουμε στο λεγόμενο σύστημα. Σε εκείνους που βρίσκονται στο κέντρο της λεγόμενης διαπλοκής και την ίδια στιγμή προσποιούνται το αντίθετο. Ούτε σε εκείνους που διαπραγματεύονται μαζί της και στη συνέχεια γίνονται υπάκουοι υπηρέτες της. Τα μοναδικά εργαλεία της που πρέπει να διαθέτουμε είναι ο σεβασμός των τοπικών μας κοινωνιών, η είδηση, η υπεύθυνη άποψη και η συνείδησή μας.

Η ειλικρίνεια και η αντικειμενικότητα, ο σεβασμός στην ιδιωτική ζωή, η ανεξαρτησία από συμφέροντα, το αίσθημα ευθύνης προς το κοινωνικό σύστημα και το δημόσιο καλό και η προσαρμοστικότητα στην ηθική τάξη θα φέρουν την επιθυμητή καταξίωση και αποδοχή, άρα και την τηλεθέαση, άρα και φανερούς πόρους που είναι η διαφήμιση και μόνο, δεν έχουμε τίποτα άλλο. Εκπροσωπούμε γνήσια όλους τους πολίτες της περιφέρειάς μας.   Εδώ απεικονίζονται όλες οι δονήσεις και τάσεις οι λεγόμενες από το κέντρο επαρχίας.

Η περιφερειακή τηλεόραση αποτελεί εγγύηση δημοκρατίας, πολιτικής, ιδεολογικής και κοινωνικής ανάδειξης και στρατηγικό παράγοντα ανάπτυξης. Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι οι συνθήκες μεταβάλλονται ραγδαία και αυτό οφείλουμε να το κατανοήσουμε.

Τώρα πλέον σας ζητούμε να λειτουργήσετε όχι με γνώμονα την πολιτική – για τους πολιτικούς βέβαια – αφού για 30 χρόνια αυτή δεν κατάφερε να λύσει τα προβλήματά μας, αλλά να εφαρμόσετε τη λογική, την απλή λογική με δικαιοσύνη.     Ευχαριστώ πολύ!

 

Σάκης Κοκκίνης

’Ευχαριστούμε πολύ τον πρόεδρο της ΕΕΤΕΠ κ. Αντώνη Δημητρίου.

Στην 1η θεματική συζήτηση άνοιξαν κάποια θέματα και πραγματικά καλύφθηκαν κάποιες δικές μας θέσεις, όπως ήταν η κάλυψη των περιοχών, των λευκών περιοχών, του ΕΟΔΕΑΠ και του 2% του τηλεοπτικού φόρου, η κατάργηση των τηλεοπτικών φόρων που έχουμε, τα τεχνικά θέματα και ιδιαίτερα ένα θέμα με τις παράνομες δικτυώσεις που υπάρχουν, το φαινόμενο των τοπικών τηλεοπτικών σταθμών στην Αθήνα και στην περιφέρεια είτε για ειδικούς είτε για εμπορικούς σκοπούς και για τις χρεώσεις της DIGEA. Επειδή, αγαπητοί κυρίες και κύριοι, το άρθρο 15 του Συντάγματος παράγραφος 2 αναφέρει ότι η ραδιοφωνία και η τηλεόραση υπάγονται στον άμεσο έλεγχο του κράτους, και είναι χαρά και τιμή μας που αυτή τη στιγμή ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ είναι εδώ, θα ήθελα να κάνω μια δημόσια έκκληση, έτσι αν επιθυμεί ο κύριος πρόεδρος ή ο κύριος αντιπρόεδρος για κάποια παρέμβαση. Ξέρω ότι οι ανεξάρτητες αρχές ακούν πάντα, αλλά αν θέλετε μετά από αυτά που ακούσατε να αναφέρετε κάτι.

Αντώνης Δημητριου

Κύριε Κοκκίνη, από την αρχή προσωπικά δεσμεύτηκα και παρακάλεσα να μην απευθυνθεί κάνεις στον πρόεδρο του ΕΣΡ, ο οποίος μας έκανε την τιμή να έλθει για μας ακούσει, για τα θέματά μας. Ο κ. πρόεδρος παρακολουθεί μόνο. Παρακαλώ πολύ.

 

Σάκης Κοκκίνης

Εντάξει…ωραία. Τότε κλείνει ο πρώτος κύκλος της ημερίδας. Θα προχωρήσουμε σε ένα διάλειμμα και οι συνάδελφοι ό,τι ερωτήσεις θα θέλουν μετά, να τις μαζέψουμε και να προχωρήσουμε στο 2ο θέμα. Να είστε καλά. Σας ευχαριστούμε.

 

 

ΜΕΡΟΣ Β΄  Η σημερινή κατάσταση. Τι πρέπει να γίνει…

Συντονιστής: Λευτέρης Κουκουτίνης, Β΄ Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ, (ΕΝΑ CHANNEL)

  • Η Περιφερειακή Τηλεόραση σήμερα. Προβλήματα και λύσεις
    Εισηγητής: Σπύρος Καμπιώτης, Α΄ Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ, (ΙΟΝΙΑΝ TV)
  • Η διαδικασία αδειοδότησης και οι ιδιαιτερότητες της Περιφερειακής Τηλεόρασης
    Εισηγητής: Τρύφωνας Δάρας, Νομικός, Ειδικός σε θεσμικά θέματα Περιφερειακού Τύπου
  • Ο Νέος Χάρτης Συχνοτήτων και τα τεχνικά προβλήματα εκπομπής των Περιφερειακών Καναλιών
    Εισηγητής :  Χρήστος Καψάλης,  Καθηγητής ΕΜΠ
    Εισηγητής :  Γιώργος Σιμόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΕΕΤΕΠ, (STAR Κεντρικής Ελλάδας)

 

 

Λευτέρης Κουκουτίνης – Β’ Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ -ΕΝΑ CHANNEL

Να καλωσορίσω και εγώ τους συμμετέχοντες σε αυτή την ημερίδα της περιφερειακής τηλεόρασης.

Ονομάζομαι Λευτέρης Κουκουτίνης, είμαι από το ΕΝΑ CHANNEL από την Καβάλα, και θα συντονίσω το δεύτερο μέρος των εισηγήσεων και της συζήτησης που θα ακολουθήσει με τίτλο «Η σημερινή κατάσταση και το τι πρέπει να γίνει».

Ένα πολύ σημαντικό θέμα είναι η περιφερειακή τηλεόραση μέχρι σήμερα, τα προβλήματα και οι λύσεις, στο οποίο εισηγητής σε αυτή την ενότητα θα είναι ο Σπύρος  Καμπιώτης, πρώτος αντιπρόεδρος της ΕΕΤΕΠ και ιδιοκτήτης του ΙΟΝΙΑΝ TV.

 

 

Σπύρος Καμπιώτης – Α’ αντιπρόεδρος της ΕΕΤΕΠ, ιδιοκτήτης ΙΟΝΙΑΝ TV

Αγαπητοί προσκεκλημένοι, αγαπητοί συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Η προσωπική μου εκτίμηση, ξεκινώντας την τοποθέτηση μου, είναι ότι, ξαναβρισκόμαστε μετά από αρκετό καιρό και μπορούμε τουλάχιστον να μοιραστούμε πράγματα σε μια πετυχημένη ημερίδα.

Στο πρώτο μέρος, πετύχαμε να έχουμε εδώ κάποιους σημαντικούς ομιλητές και συνομιλητές, οι οποίοι, άκουσαν με προσοχή τους προβληματισμούς μας, σε μια δύσκολη εποχή την οποία διανύουμε. Η περιφερειακή τηλεόραση, με τη σημερινή της μορφή, άργησε αρκετά να έρθει στη χώρα  μας, όπως πάρα πολλά σε αυτό τον τόπο. Κάθε τι καινούριο, ξενίζει στην ελληνική νοοτροπία. Στην Ευρώπη η περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, οι συνάδελφοί μας δηλ. είναι πολύ σοβαροί οργανισμοί θεματικού περιεχομένου.

Μέσα στη καρδιά της κρίσης, την 1η Ιουλίου 2014, θυμάστε όλοι, ότι κληθήκαμε να υπηρετήσουμε το καινούργιο. Μπήκαμε σε μια θεσμοθετημένη νέα εποχή και βγήκαμε στον αέρα από τους πομπούς της DIGEA , του παρόχου ψηφιακής εκπομπής. Μπήκαμε σε αυτή τη διαδικασία χωρίς να έχουμε ουσιαστική ενημέρωση, χωρίς να έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα, χωρίς να έχουμε θεσμικούς κανόνες και όρους. Χωρίς χρονικό περιθώριο μετάβασης, χωρίς καμία περίοδο χάριτος.

Ήταν ένα “σοκ”, μια νέα πρόκληση για όσους το σκέφτηκαν με επαγγελματισμό. Το έχω χαρακτηρίσει ως ένα μοντέλο δημιουργίας και λειτουργίας μιας επιχείρησης startup. Με πάρα πολλά νέα δεδομένα. Η κρίση, δημιουργεί λένε όλοι, το νέο και στην περιφερειακή τηλεόραση όλα ξεκίνησαν από την αρχή.  Σήμερα, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, στην ελληνική επαρχία, υπάρχει περιφερειακός ρόλος τον οποίο υπηρετεί η τηλεόραση και ο τοπικός ρόλος, τον οποίο υπηρετούν τα ραδιόφωνα, οι εφημερίδες και τα ηλεκτρονικά portal.

Στην Ελλάδα, σήμερα, η περιφερειακή τηλεόραση είναι το μοντέλο κοινωνικής διάδρασης ως πρόδρομο εργαλείο εφαρμογής των επερχόμενων – που λίγο πολύ όλοι θα έχετε ακούσει – μακροπεριφερειών. Οι μακροπεριφέρειες, αργά ή γρήγορα θα έρθουν και στη χώρα μας, όπως ισχύουν στην Ευρώπη, και το μέσο ενημέρωσης που έχει επιλεγεί για να υπηρετήσει αυτή τη νέα εποχή, είναι η τηλεόραση.

Η περιφερειακή τηλεόραση όπως στην Ευρώπη, θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι θεματική τηλεόραση. Έχει ειδικό περιεχόμενο. Αυτό υπηρετεί. Αν προσπαθήσει κάποιος να την κατατάξει κάπου, εκεί θα την κατατάξει, ως θεματικό μέσο.Μπορεί να βρισκόμαστε μαζί με τα εθνικά κανάλια στον ίδιο δέκτη και να είμαστε και εμείς στο ίδιο τηλεκοντρόλ… το δικό μας όμως στοίχημα είναι, να δημιουργήσουμε και να τοποθετήσουμε σε αυτή τη συσκευή, διαφορετικό περιεχόμενο.

Τι πρεσβεύει σήμερα η περιφερειακή τηλεόραση στην Ελλάδα;  Έχουμε ακούσει πάρα πολλά για τις αδειοδοτήσεις και τις αλλαγές στο τηλεοπτικό τοπίο. Ένας διάλογος, ο οποίος έχει ξεκινήσει πολλούς μήνες, λίγα χρόνια πίσω… ο οποίος είναι γεμάτος αλήθειες και ψέματα.

Από τη μια όψη…. τη δική μας όψη:  Σαφώς το συνολικό τοπίο των επαρχιακών μέσων χρειάζεται εξυγίανση, σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο και αλλαγές –το βάζω σε μια βάση «σύνολο επαρχιακών μέσων». Σαφώς χρειάζονται σοβαροί κανόνες και όροι λειτουργίας . Σαφώς πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό. Ανήκει σε όλους .

Οι εξελίξεις γύρω μας δημιουργούν νέα δεδομένα, απαιτούν καινοτομίες, χρειάζονται ανθρώπους με όραμα, με εξειδίκευση, με πάθος, με πολύ γνώση γι αυτό το οποίο κάνουν. Το παλιό – αξιότιμοι προσκεκλημένοι – πέθανε και μαζί του, η όποια εξάρτηση των τοπικών (των πρώην για εμάς τοπικών) μέσων από τους προεστούς του κάθε χωριού. Θέλουμε το καινούργιο, συμφωνούμε με ότι μας δίνει κίνητρο να γίνουμε καλύτεροι, να αλλάξουμε εκ βάθρων τις άχρηστες συνήθειες μιας πεπερασμένης  ευκολίας. Σήμερα, όλοι συμφωνούμε, πως η αγορά βάζει τους όρους και ο καλύτερος είναι αυτός που μπορεί να δώσει κάτι χρήσιμο είναι εκείνος που σε οποιοδήποτε μετερίζι είναι χρήσιμος. Είναι εκείνος, που μπορεί και θέλει να προχωρήσει παρακάτω.

Από την άλλη όψη: Καμία κυβέρνηση , κανένας διοικητικός η θεσμικός παράγοντας και κανένας νομοθέτης δεν έχει δικαίωμα να λειτουργεί μακριά και έξω από την πρέπουσα πραγματικότητα, διαφοροποιημένος από το διεθνές τοπίο. Εμπνευσμένοι είναι εκείνοι που αποφασίζουν δημοκρατικά, δίνοντας δίκαιες λύσεις, εκείνοι που ανοίγουν διάλογο, ακούν, μετράνε, σχεδιάζουν και λειτουργούν προς όφελος των ανθρώπων και των κοινωνιών. Πετυχημένοι είναι εκείνοι που έχοντας εξουσία, σέβονται, ξεχωρίζουν και υλοποιούν τις ανάγκες μιας ειλικρινούς πραγματικότητας. Η περιφερειακή τηλεόραση είναι θεματικό μέσο. Συντηρείται με πολύ κόπο με πολύ δουλειά από εκείνους που την αγαπάνε και την υπηρετούν.

Η περιφερειακή τηλεόραση δεν είναι βιομηχανία κέρδους. Δεν αποτελεί εργαλείο μαζικής καθοδήγησης ούτε καταναλωτισμού. Η περιφερειακή τηλεόραση κρατάει τη ραχοκοκαλιά του ελληνισμού, της παράδοσης, του πολιτισμού, της οικογένειας, της δημιουργίας, του μόχθου, των δράσεων, της παιδείας, συμβάλλει άμεσα στην περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη. Είναι η μοναδική πραγματική φωνή του πολίτη. Είναι εκείνο το μέσο που προβάλλει όλες τις προσπάθειες και δράσεις και στην ελληνική πραγματικότητα αλλά γνωρίζετε καλά όλοι και στην ομογένεια.

Είναι εκείνη που δίνει στις σημερινές συνθήκες τηλεοπτικό υλικό από την περιφέρεια στα εθνικής εμβέλειας μέσα. Εμάς, αναπαράγουν επιλέγοντας θεματολογία. Γιατί εμείς είμαστε εκεί. Σε όλα τα περιφερειακά γεγονότα. Οι περικοπές τους έχουν πλέον ξεκάθαρα οδηγήσει σε αυτή την πρακτική. Εμείς, τα περιφερειακά μέσα, δεν κατασκευάζουμε ποτέ ειδήσεις. Εμείς απλά προβάλλουμε γεγονότα. Η σχέση του μέσου της περιφέρειας με τον τηλεθεατή – ακροατή – αναγνώστη, είναι μια σχέση αγάπης και εκτίμησης. Ο πολίτης είναι απόλυτα δεμένος μαζί μας. Είναι γνωστές οι φράσεις, το κανάλι ΜΟΥ, η εφημερίδα ΜΟΥ. Ο πολίτης βάζει αυτό το κτητικό. Θεωρεί “σοβινιστικά” δικό του το μέσο.

Ποιοι είμαστε σήμερα;120 κανάλια ξεκίνησαν την ψηφιακή μετάβαση με ψηφιακό παροχή τη DIGEA , 120 κανάλια ξεκίνησαν την 1 /7 / 2014 και σήμερα μιλάμε για λιγότερα από 100. Αν συμπεριλάβουμε της Αττικής και της Θεσ/νικης ο αριθμός ανεβαίνει στα 104. Αν αφαιρεθούν τα κανάλια της Αττικής και Θεσ/νικης όπως είπε ο πρόεδρος θα δείτε ότι μένουν κάτω από 70 κανάλια. Ο ίδιος είπε ότι μιλάμε για 50. Αν σήμερα οι αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα σύντομα αυτό το 50 θα είναι πραγματικότητα. Από αυτά τα περιφερειακά κανάλια, κάνοντας μια χαρτογράφηση θα μπορέσουμε να βγάλουμε κάποια πολύ γενικά συμπεράσματα.

Το 30% είναι πομποί τηλεπωλήσεων, είναι αναμεταδότες καναλιών της Αττικής και τοποθέτησης διαφόρων προϊόντων με διάφορους τρόπους. Απορροφούν ένα αριθμό εργαζομένων από 1 εως 2 άτομα συμπεριλαμβανομένων και των ιδιοκτητών. Ο εξοπλισμός είναι παλαιωμένος και μη ψηφιακός. Το 50% είναι κάτι από το παραπάνω, συν τη μετάδοση ενός μπορεί και δυο δελτίων ειδήσεων τοπικού κυρίως περιεχομένου, επικεντρωμένο στο νομό τον οποίο έχουν έδρα και πολύ λιγότερο παίζουν θέματα περιφέρειας (που συνήθως τα εξασφαλίζουν από ηλεκτρονικά portal). Μπορεί να έχουν μια εκπομπή ή δυο εβδομαδιαίες εκπομπές και μετάδοση κινηματογραφικών ταινιών ή ντοκιμαντέρ που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι κατεβασμένα από το youtube. Ο αριθμός εργαζομένων είναι από 1 – 6 άτομα περιλαμβανομένων και των ιδιοκτητών. Ο εξοπλισμός πάνω από δεκαετίας με ερασιτεχνικές λύσεις.

Το 20% των περιφερειακών καναλιών αντιστέκεται και προσπαθεί να δημιουργήσει μια περιφερειακή τηλεόραση με όραμα. Εδώ έχουμε αριθμό εργαζομένων και θέσεων εργασίας από 8-40 άτομα , μπορεί και παραπάνω σε ειδικές περιπτώσεις, τεχνικό εξοπλισμό από SDI έως High Definition με χρήση 80% της ψηφιακής τεχνολογίας.

Αυτή είναι η πραγματικότητα και αν θέλουμε να κοιταζόμαστε στα μάτια, θα πρέπει να λέμε αλήθειες. Όταν μιλάμε για άδειες, για αδειοδοτήσεις, όπως μιλήσαμε και στο παρελθόν, δεν μπορεί να περιμένουμε ότι ξαφνικά θα μπούμε σε μια νέα εποχή στηρίζοντας και υποστηρίζοντας να θέσουμε σε εφαρμογή το παλιό, δηλαδή αυτό που είχαμε και ξέρουμε. Με αυτή τη λογική, θα πρέπει και να πιέσουμε την πολιτική ηγεσία και την κυβέρνηση και τις ανεξάρτητες αρχές, να προχωρήσουμε.

Ο θεσμικός ρόλος λειτουργίας των περιφερειακών μέσων είναι στο να δημιουργήσουμε περιφερειακό τηλεθεατή. Να διευρύνουμε περιφερειακά την ενημέρωση, τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τη μόρφωση, στηρίζοντας έμπρακτα την περιφερειακή ανάπτυξη, προβάλλοντας σοβαρές δράσεις ανοίγοντας διάλογο μεταξύ των πόλεων. Ανοίγοντας διάλογο μεταξύ περιφερειών – δήμων – φορέων, μέσα από μια διαδικασία που θα υποστηρίξει το αύριο στην πλήρη μετάβαση της ελληνικής πραγματικότητας στις μακροπεριφερειες.

Στον τηλεοπτικό χρόνο των περιφερειακών καναλιών χωράνε ζητήματα καθημερινότητας όπως πολύ πετυχημένα είπε και ο δήμαρχος Λαμιαίων, χωράνε ζητήματα του επιχειρείν, του αγροτικού τομέα, της αποκεντρωμένης πανεπιστημιακής και τεχνολογικής κοινότητας, της υγείας, των χρηματοπιστωτικών επαρχιακών εργαλείων, του τουρισμού, της οικονομίας, των startups , της επικοινωνίας, της συγκοινωνίας, του περιφερειακού ερασιτεχνικού αθλητισμού, των μεγάλων events  με παγκόσμιες διαστάσεις τα όποια υπάρχουν στην περιφέρεια και τα αναδεικνύουμε. Της παράδοσης, του πολιτισμού και της ζώσας λαϊκής συνέχειας , μιας σπουδαίας ιστορίας της ελληνικής περιφέρειας.

Αυτός είναι ο ρόλος μας. Αυτοί είναι οι λόγοι που οι κοινωνίες στην περιφέρεια θεωρούν τα μέσα δικά τους και μιλάνε με αγάπη γι αυτά. Πολύ γρήγορα θα σας αποτυπώσω επιγραμματικά ένα χάρτη των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα. Έχουμε Εθνικά Μέσα, κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνα, τη δημόσια τηλεόραση και βεβαίως εθνικά μέσα σε sites σε portals . Έχουμε τα Περιφερειακά Μέσα που αυτά είμαστε μόνο εμείς, θεσμοθετημένα είναι μόνο τα τηλεοπτικά κανάλια σε περιφερειακές τηλεοπτικές ζώνες τις γνωστές σας ΠΖ και Τοπικά Μέσα, τα όποια σήμερα είναι οι Τοπικές Εφημερίδες με έδρες σε μεγάλες ή μικρές πόλεις, καθημερινές ή εβδομαδιαίες ή μηνιαίες, τα Ραδιόφωνα, sites κυρίως με έδρα σε μεγάλες πόλεις ή σε πρωτεύουσες και σε επίπεδο Νομών – Περιφερειακών Ενοτήτων.

Έχουμε μιλήσει σε αρκετά forum για τις μετρήσεις και όσον αφορά στα εθνικά κανάλια (αυτό που ζητούν οι διαφημιστές είναι μετρήσεις και νούμερα), οι μετρήσεις τους ανακοινώνονται από την Νielsen μέσω του γνωστού τρόπου, που μετριέται η τηλεθέαση στη χώρα μας. Σύμφωνα λοιπόν με τη Νielsen όλα μαζί τα εθνικής εμβέλειας κανάλια κινούνται ετησίως σε θεαματικότητες, με μέση ημερήσια και εβδομαδιαία τηλεθέαση 62 %  με κορύφωση στο 75% (ανάλογα με την περίοδο και το τι παίζει στους δέκτες). Με αυτό το ποσοστό, απορροφούν το 98% της τηλεοπτικής διαφημιστικής πίτας έχοντας δλδ περίπου μ.ο. 70% τηλεθέαση.

Με το 70% τηλεθέαση τα εθνικά τηλεοπτικά μέσα αξιώνουν και έχουν το 98% των εκατοντάδων εκατομμυρίων της σημερινής τηλεοπτικής διαφήμισης! Η διανομή της στα Εθνικά Μέσα, γίνεται είτε απευθείας από τον πελάτη, είτε από τα media shops, τα οποία αναλαμβάνουν την επαγγελματική διανομή και κατανομή. Στις δικές μας περιπτώσεις στην Περιφέρεια, κατά 99,9% χρησιμοποιούν τους λεγόμενους “μεσάζοντες”. Τα media shops δεν έρχονται καν σε επαφή μαζί μας. Το 30% της εναπομένουσας – πάντα μιλάω για μ.ο. – μέσης τηλεθέασης, αφορά κατά 25% στην περιφερειακή τηλεόραση και 5% στα συνδρομητικά.

Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης είναι γνωστή, αναφέρθηκε και ο κ. Κρετσος. Επιγραμματικά, για το 30% της διαφήμισης στα περιφερειακά μέσα, έγιναν προσπάθειες της γενικής γραμματείας ενημέρωσης  – κάνεις δεν τις αμφισβητεί – ώστε να ελέγξει το δημόσιο τομέα και τους οργανισμούς τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης αλλά και θυγατρικές των παραπάνω. Έγιναν προσπάθειες και το 2017 και το 2018, δεν δόθηκε ούτε ένα ευρώ στην περιφερειακή τηλεόραση. Ψηφίστηκαν προϋπολογισμοί, των φορέων που προανέφερα, πήγαν στη γενική γραμματεία ενημέρωσης, ενεκρίθησαν, (διότι αυτή είναι η σημερινή νομοθεσία) υπήρχε ο προϋπολογισμός του 30% της διαφήμισης στα ΜΜΕ της περιφέρειας, όμως, τα χρήματα “χάθηκαν”…

Σε περιφέρειες, δήμους, επιμελητήρια, υπουργεία, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Τι συμβαίνει; Ουσιαστικά, οι φορείς εφόσον πάρουν έγκριση από τη γενική γραμματεία, βαφτίζουν “δράσεις προβολής” τα έξοδα επικοινωνίας και πολλές φορές τα δαπανούν σε googleads, διαφήμιση σε μεγάλους οργανισμούς Social Media, σε ημερίδες, για προβολή σε εκθέσεις, σε αναθέσεις σε διαφημιστές…. “Βαφτίζουν” αυτές τις δράσεις προβολής και στη πορεία, δεν προκύπτει καμία ανάγκη προβολής στα περιφερειακά μέσα. Από το να εγκρίνει η γενική γραμματεία ενημέρωσης τα κονδύλια επικοινωνίας μέχρι το να ελεγχθεί που πάει το 30% …  αν πάει εκεί που λέει η ελληνική νομοθεσία… είναι για εμάς ένα αδύνατο σενάριο. Η απόφασή αυτή δε λειτούργησε ποτέ.

Ποιος είναι ο τζίρος των περιφερειακών καναλιών σήμερα.Το 88% του τζίρου αφορά περιφερειακή και τοπική ιδιωτική διαφήμιση, αφορά τηλεοπτικές παραγωγές, καλύψεις εκδηλώσεων (και ότι μπορεί να κάνει ο καθένας χρησιμοποιώντας δικά του μέσα) και σε telemarketing (για όποιον παίζει).Το 5% αφορά και κατά περίπτωση κρατική διαφήμιση συμπεριλαμβανομένων των οργανισμών περιφερειακής και τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 7% – επί του τζίρου – από τη διαφήμιση εθνικής εμβέλειας προϊόντων και υπηρεσιών.

Τα έξοδα των περιφερειακών καναλιών: Α. 20% ειδικός φόρος διαφήμισης. Φόρος ο οποίος μπαίνει μετά τον ΦΠΑ. Επιβαρύνεται και ο φόρος με ΦΠΑ!!!  Δεν υπάρχει πουθενά στο κόσμο αυτό. Φόρος να επιβαρύνεται με ΦΠΑ να έχει δηλαδή ο φόρος ΦΠΑ 24% !!! Ο φόρος, αποδίδεται με την έκδοση τιμολογίου, και σε περιπτώσεις αδυναμίας άμεσης εξόφλησης (πράγμα το οποίο αντιμετωπίζει και ο τελευταίος από εμάς) δημιουργεί χρέος προς το δημόσιο. Ποτέ δεν μπήκε σαν υποχρέωση στο διαφημιζόμενο, μπήκε σαν υποχρέωση στο κανάλι!!!  Εδώ λοιπόν μιλάμε για επιχειρήσεις οι οποίες ουσιαστικά τι κάνουν; Εισπράττουν φόρους για να τους αποδώσουν στο κράτος. Εκείνος ο οποίος είναι υπεύθυνος απέναντι στο κράτος για την απόδοση είναι η τηλεοπτική εταιρεία.

Θα προσπαθήσω σήμερα εδώ να μη σταχυολογήσω προβλήματα και φεύγοντας από αυτή την αίθουσα να γκρινιάζουμε. Θα προσπαθήσω – δυστυχώς δεν είναι εδώ οι αρμόδιες αρχές – να δώσω κάποιες προτάσεις… κάτι το οποίο λείπει στη σημερινή μας εποχή. Σε οποιοδήποτε μετερίζι είμαστε ταγμένοι όλοι να υπηρετήσουμε.  Γκρινιάζουμε πολύ, αλλά δε δίνουμε παράλληλα στο συνομιλητή μας (όποιος κι αν είναι αυτός) λύσεις. Να τους πούμε… ναι (!) δε μας αρέσει αυτό…. αλλά θα μας άρεσε έτσι… θα προτείναμε αυτό….

Σε αυτή την περίπτωση του φόρου η σκέψη είναι να μειωθεί στο 5% εκεί που βρίσκονται σήμερα τα εθνικά κανάλια. Το κόστος για το δημόσιο (όπως ανέλυσε ο πρόεδρος) είναι απίστευτα μικρό βάσει των τζίρων καθαρής διαφήμισης. Είναι άδικο στον ανταγωνισμό, σε σχέση με τα εθνικής εμβέλειας κανάλια, αυτοί να πουλάνε με 5% φόρο κι εμείς με 20%. Είναι άδικο, διότι ο ισχυρισμός ακόμη και σήμερα του υπουργείου – και του οποιουδήποτε άλλου – να είναι: Εσείς δεν έχετε δανειοδοτηθεί και το 5% ισχύει σε εκείνον που έχει άδεια. Η απάντησή μας είναι: Ναι, δεν έχουμε αδειοδοτηθεί, διότι εσείς δε θέλετε να μας αδειοδοτήσετε. Αν αυτή η διαδικασία αδειοδότησης, πάει σε δύο, σε τρία, σε τέσσερα ή πέντε χρόνια (ή όπου θέλετε εσείς να πάει) τι γίνεται με εμάς; Θα πληρώνουμε 20% φόρο διαφήμισης;

Και να δούμε λίγο που πάει αυτός ο φόρος; Ουσιαστικά που πάει; Ο φόρος ο οποίος επιβαρύνει τα περιφερειακά κανάλια; Στην περιφερειακή και τοπική διαφήμιση. Έλεγα προηγουμένως στην ομάδα της Digea – όταν είχαμε ένα μικρό πηγαδάκι διαλόγου – ότι το “ζαχαροπλαστείο” πληρώνει 20% φόρο διαφήμισης στην επαρχία και φαίνεται πως έχει δυνατότητα μεγαλύτερη από πολυεθνικές εταιρείες….Είναι άδικο το 20% διαφήμισης, διότι εμάς ο ανταγωνισμός – ο επιχειρηματικός μας ανταγωνισμός – είναι στην περιφέρεια.

Δεν ανταγωνιζόμαστε ούτε τα media shops της Αθήνας (του Αθηνοκεντρικού κράτους) ούτε τις μεγάλες πολυεθνικές. Τι ανταγωνιζόμαστε; Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τις εφημερίδες τα sites και το ραδιόφωνο. Αυτοί λοιπόν πάνε στον ίδιο πελάτη που πάμε και εμείς. Εμείς έχουμε 20% (να φορτώσουμε στον πελάτη) αυτοί δε φορτώνουν καθόλου! Είναι άδικο λοιπόν για δύο λόγους. Και στον ανταγωνισμό με Εθνικά Κανάλια και στον ανταγωνισμό με Τοπικά Μέσα.

Β. 2% επί του τζίρου σε κάθε εταιρία με αντικείμενο την πνευματική ιδιοκτησία. Σήμερα πληρώνουμε όπως γνωρίζετε ΑΕΠΙ και Gea. Η ΑΕΠΙ τελείωσε, ήρθε όμως στη θέση της ο άλλος φορέας. Πληροφορίες – οι οποίες κυκλοφορούν στο χώρο μας – μιλάνε για άλλες τέσσερις εταιρίες οι οποίες σύντομα μπαίνουν στο χορό. Δε θα είναι μόνο δηλαδή νεοσύστατη ΑΕΠΙ και η gea… έρχονται άλλες τέσσερις! Έχουμε και μια ανεξάρτητη αρχή (όπως είναι η ΕΕΤΤ όπως είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης) η οποία λέγεται Αρχή Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων. Ανεξάρτητη Αρχή!

Τι ισχύει σήμερα. Αυτό το οποίο ισχύει σήμερα είναι ένα αξεκαθάριστο τοπίο, (όπως σε όλα) και ο κάθε φορέας πνευματικής ιδιοκτησίας έρχεται και ερμηνεύει το νόμο και σου λέει: εγώ θέλω 2% επί του τζίρου. Αυτό έχει θεσμοθετήσει ο νομοθέτης. 2% ο ένας 2% ο άλλος, 2% άλλος… και ούτω καθεξής….
Αν αύριο βρεθούν 6, εμείς πρέπει να τους δίνουμε 12% επί του τζίρου μας! Ο καθένας από αυτούς διεκδικεί 2%. Πρόταση: Η Ανεξάρτητη Αρχή να εκδώσει διευκρινιστική ώστε να ξεκαθαρίσει ότι το 2% επί του τζίρου τηλεοπτικών μέσων είναι το ποσό που θα μοιράζονται οι φορείς δικαιωμάτων. Δηλαδή πάρτε το 2% και μοιράστε το όπως θέλετε…. Θέλετε να είσαστε 20; μοιραστείτε το 2%.2% λοιπόν επί του τζίρου στα πνευματικά δικαιώματα και όχι 12%….

Γ. 1,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών (πάλι επί του τζίρου) για την παραγωγή κινηματογραφικών έργων, άρθρου 8 του Ν. 33 3905/2010. Πρόταση: Να εξαιρεθεί το περιφερειακό μέσο ή να “παγώσει” η ισχύς για τα περιφερειακά κανάλια, αφού δε φιλοξενούν ποτέ τέτοια έργα. Δεν παίζουμε τέτοια έργα. Δεν τα χρησιμοποιούμε καν

.Δ. Γνωστό το 9,9% επιστροφές στους μεσάζοντες ως ετήσια επιβράβευση. Υπήρχε η γνωστή ΠΟΛ 10-11-13/1 του 1997, το λεγόμενο ποσοστό επιβράβευσης στους διαφημιστές από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Σήμερα μιλάνε όλοι για 4% άλλαξε ο νόμος τα έχετε ακούσει… Ισχύει; Ισχύει το 4%; Πραγματικά, ισχύει; Πρόταση: Να καταργηθεί αυτός ο άδικος φωτογραφικός νόμος ή να ανασταλεί η ισχύς του για τα περιφερειακά μέσα.

Ε. Ο νέος νόμος μιλά κάθετα και για την κατάργηση του 30% επί του διαφημιστικού τζίρου στις διαφημιστικές και στους μεσάζοντες. Πρόταση: Απευθείας τιμολόγηση στον πελάτη. Σήμερα έχουμε μια πολύ μεσάζουσα κατάσταση η οποία ουσιαστικά έχει θολώσει το τοπίο. Ο νομοθέτης, η κυβέρνηση, σου λέει: εγώ το ξεκαθάρισα αυτό… Σήμερα υπάρχει έλεγχος από τον πελάτη αφού είναι υποχρεωμένος να δει τι πληρώνει… Ουσιαστικά όμως, όλοι ξέρουμε σε αυτή την αίθουσα τι συμβαίνει. Δε λειτούργησε ποτέ….

ΣΤ. Το 2% επί του τζίρου στον ΕΔΟΕΑΠ και παράλληλα πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών σε αυτό το ταμείο, ακόμη και διοικητικών υπαλλήλων μας. Δε μιλάμε μόνο για δημοσιογράφους… ξέρετε και τους διοικητικούς υπαλλήλους ο ΕΔΟΕΑΠ τους θέλει στο ταμείο του.  Πρόταση: Σε πολύ επιγραμματικές, σε λίγες γραμμές, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα κανάλια μας, έχουν προτείνει τις λύσεις. Προσωπικά δεν έχω βρει κανένα εργαζόμενο στην Περιφέρεια να θέλει ασφάλιση στον ΕΔΟΕΑΠ. Έχω μιλήσει με πάρα πολλούς. Μπήκαν οι ίδιοι σε μια απίστευτη ταλαιπωρία μαζί με εμάς, δεν έχουν γιατρούς στις πόλεις τους πληρώνουν για να πάνε στο γιατρό… με προσμονή για να τα πάρουν πίσω…. Έχουν γίνει ουρά σε ένα “Αθηνοκεντρικό κράτος” που κρατάνε στα χέρια τους τα μέλη της ΕΣΗΕΑ.  Έχουμε κάνει κινήσεις είναι εδώ και ο νομικός μας σύμβουλος ο κ. Δάρρας, έχουμε πάρει νομικό δρόμο και περιμένουμε το Δεκέμβριο για την εκδίκαση.

Ζ. Φτάνουμε τώρα στο κομμάτι της Digea. Από 2000 έως 6.000 χιλιάδες ευρώ το μήνα συμπεριλαμβανομένου και του ΦΠΑ στη Digea για παροχή ψηφιακής εκπομπής και στον ΟΤΕ για μεταφορά σήματος από τις εγκαταστάσεις μας μέχρι τον πάροχο. Θέλουμε δίκαιη βελτίωση του μαθηματικού τύπου ως βάση υπολογισμού του κόστους ανάπτυξης και λειτουργίας του περιφερειακού δικτύου αλλά και ελέγχου του τεχνοοικονομικού μοντέλου της Digea που δημιούργησε η ΕΕΤΤ Ήταν προσκεκλημένη να έρθει εδώ, τους πιέσαμε πάρα πολύ. Προσωπικά εκτιμώ ότι ήταν λάθος, η ανεξάρτητη αρχή που καθορίζει το μέλλον μας και την ύπαρξή μας, σήμερα δεν ήρθε σε αυτή την αίθουσα. Λάθος τους. Ζητάμε δίκαιη κατανομή των ποσών και βεβαίως έχουν συζητηθεί πολλές προτάσεις….

Αν προσθέσει κανείς στα παραπάνω βάρη, θα δει ότι το 75% του τζίρου μας, κυρίες και κύριοι, αφανίζεται. Εξαφανίζεται το 75%.

Όσοι στέκονται αυτοί τη στιγμή στα πόδια τους έχουν διακανονισμούς αυτή τη στιγμή με το δημόσιο. Οι πόρτες των τραπεζών είναι κλειστές. Τα ξέρετε και τα βιώνετε. Με το 25% τι μένει να πληρώνουμε; Ασφαλιστικές εισφορές, ετήσια φορολογία στο καθεστώς ΑΕ (γιατί είμαστε ΑΕ και κάποιοι επιμένουν να είμαστε ΑΕ… ενώ θα μπορούσαμε σήμερα να μην είμαστε). Τελείωσε ο βασικός μέτοχος…

Η ΑΕ ξέρετε τι κόστη έχει. Πληρώνουμε έκτακτα τέλη αλληλεγγύης και λοιπά. Έχουμε συμμορφωθεί πλήρως για αγορά ταινιών και προγράμματος με βάση τα πνευματικά δικαιώματα των αντιπροσώπων τους. Με το 25% πληρώνουμε σημαντικά κόστη μετακινήσεων για πλήρη περιφερειακή λειτουργία. Όποιος έχει αποφασίσει να λειτουργεί περιφερειακά, έχει ετήσια σοβαρά έξοδα μετακινήσεων. Με αυτό το 25% πρέπει ακόμη να βελτιώνουμε τον εξοπλισμό μας… και να πάμε και σε ψηφιακό επίπεδο….Πρέπει να πληρώσουμε βλάβες…. ενοίκια…. εκπαίδευση…. και με το 25% πρέπει να πληρώσουμε μισθοδοσία…. και παραγωγές περιεχομένου…. Με το 25% του τζίρου μας!!! Του αναιμικού τζίρου!

Θα έλθω τώρα στην Digea και ΕΕΤΤ. Σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσής μας, έχουμε προσπαθήσει πάρα πολύ, να πείσουμε τον ψηφιακό μας πάροχο για το εξής: “Σήμερα όταν λες τηλεοπτικό κανάλι, αποτελείται από δύο κομμάτια. Αποτελείται από τον πάροχο της ψηφιακής εκπομπής και αποτελείται και από τον πάροχο τηλεοπτικού προγράμματος. Εμείς είμαστε το δεύτερο”.  Αυτός είναι ο ρόλος μας σήμερα. Είμαστε πάροχοι τηλεοπτικού προγράμματος. Ο φορέας ο οποίος παίρνει το σήμα από εμάς και το εκπέμπει… είναι ο πάροχος ψηφιακής εκπομπής και τα δύο μαζί κάνουν ένα τηλεοπτικό μέσο εθνικής ή περιφερειακής εμβέλειας.

Έχω προσπαθήσει και προσωπικά και σαν διοικητικό συμβούλιο, να μπούμε λίγο πιο βαθιά σε αυτή την ιστορία. Προσπαθούσα να πω στη Digea – στους αγαπητούς συνεργάτες έχουμε εδώ τους τρεις που μας τιμούν με την παρουσία τους και ευχαριστούμε που είναι εδώ – ότι δεν είμαστε απέναντι. Είμαστε μαζί. Ένα τηλεοπτικό κανάλι αφορά και τους δυο μας. Θα πρέπει λοιπόν να καθίσουμε κάτω να κάνουμε ένα διάλογο να δούμε σήμερα τι προβλήματα υπάρχουν και να δούμε σήμερα πως μπορούμε να το συνυπηρετήσουμε.

Δεν γίνεται να κάνουμε συναντήσεις και να βρισκόμαστε ο ένας απέναντι από τον άλλον, εμείς να μεταφέρουμε προβληματισμούς, προβλήματα, να “καταριόμαστε”…. να προσπαθούμε να τους πείσουμε…. τη στιγμή που μας παίρνουν τηλέφωνο και λένε ότι θα σου ρίξω μαύρο αν δεν πληρώσεις το μήνα σου…  να μπαίνουμε σε αυτή τη διαδικασία και να δημιουργούνται προβλήματα τα οποία αποδεικνύουν ότι στα τέσσερα χρόνια έχουν κλείσει αρκετά κανάλια. Σήμερα μιλάμε για λιγότερα κανάλια και όσο περνάει ο χρόνος θα κλείνουν ακόμη περισσότερα….

Θα πρέπει λοιπόν να συνυπάρξουμε, να καθίσουμε κάτω και να ανοίξουμε ένα διάλογο. Απαντήσεις του επιπέδου “ναι δε φταίμε εμείς μην τα βάζετε μαζί μας”, η ΕΕΤΤ θεσμοθέτησε, νομολόγησε, έβγαλε όλες αυτές τις εξισώσεις…. βάσει των οποίων πρέπει να πληρώνουμε… δημιούργησε εκούσια αυτή η περιβόητη σύμβαση την οποία κληθήκαμε και υπογράψαμε. Και εμείς… σου λέει η Digea… δεν κάνουμε κάτι εναντίον σας, δεν είμαστε απέναντι, δε θέλουμε να σας κλείσουμε, όμως, η ανεξάρτητη αρχή ΕΕΤΤ αυτό μας έχει παραδώσει και αυτό προσπαθούμε να υπηρετήσουμε. Αυτός όμως – για μένα – δεν είναι επιχειρηματικός διάλογος. Αυτός είναι πολιτικός διάλογος.

Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, τα πράγματα έχουν αλλάξει εντελώς. Το 2014 εκείνο το περιβόητο βράδυ της 31ης Ιουνίου – όλοι το ζήσατε σε αυτή την αίθουσα – κληθήκαμε να κάνουμε τι; Να ανοίξει ένας διακόπτης και ξαφνικά να βρεθούμε σε πληθυσμιακές μάζες άλλες, άγνωστες, περίεργες…. Σε ένα διαφορετικό τρόπο λειτουργίας…. Όποιος δεν υπέγραφε μέχρι το προηγούμενο βράδυ αυτή τη σύμβαση, (ήταν ο κ. Μαθιός τότε επικεφαλής διευθύνων σύμβουλος) ήταν εκτός. Ή υπέγραφες… ή έμενες εκτός… Δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Τρίτη λύση υπήρχε και δεν υπήρχε. Την τρίτη λύση δεν την προτιμήσαμε. Κάποια κανάλια της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν στην τρίτη λύση. Συνέχισαν να εκπέμπουν εκτός Digea. Μόνοι τους… Έπρεπε να επιλέξουμε ανάμεσα στο υπογράφω “τη θανατική μου καταδίκη” ή “κλείνω εκείνη τη στιγμή”.

Το ένστικτο μας οδήγησε στο να υπογράψουμε τη σύμβαση. Την υπογράψαμε. Την υπογράψαμε και μάλιστα με την υπογραφή εκείνη, μπήκαμε ταυτόχρονα εγγυητές στα ομολογιακά δάνεια της εταιρείας. Δε μας πειράζει. Δε θα κάτσουμε σε αυτήν την αίθουσα να ανοίξουμε διάλογο, ούτε θα κρίνουμε τι θα κάνει ένας επιχειρηματίας. Καθένας είναι ελεύθερος στο επιχειρείν να πράττει όπως αυτός νομίζει και πως μπορεί να κερδίσει περισσότερα… και ακόμη περισσότερα….  και όσο μονοπωλιακός γίνεται τόσο το καλύτερο για τον ίδιο.

Αυτή η εξέλιξη με τις επικοινωνίες, μερικές φορές που το σκέφτομαι, μοιάζει με τις συγκοινωνίες. Η επικοινωνία είναι δημόσιο αγαθό και ως εκ τούτου έχει κόστος και πρέπει να πληρώσουμε…. Μα και οι θάλασσες είναι δημόσιο αγαθό! Για σκεφτείτε, σε όσα πλοία επιδοτεί κιόλας το Κράτος για να κάνουν άγονες γραμμές… να τους πει κάποιος: Μα χρησιμοποιείς το δημόσιο αγαθό που είναι η θάλασσα. Έλα εδώ. Να σου βάλει από πάνω σου μια Ανεξάρτητη Αρχή και να πληρώνεις “τόσα το χρόνο” Γιατί χρησιμοποιείς τις θάλασσες ή τους δημόσιους δρόμους. Εν τοιαύτη περίπτωση, γυρίζω στο θέμα των συνεταίρων μας. Δε θέλουν να το καταλάβουν. Εγώ προσπαθώ και θα συνεχίζω να προσπαθώ:

Πάμε μαζί. Εάν δε πάμε μαζί, η λύση είναι να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Εάν χωρίσουν οι δρόμοι μας, αυτό θα έλεγα πως είναι πολύ πιο σωστό επιχειρηματικά! Ας το αποφασίσει η DIGEA. Δηλαδή, στις όποιες πιέσεις θα δεχτεί από την πλευρά μας, γιατί θα δεχτεί πιέσεις, θα φτάσουμε στα άκρα. Αυτό είναι δεδομένο. Έχουν παρθεί οι αποφάσεις. Θα μπορέσει όμως να πει όμορφα και ξεκάθαρα: Με εσάς, δε μπορώ να συνεχίσω. Ζητάτε πολλά. Είναι τρελά αυτά που ζητάτε. Σας δίνουμε περισσότερα από αυτά που θέλετε να πληρώσετε.  Δεν συνεχίζω….

Συνέχισε λοιπόν κύριοι της Digea, με τα εθνικής εμβέλειας μέσα. Βγάλτε μας από πάνω σας. Είμαστε ζημιά για εσάς.  Όσον αφορά τη Σύμβαση, έχουμε καταλήξει νομικά ότι “μπάζει”. Το ξέρει και η ίδια η DIGEA ότι μπάζει. Την ανεχτήκαμε 4 ολόκληρα χρόνια. Καθίσαμε με πολύ μεγάλη υπομονή. Προσπαθήσαμε να ανοίξουμε διάλογο. Πάντα βρίσκαμε νομικούς συμβούλους της εταιρείας απέναντί μας, να μας λένε: Η Ε.Ε.Τ.Τ……!!!!Έχει δίκιο, το ξαναλέω. Είναι άδικο να τα βάζουμε μ’ ένα κατεστημένο το οποίο το έχει δημιουργήσει άλλος φορέας. Είναι μια επιχείρηση της οποίας το Κράτος και η προηγούμενη κυβέρνηση της χάρισε κάτι! Τι προσπαθούμε να πούμε…;

Από αυτό το δεδομένο… σήμερα αντιμετωπίζουν προβλήματα με εμάς; Καθίστε να συζητήσουμε κύριοι, εάν θέλετε να είμαστε ακόμη πελάτες σας, εάν σας κάνουμε. Γιατί μπορεί να μη σας κάνουμε. Να ξανακουβεντιάσουμε και να βάλουμε τα πράγματα σε μια βάση. Δεν υπάρχει πουθενά παγκοσμίως το ότι “εξασφαλίζω τα έσοδά μου δια βίου”. Δηλαδή, εάν εγώ αυτή τη στιγμή έχω πάρει ένα ομολογιακό δάνειο π.χ. 1.000 ευρώ, ότι και να γίνει, ακόμη και να κλείσουν το 90% των περιφερειακών καναλιών, η Σύμβαση είναι τέτοια που θα τους κλείσει μέσα, θα τους πάει φυλακή και θα πληρώνουν μόνο οι 10!!! Η και ο ένας , όπως είπε ο πρόεδρος….Να μην κάτσουμε τώρα να αναλύσουμε περισσότερα γύρω από αυτό το θέμα και να προσπαθήσουμε σήμερα, σε αυτήν την αίθουσα, να ανοίξουμε ένα διάλογο για τη DIGEA και να καταλάβει η ίδια, πως πρέπει να επανασχεδιάσουμε το μέλλον που λέγεται τηλεοπτικό κανάλι. Γιατί αυτό το τηλεοπτικό κανάλι έχει δύο πλευρές και όψεις. Δε μπορεί η μία πλευρά, ο πάροχος του τηλεοπτικού προγράμματος να επιβαρύνεται, να βρίσκει πελάτες, να φτιάξει το μαγαζί και να πληρώνει τον δεύτερο, ο οποίος κάθεται παθητικά και το μόνο που κάνει είναι να διεκδικεί με απαράδεκτες συμβάσεις…. Έτσι γκρινιάζουμε, θα τσακωνόμαστε και θα φθάνουμε σε ανεκδιήγητα επίπεδα….

Με τις πλάτες της Ε.Ε.Τ.Τ., κύριες και κύριοι, υπήρξε αυτή η ανεκδιήγητη Σύμβαση. Οι υπογραφές των τηλεοπτικών καναλιών έπεσαν μέσα σε μια εβδομάδα. Ουδείς κατάφερε να αντιδράσει σ’ ένα σχέδιο, το οποίο διαβάζοντάς το κάποιος τρίτος (όχι εμείς), καταλαβαίνει πως η Σύμβαση αυτή αγγίζει τα όρια του παραλόγου. Η Σύμβαση της DIGEA με τα περιφερειακά κανάλια καθορίζει πως η ποιότητα του σήματος θα ξεκινάει με 1,5-2 Mbps. 5 φορές πιο κάτω από το σήμα των καναλιών της εθνικής εμβέλειας. Ξαναλέω.

Το έχω πει και θα το ξαναπώ. Λίγο ή πολύ, εμείς στην Περιφέρεια – μπορεί να μην έχουμε τεχνική υποστήριξη από καθηγητές του Πολυτεχνείου και να μπορούν να μιλάνε αυτοί για εμάς – αλλά λίγο ή πολύ, στις ομάδες μας υπάρχει τεχνική γνώση και ξέρουμε τι γίνεται στην πράξη. Δεν είναι 2 Mbps. Είναι πολύ παρακάτω. Το αποτέλεσμα είναι ένα θολό και σε πολλές περιπτώσεις άθλιο σήμα, δίπλα στα εθνικά κανάλια. Άθλια ποιότητα που μας αναγκάζει πολλές φορές, να γινόμαστε γελοίοι στις μεταδόσεις αθλητικών γεγονότων, αθλητισμού, αγώνων ταχύτητας…. Όποιος από εμάς έχει ένας υποτυπώδες ποιοτικό livestreaming, ας δει σε συσκευή “smart TV” την ιντερνετική μετάδοση και δίπλα ας βάλει το σήμα της DIGEA….

Η Σύμβαση ορίζει ότι εάν ένα κανάλι κλείνει, οι υπόλοιποι επιβαρύνονται το κόστος… ώστε να μη ζημιωθεί οικονομικά ο συνέταιρός μας! Εάν κλείσουν όλα τα κανάλια της Μακεδονίας, της Θράκης και της Θεσσαλίας, η Πελοπόνησσος θα πληρώνει τα σπασμένα της Σύμβασης…. Αντιλαμβάνεστε, όπως είπα πριν, ότι καμία επιχείρηση στο πλανήτη, δεν έχει αυτήν την ασφαλιστική μονοπωλιακή δικλείδα στις πλάτες τρίτων…. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 25 κανάλια και το βάρος δημιουργεί αυξήσεις του μηνιαίου αντιτίμου σε ποσοστά 10-30% ετησίως.

Αλλιώς ξεκινήσαμε, αλλού βρισκόμαστε σήμερα. Θέλετε να το αποδεχτούμε? Πάμε να το αποδεχτούμε με ερωτηματικά: Ποιος γνωρίζει από εμάς επιχειρηματικά, πότε θα γίνουν αυξήσεις; Ποιος από εμάς έχοντας το δικαίωμα του επιχειρείν, να συντάξει και να κάνει ένα προϋπολογισμό το 2019? Θέλω να κάνω ένα προϋπολογισμό για το 2019. Μπορώ? ΟΧΙ. Γιατί? Γιατί δε ξέρω τι θα γίνει.Δε ξέρω τι αύξηση –  αύξηση θα έχω μέσα στο 2019 στα έξοδά μου. Οι αυξήσεις αυτές, αποφασίζονται και διατάσσονται οποιαδήποτε στιγμή και οποιονδήποτε μήνα ανεξέλεγκτα! Με ενοχλεί, αγαπητοί φίλοι, που οι αυξήσεις γίνονται τους καλοκαιρινούς μήνες και πέφτουν συνήθως τον Αύγουστο. Πληρώνουμε όμως. Θέλετε να αποδεχτούμε ότι είναι σωστή αυτή η τακτική; Θέλετε να αποδεχτούμε ότι αυτός είναι ο τρόπος; Έστω να το αποδεχτούμε λοιπόν.\

Αποδεχόμενοι τα παραπάνω ξαναγεννιούνται αδικίες:Τα εθνικά κανάλια έχουν 95% πληθυσμιακή κάλυψη. Τα περιφερειακά δεν έχουν ούτε 50% πληθυσμιακή κάλυψη. Σύμφωνα με τη DIGEA και τη Σύμβασή μας, αυτή είναι η δυναμική (και το γνωρίζει η Ε.Ε.Τ.Τ. που είναι ο φορέας ο οποίος ελέγχει τα καίραιοσυστήματα, τους πομπούς). Σημειώνουμε εδώ πως τα εθνικά και περιφερειακά βρίσκονται στις ίδιες εγκαταστάσεις, στα ίδια βουνά και στα ίδια καιρεοσυστήματα της DIGEA. Επίσης, στη φάση που τα εθνικά κανάλια ήθελαν να αποδείξουν πως το φάσμα είναι επαρκές, εξέπεμψαν και εκπέμπουν high- definition, αποδεικνύοντας ότι αντέχουν και μπορούν τα πάντα. Όχι όμως τα “ασθενικά” Περιφερειακά….

Τα έχω πει μπροστά και στον κ. Μαγκλαρά, ΓΓ του υπουργείου Επικοινωνιών… Ο περιβόητος μαθηματικός τύπος είναι λάθος. Σήμερα ας καθίσουμε σ’ ένα τραπέζι με την Ε.Ε.Τ.Τ. , την κυβέρνηση, με το Υπουργείο Μεταφορών, την DIGEA, με παρατηρητές από το εξωτερικό… Πρέπει να το συζητήσουμε. Θα πρέπει να μάθουμε να συζητάμε σε αυτή τη χώρα. Δε μπορούμε να λειτουργούμε με “φασιστικές μεθόδους”. Τι σημαίνει το υπέγραψα?

Δηλαδή αυτό έχει διάρκεια εφ’ όρου ζωής? Μέχρι να πεθάνουμε;  Αυτός ο μαθηματικός τύπος… που έχει φτιαχτεί για να βγάζει το κόστος φιλοξενίας των περιφερειακών, βάζει αριθμούς πληθυσμών σε κάθε περιφερειακή ζώνη. Ένας τύπος που μόνο ένας “τρελός επιστήμονας” θα έφτιαχνε. Και “τρελός επιστήμονας” τον έφτιαξε. Να είστε σίγουροι. Ένας μαθηματικός τύπος όπου φτιάχτηκε για να καλύψει μια συγκεκριμένη εποχή, μια συγκεκριμένη δανειοδότηση… που έπρεπε να δημιουργήσει τη δυνατότητα σ’ ένα ψηφιακό πάροχο να πάρει πάνω του και τα περιφερειακά κανάλια!!!

Και εδώ έχουν δίκιο…. Δε βρέθηκε κάποιος άλλος! Κάποια στιγμή σχεδόν τα φορτώθηκαν. Το σχεδόν σε εισαγωγικά….. Δεν ήταν όμως τυχαίο το φόρτωμα…. Ήταν αυτό που λένε άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης πως και “τα σκουπίδια είναι χρυσάφι”. Αν τα διαχειριστείς καλά. Ενώ αυτός ο τύπος βασίζεται σε πληθυσμιακές περιοχές, εκτοξεύει τα μηνιάτικα για παράδειγμα στην Πελοπόννησο των 800.000 κατοίκων, μαζί με το Φ.Π.Α., αυτή τη στιγμή σε 5.200 ευρώ το μήνα. Θέλουμε στην ΠΖ6: 5.200 ευρώ το μήνα μαζί με το Φ.Π.Α.!!!

Και λέω μαζί με το Φ.Π.Α. γιατί τέθηκε από συναδέλφους και από τη DIGEA, στο παρελθόν: Μα γιατί βάζετε το Φ.Π.Α. αφού αυτά ισοψηφίζονται; Στο τέλος του μήνα, αν στην τράπεζα δεν είναι τα χρήματα μαζί με το Φ.Π.Α., το σήμα θα πέσει. Η καταβολή είναι μαζί με το ΦΠΑ αλλιώς ΜΑΥΡΟ….  Τον Φ.Π.Α. γνωρίζετε ότι ακόμη και από κρατικούς φορείς…. πότε φθάνει σε εμάς και πότε πληρωνόμαστε. Είμαστε συνεχώς υπόχρεοι…Στις 31 του μήνα έχουμε σημαντικές υποχρεώσεις: Μηνιάτικο στη DIGEA, φόρος διαφήμισης 20%, ΦΠΑ 24%…. Συσσωρεύονται. Ένας μόνιμος μπαλτάς πάνω από το κεφάλι μας. Και να θέλουμε να πάρουμε μία ανάσα, δε μπορούμε.

Στη Στερεά Ελλάδα, το κόστος για τον πάροχο εκπομπής, πέφτει και είναι λιγότερο. Στα νησιά του Αιγαίου πέφτει λιγότερο…. Μπαίνει το ζήτημα των κεραιοσυστημάτων…. Μπαίνει και το ζήτημα του κόστος των κεραιοσυστημάτων. Όλο αυτό είναι ένα φτιαγμένο σύστημα από την Ε.Ε.Τ.Τ. και γιατί να μην το επιδοτήσει το Κράτος…. Το κόστος των κεραιοσυστημάτων στο Αιγαίο είναι μικρότερο. Τα κανάλια στο Αιγαίο δίνουν λιγότερα. Άρα, εμείς οι υπόλοιποι επιδοτούμε την εκπομπή τους. Δε γίνεται διαφορετικά. Γιατί σύμφωνα με την ΕΕΤΤ, πρέπει εμείς να επιδοτούμε το κόστος…. και βέβαια οι συνάδελφοι στο Αιγαίο έχουν απόλυτο δίκιο.

Είναι μια μικρή περιοχή σε αντίξοες συνθήκες, με προβλήματα, συνοριακές διαφορές κτλ. Και αυτοί πρέπει να επιβιώσουν. Στρατηγικής σημασίας ο ρόλος τους. Ας το επιδοτήσει όμως το Κράτος, όπως επιδοτεί τα καράβια στο Αιγαίο. Δε μπορεί να γίνεται διαφορετικά….Η Ε.Ε.Τ.Τ. δεν έλεγξε το μαθηματικό τύπο που περιλαμβάνει ακόμη και τα έσοδα και τα έξοδα της DIGEA. Η Σύμβαση που έχουμε υπογράψει, δίνει μια απόλυτη εξουσία στον πάροχο, το συνέταιρό μας, να μας κλείσει με μαύρο. Μπορεί να κλείσει οποιοδήποτε περιφερειακό κανάλι εφόσον δε πληρώσει το συμμορφούμενο μηνιάτικό του.

Αγαπητοί συνάδελφοι, χωρίς καμία αντίδραση, δε μπορούμε δυστυχώς να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο είναι τώρα μπροστά μας. Και όχι μονάχα δε μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, δε μπορούμε να ανοίξουμε έναν καινούργιο διάλογο από το μηδέν. Να καταλάβουμε τι πληρώνουμε, γιατί πληρώνουμε, πως το πληρώνουμε και μέχρι πότε θα το πληρώνουμε.  Η υπόθεση των λευκών περιοχών είναι ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο, το οποίο έχει να κάνει με πληθυσμιακά κριτήρια ή καλύτερα με μια εξίσωση της Ε..Ε.Τ.Τ. που βασίζεται στην πληθυσμιακή περιοχή που εκπέμπει ένα περιφερειακό τηλεοπτικό κανάλι (περιφερειακές ζώνες).

Ξέρετε τι μετράνε σε αυτήν την εξίσωση? Μετράνε τα αποτελέσματα της στατιστικής υπηρεσίας. Δηλαδή, τον πληθυσμό… ο οποίος βρίσκεται σε μια τηλεοπτική περιφερειακή ζώνη… αθροίζονται τα στοιχεία της απογραφής τα οποία έχει η στατιστική υπηρεσία με βάση τις μετρήσεις του πληθυσμού το 2011!!!Το σήμα μας… δε φθάνει ούτε στο 50% αυτών των πληθυσμιακών περιοχών. Άρα, για να είναι δίκαιη, θα πρέπει η βάση αυτής της εξίσωσης να είναι μέχρι εκεί που φθάνει το σήμα. Στις “λευκές περιοχές” ούτε ήμασταν, ούτε είμαστε, ούτε θα είμαστε. Ξεχάστε το.

Ο κ. Σιμόπουλος ήταν στη Βουλή. Μίλησε. Τα είπε. Προσπάθησε. Έκανε προσπάθεια. Είμαστε τελειωμένοι. Δεν πρόκειται να δούμε τίποτε. Μας έχουν αφήσει έξω. Η Ε.Ε.Τ.Τ., ξαναλέω και πάλι, είναι εκείνος ο αρμόδιος φορέας ο οποίος θα πρέπει να επιλύσει προβλήματα. Συγκεντρωτικά και κατεβαίνω από το βήμα….  τα μειονεκτήματά μας, τα μειονεκτήματα της περιφερειακής τηλεόρασης σε σχέση με τα εθνικά κανάλια:  Τα εθνικά απομυζούν το 98% της διαφήμισης. Τα εθνικά, από το Σεπτέμβριο του 2018, έχουν 5% φόρο διαφήμιση, ενώ τα περιφερειακά έχουν 20% ακόμη και στις επαρχιακές διαφημίσεις.

Τα εθνικά έχουν 95% τηλεοπτική κάλυψη σε κάθε άκρη της χώρας, έχουν επιδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο για να καλύψουν και τις λευκές περιοχές. Μπαίνουν στις δορυφορικές πλατφόρμες και πληρώνονται από τις δορυφορικές πλατφόρμες για να είναι μέσα στις δορυφορικές πλατφόρμες. Έχουν όλο το φάσμα προς όφελός τους με high-definition. Εμείς είμαστε 50% σε επίπεδο κάλυψης και σε άθλια ποιότητα κάτω των 2 Mbps. Τα εθνικά δεν κλείνουν εάν δε πληρώνουν τη DIGEA (βλέπε MEGA). Τα περιφερειακά κλείνουν… όταν περάσουν δύο απλήρωτα μηνιάτικα. Τα εθνικά γνωρίζουν το προϋπολογισμό εξόδων στη DIGEA, ενώ τα περιφερειακά δε ξέρουν πότε και πως θα αυξηθεί το τίμημα κάθε μήνα…

Τα συγκριτικά μειονεκτήματα της περιφερειακής τηλεόρασης με άλλα περιφερειακά τοπικά μέσα: Τα περιφερειακά κανάλια έχουν 20% φόρο διαφήμισης στις τοπικές διαφημίσεις, αλλά και στις εθνικές. Τα υπόλοιπα περιφερειακά μέσα δεν έχουν. Σε τοπικό επίπεδο, είναι μη ανταγωνιστικά εξ’ ορισμού.

Τα περιφερειακά κανάλια, έχουν δυσβάστακτα κόστη παραγωγής εκπομπών, μετακινήσεων, συνεργείων, χώρων εγκαταστάσεων και μονίμως προσαρμογή σε νέα τεχνικά χαρακτηριστικά. Τα περιφερειακά κανάλια πληρώνουν τον πάροχο εκπομπής με μηνιαία ποσά που τα καθιστά αμέσως προβληματικές επιχειρήσεις. Τα περιφερειακά κανάλια πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα περιεχομένου. Αυτά… σε σχέση με άλλα περιφερειακά μέσα.

Η περιφερειακή τηλεόραση θέλει νοικοκύρεμα κύριες και κύριοι. Θέλει όμως και αυτονόητο έλεγχο. Θέλει ρόλους σοβαρής ύπαρξης και λειτουργίας με πλούσιο διάλογο και με καλύψεις. Με περιφερειακές συνυπάρξεις και συγκρίσεις περιοχών, αντιλήψεων, επιτυχιών, επιχειρείν , ανθρωπίνου λόγου και δυνατοτήτων.

Η περιφερειακή τηλεόραση χρειάζεται ειδική μελέτη και άλλη λογική λειτουργίας…. Άλλη διαβούλευση με ενεργό ρόλο στη συμμετοχή ακόμη και περιφερειακών φορέων. Στην περιφερειακή τηλεόραση – και σε αυτήν την αίθουσα εδώ σήμερα με πάσα ειλικρίνεια, λέω ότι – δε μπορούμε να μπούμε στο ίδιο κεφάλαιο με τα περιφερειακά κανάλια εκείνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Είμαστε κάτι διαφορετικό. Η περιφερειακή τηλεόραση χρειάζεται ξεκαθάρισμα γεωγραφικής κάλυψης. Καταγεγραμμένο ελεγχόμενο περιφερειακό ρόλο. Ξεκαθάρισμα διαφημιστικού κατεστημένου. Έλεγχο βιωσιμότητας, κριτήρια εμπειρίας και λειτουργίας. Τέλος εδώ και τώρα το 20% του φόρου που ισχύει μόνο για την περιφερειακή τηλεόραση.

Εάν η περιφερειακή τηλεόραση δε μπορεί να υπηρετήσει το λειτούργημα για το οποίο δημιουργήθηκε από το Ελληνικό Κράτος, θα ήταν καλύτερα να καταργηθεί πλήρως.  Είχα προβλέψει πως στο τέλος του 2018 με αυτό το κατεστημένο, οι επιχειρήσεις μας θα γίνουν εταιρείες ξεπλύματος ή αποστεωμένα φαντάσματα, φαντάσματα συμφερόντων γεμάτα από την αναιμική, αβέβαιη, προβληματική και ανεκτίμητη λειτουργία τους. Σήμερα, μάλλον κάποιοι μας ανέχονται…. παρά μας δίνουν χέρι βοηθείας. Είμαστε σ’ ένα δύσκολο σημείο για το οποίο πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί.

Εγώ χαιρετίζω τη σημερινή ελπίδα. Φεύγοντας από εδώ, ας αναλογιστεί ο καθένας από εμάς τους χρόνους του και τα πόσα μπορεί να μας ενώνουν. Δε μπορεί να συνεχίζει να υπάρχει έτσι ένας τέτοιος φορέας. Εγώ δε θα έλεγα πως εδώ μέσα κάνουμε συνδικαλισμό…. Αντίθετα είμαστε μια Ένωση Επιχειρήσεων. Είμαστε μια Ένωση Επιχειρηματιών. Δεν έχει νόημα να σηκώνουμε το τηλέφωνο και να παίρνουμε τον πρόεδρο, έναν πρόεδρο που μέχρι σήμερα έχει κάνει τεράστιο αγώνα για να υπάρχει αυτή η Ένωση.

Έχει κάνει και προσωπικό αγώνα. Χωρίς τον Αντώνη Δημητρίου, η Ένωση πιθανόν να μην υπήρχε. Και δε λέω υπερβολές. Είναι ιδιοκτήτης ενός από τα λίγα για να μην πω το μοναδικό κανάλι που έχει λύσει πολλά προβλήματα. Θα μπορούσε να μην ασχολείται καν με τις αγωνίες μας και όμως ο πρόεδρος, ο Αντώνης Δημητρίου, είναι μπροστά σε όλες τις εξελίξεις, βάζοντας πολύ προσωπικό χρόνο και όχι μόνο. Αυτή η Ένωση υπάρχει, γιατί υπάρχει ο Αντώνης Δημητρίου. Να είστε απόλυτα βέβαιοι.

Τι λέω, βγαίνοντας από αυτή την αίθουσα. Ανασκουμπωθείτε. Σηκώστε μανίκια. Δεν έχει νόημα καθετί το οποίο “θα αυξάνεται” ή στα προβλήματα που θα δημιουργούνται να λέτε: Πρόεδρε τι θα κάνετε για εκείνο, πρόεδρε τι θα κάνετε με άλλο; Κάποιοι ταξιδεύουν, παλεύουν, κάποιοι δίνουν πάρα πολύ από τον ανύπαρκτο ελεύθερο χρόνο τους… Κάποιοι έχουν όραμα, κάποιοι έχουν έμπνευση, κάποιοι θέλουν αυτό το πράγμα να πάει μπροστά.Ας γίνουμε ένα. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

 

Ν. Καψάλης , Μέλος της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ

Επιτρέψτε μου. Επειδή αναφέρθηκε πριν από λίγο , ο κος Καμπιώτης στην απουσία της ΕΕΤΤ να διορθώσω ότι η ΕΕΤΤ είναι παρούσα δια του υποφαινόμενου. Δεν ξέρω αν το γνώριζε ο κος Καμπιώτης.

 

 

Σπύρος Καμπιώτης

Θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για αυτό. Ρώτησα πριν από λίγο αλλά δεν μου είπαν τίποτε.  Ζητάω ειλικρινά συγνώμη για την παράλειψη αυτή

 

 

Λευτέρης Κουκουτίνης –Β’ Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ -ΕΝΑ CHANNEL

Επειδή τελειώσαμε ένα κύκλο αυτή τη στιγμή και θα περάσουμε σε νομικά θέματα και χάρτη συχνοτήτων, θα ήθελα εδώ να βγάλω ένα συμπέρασμα. Μέχρι αυτή τη στιγμή μιλήσανε πάρα πολλοί συνάδελφοι. Μιλήσανε και από το κράτος, δήμαρχοι, φορείς και ο αρμόδιος υπουργός. Θα ήθελα να πω ότι αυτή όλη η ημερίδα που έχουμε κάνει σήμερα, και που κάνουμε κατά καιρούς, είναι για να μπορέσουμε να δώσουμε το στίγμα μας ότι η αποστολή των περιφερειακών καναλιών είναι τελείως διαφορετική από αυτή των πανελλαδικών καναλιών. Δεν έχουμε καμία σχέση, έχουμε τελείως διαφορετική αποστολή.

Θα σας πω μόνο ότι ο πολιτισμός ο τοπικός, η παράδοση η τοπική, η ιστορία, ή η επικαιρότητα στις περιφερειακές εκλογές, ακόμα και για την ανάδειξη δημάρχων και των περιφερειαρχών, δε θα υπήρχε στη μορφή που υπάρχει στα πανελλαδικά κανάλια. Δηλαδή να υπάρχουν καλεσμένοι στην εκπομπή “face to face”. Να υπάρχουν υποψήφιοι και να μπορεί να ενημερωθεί ο πολίτης ποιον πρέπει να ψηφίσει, ποιες είναι οι ιδέες του, ποιες οι θέσεις του και να σχηματίσει αυτές τις γνώμες και αυτά τα κανάλια που προσφέρουν όλο αυτό. Πραγματικά απευθύνονται σε πολύ μικρότερες αγορές και δεν είναι μόνο πληθυσμιακά μικρότερες αγορές, είναι και οικονομικά μικρότερες αυτές οι αγορές.

Θα πρέπει να στηριχθούν, γιατί πιστεύω ότι θα υπάρξει τεράστιο έλλειμα στην ενημέρωση, αλλά και στην τοπική ιστορία. Θα σας πω μόνο ένα παράδειγμα: Εμείς έχουμε μια εκπομπή στο ΕΝΑ Channel για την τοπική ιστορία, και, αν ρωτήσετε τα παιδιά σας εδώ πέρα μέσα για το πώς απελευθερώθηκε η πόλη τους, δεν το ξέρουνε. Να ξέρετε, δεν υπάρχει στο σύστημα παιδεία γι’ αυτό. Δεν υπάρχει τοπική ιστορία, δεν καλύπτεται. Δεν ξέρουν τα παιδιά μας πώς ήταν η πόλη τους, από πού προήλθε και πώς φτάσανε σε αυτό το σημείο, αν δεν ενημερωθούν ιδιωτικώς από τους γονείς τους. Είναι τραγικό, η αποστολή μας είναι τελείως διαφορετική.

Θα πρέπει να ληφθεί αυτό υπόψη και το πώς φορολογούνται αυτές οι επιχειρήσεις, αλλά και το πώς θα δοθούν οι άδειες. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ο τρόπος που συζητήθηκε κάποια στιγμή να μπούμε σε δημοπρασίες θα ήταν καθαρά ένα επιχειρηματικό κομμάτι το οποίο το γνωρίζουμε και σε άλλες εκφάνσεις της οικονομικής μας ζωής, όπως είναι οι ομάδες για παράδειγμα. Πήραν κάποιοι επιτήδειοι γιατί ήθελαν να παίξουν στο στοίχημα – και αυτοί κάποια οικονομικά συμφέροντα εξυπηρετούσαν – και όταν τέλειωσε αυτή η αποστολή, η προσωπική τους, εγκατέλειψαν αυτές τις ομάδες.

Και κάποιοι θα εγκαταλείψουν ενδεχομένως και τώρα που ανοιγοκλείνουν κάποια κανάλια και πολιτικοί σχηματισμοί που μπήκαν και αγοράζουν κανάλια ή πληρώνουν την Digea για να ξαναανοίξουν θα τα εγκαταλείψουν και θα κλείσουν απλά. Τίποτα άλλο δε θα συμβεί, διότι όλος αυτός ο τρόπος φορολόγησης και αδειοδότησης που πάει να γίνει νομίζω ότι είναι στρεβλός και δεν μπορεί να βοηθήσει την αποστολή που πρέπει να έχουν τα περιφερειακά κανάλια.

Και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστούν και τα κριτήρια θα πρέπει να είναι συγκεκριμένα. Και συμφωνώ να είναι και αυστηρά και από το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο – που σας ευχαριστώ πραγματικά γιατί πρώτη φορά ήρθατε να μας ακούσετε από κοντά για το ποιες είναι οι θέσεις και απόψεις μας. Ας περάσουμε τώρα στον επόμενο εισηγητή. Το θέμα μας είναι «Διαδικασία αδειοδότησης και ιδιαιτερότητες της περιφερειακής τηλεόρασης» με τον Τρύφωνα Δάρρα, νομικό σύμβουλο και ειδικό σε θεσμικά θέματα του περιφερειακού τύπου. Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

Τρύφων Δάρας – Νομικός Σύμβουλος ΕΕΤΕΠ, Ειδικός στα θεσμικά θέματα του Περιφερειακού Τύπου

Καλησπέρα σας Κυρίες και Κύριοι,

Επειδή εγώ είμαι Λάκων και όχι ενθουσιώδης Επτανήσιος όπως ο Σπύρος, θα χρειαστώ λιγότερο από τον μισό του χρόνο, κι επειδή βρισκόμαστε σε οικογενειακή ατμόσφαιρα πλέον, κι επειδή ο χρόνος πιέζει, παρακάμπτω με την άδειά σας φιλοφρονήσεις, προσφωνήσεις και προλόγους, και μπαίνω κατευθείαν στο θέμα στο οποίο έχω κληθεί να σας παρουσιάσω.

Αυτό δεν είναι άλλο από το μείζον θέμα που απασχολεί την περιφερειακή τηλεόραση: το ζήτημα της αδειοδότησης. Είναι μείζον ασφαλώς γιατί καταλαβαίνετε ότι, όπως είπε και ο πρόεδρος, έχει υπαρξιακή διάσταση, καθώς συνδέεται με τη δυνατότητα να υπάρχουν παριστάμενοι και μη παριστάμενοι εδώ εκπρόσωποι καναλιών και στην επόμενη ημέρα της περιφερειακής τηλεόρασης που αργά ή γρήγορα θα ξημερώσει.

Θα ήθελα την προσοχή σας σε μία εισαγωγική παρατήρηση που τη θεωρώ πολύ χρήσιμη. Η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων έχει τάξει ως ιδρυτικό της σκοπό να προασπίσει τα συμφέροντα της υγιούς επιχειρηματικότητας στον κλάδο και μετρώ μία προς μία τις λέξεις μου αυτές. Δεν έχουμε σκοπό να καταγραφούμε ως άλλη μια συνδικαλιστική ένωση η οποία παράγει πληθώρα αιτημάτων και τα εξακοντίζει προς κάθε κατεύθυνση, αλλά να καταξιωθούμε με τη δράση μας ως ένας αξιόπιστος και φερέγγυος θεσμικός συνομιλητής της Πολιτείας, σε μια επιμελητηριακή λογική, αν μου επιτρέπετε τον όρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σας ζήτησα να προσέξετε την παρατήρηση γιατί ενδεχομένως μερικά από αυτά που θα πω να μην ηχήσουν ευχάριστα στα αυτιά όλων όσων βρίσκονται στην αίθουσα, αν και υποπτεύομαι ότι αυτό αφορά περισσότερο εκείνους που δε μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Τώρα στο θέμα μας. Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε δύο βασικά ερωτήματα που συνδέονται με το ζήτημα της αδειοδότησης. Το πρώτο είναι πότε θα ξεκινήσει αυτή η διαδικασία της αδειοδότησης, ή, σωστότερα, τι πρέπει να προηγηθεί από τη διαδικασία της αδειοδότησης. Το δεύτερο είναι πώς θα γίνει αυτή η διαδικασία της αδειοδότησης, ή, ακόμα σωστότερα κι εδώ, πώς πρέπει να γίνει η διαδικασία της αδειοδότησης για να εξυπηρετηθεί ο σκοπός του νομοθέτη, να μπει τάξη στο άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που υπάρχει σήμερα.

Στο πρώτο ερώτημα, πότε θα ξεκινήσει η διαδικασία, η απάντηση είναι: «Έλα ντε». Είναι η ερώτηση του εκατομμυρίου, το οποίο δε θα διεκδικήσω, γιατί δεν έχω την απάντηση. Όπως δεν την έχει και κανένας άλλος. Τυπικώς και ουσιαστικώς αρμόδιο είναι το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο μας τιμά σήμερα με την παρουσία του, αλλά και με την υπομονή του στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Θεωρητικά αύριο μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία της αδειοδότησης από το Συμβούλιο. Αυτό όμως μόνο ως θεωρητική αντιμετώπιση.

Δεν μπορεί ουσιαστικά να ξεκινήσει αύριο, πρώτον γιατί έχει και άλλα πράγματα στο κεφάλι του, υπάρχουν και άλλες εκκρεμούσες κατηγορίες αδειών, αλλά, και το κυριότερο, υπάρχουν και θεσμικά προβλήματα καθώς πρέπει να προηγηθούν 4 Αποφάσεις, 1 Υπουργική Απόφαση και τρεις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις. Αποφάσεις για σοβαρά θέματα όπως ο αριθμός αδειών σε κάθε περιφερειακή ζώνη, ο αριθμός του προσωπικού, και άλλα ζητήματα που συναρθρώνονται με τη διαδικασία της αδειοδότησης, όπως είναι η τιμή εκκίνησης αν γίνει δημοπρασία – κρατήστε το αυτό – το ελάχιστο επενδυμένο κεφάλαιο κ.λπ., κ.λπ. Άρα το μπαλάκι πάει στην κυβέρνηση. Ούτε αυτή όμως έχει αποφασίσει τι θα κάνει.

Αυτή όχι από τη θεσμική αυτοσυγκράτηση όπως το Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, αλλά επειδή αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για τηλεοπτικό θέμα μείζονος σημασίας που συνδέεται άμεσα με τον εκλογικό κύκλο που έχει ανοίξει και που κάθε απόφαση θα πρέπει να ζυγιστεί πολύ καλά, πριν ληφθεί. Στην τελευταία συνάντηση με τον κ. Παππά και τον κ. Κρέτσο αποκομίσαμε την εντύπωση ότι δεν το βλέπουν και πολύ σύντομα να ξεκινάει. Αυτό κρατήστε το ως πληροφορία και να μείνουμε στα επίσημα που είπε ο κ. Κρέτσος. Μην θεωρήσετε ότι ο δημόσιος λόγος, να ξεκινήσουμε τις διαδικασίες της τηλεόρασης, αντιστοιχεί πάντα και στις πραγματικές προθέσεις των όσων τον εκφέρουν.

Μέχρι εδώ το ρεπορτάζ και οι πληροφορίες. Τώρα στην ουσία εμείς τι λέμε; Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ως κλάδος, θέλουμε η δουλειά να γίνει σωστά εξαρχής, να μην υπάρξουν λάθη, αβλεψίες και παραλείψεις οι οποίες μπορούν να ανατινάξουν το εγχείρημα και να δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσουν. Το νέο πλαίσιο δε φτάνει να είναι όπως λέει η εισαγωγική έκθεση του νόμου, ξεκάθαρο και διαυγές. Πρέπει επίσης να είναι αποτελεσματικό, λειτουργικό και κυρίως δίκαιο. Εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι πριν ξεκινήσει η διαδικασία αδειοδότησης πρέπει να έχουν αντιμετωπιστεί με τον ένα η τον άλλο τρόπο νομοθετικά, διοικητικά – υπάρχουν τρόποι – μερικά κορυφαίας σημασίας ζητήματα, τα οποία αν μείνουν όπως έχουν θα υπονομεύσουν την όλη  διαδικασία.

Ποια είναι αυτά τα ζητήματα: Ο νέος χάρτης συχνοτήτων. Το αντιλαμβάνεστε αυτό, υπάρχουν ειδικότεροι εδώ που θα μιλήσουν γι’ αυτό το θέμα αργότερα. Ο καταστατικός χάρτης, το έδαφος στο οποίο θα πατήσουν οι νέες άδειες. Δε θα ασχοληθώ καθόλου με το θέμα αυτό. Εγώ θα πω μόνο από άποψη θεσμική, της Ένωσης, ότι δε θέλουμε να ξυπνήσουμε ένα πρωί και να δούμε σε ΦΕΚ το χάρτη συχνοτήτων. Υποθέτουμε, και το ζητάμε από την πολιτεία αυτό, ότι δεν θα λάβουμε ένα ΦΕΚ που να μην έχουμε λάβει γνώση, που δεν θα έχουμε συμβάλει, δεν θα έχουμε συμμετάσχει, με παρατηρήσεις δόκιμες και ουσιαστικές στην ουσιαστική του κατάρτιση. Για να μην εμφανιστούν φαινόμενα σαν και αυτά που ανέφεραν κάποιοι πριν λίγο, να τεμαχίζεται ένας δήμος στη μέση και ο μισός να ανήκει σε μία περιφέρεια και ο άλλος μισός σε άλλη ή να μην αντιστοιχούν οι διοικητικές περιφέρειες με τις γεωγραφικές ζώνες. Για εμάς η μη συμμετοχή, να μην κληθούμε να συμμετέχουμε στο στάδιο διαβούλευσης μετά την κατάρτιση, στην οριστικοποίηση του νέου χάρτη συχνοτήτων, αποτελεί casus belli και θα αντιδράσουμε με κάθε δυνατό τρόπο και κάθε μέσο.

Το δεύτερο ζήτημα που πρέπει να λυθεί πριν ξεκινήσουν οι άδειες έχει να κάνει με τα τεχνικά χαρακτηριστικά των αδειών που θα δοθούν. Ακούσατε γι’ αυτό. Πράγματι έχουμε μία λεόντεια σύμβαση με την Digea. Η χωρητικότητα των ψηφιακών δεδομένων εικόνας και ήχου ή αλλιώς ο ρυθμός μετάδοσης των περιφερειακών καναλιών υπολείπεται δραματικά των πανελλαδικών καναλιών. Σε αυτό το επίπεδο είμαστε άμεσοι ανταγωνιστές – εγώ μιλάω από νομική άποψη τώρα.

Δημιουργείται μία σοβαρή νομική εκκρεμότητα με αυτό το θέμα, διότι αν πρόκειται να αναβαθμίσουμε το περιεχόμενό μας και φτιάξουμε σοβαρά κανάλια, βιώσιμα της επόμενης ημέρας, που θα συμμετέχουν ενεργά στο γίνεσθε της Περιφέρειας και θα αποφασίσουν να αναμεταδώσουν ένα ποδοσφαιρικό αγώνα και ο θεατής θα χάσει κυριολεκτικά την μπάλα, δε θα βλέπει πού είναι η μπάλα, αυτό δημιουργεί πολύσοβαρές εκκρεμότητες. Εμείς δε θα αποδεχτούμε άδειες λειτουργίας κουτσουρεμένες και τεχνικά υποδεέστερες των εθνικών καναλιών που είναι οι ανταγωνιστές μας. Αυτό όχι μόνο παραβιάζει άρθρα του Συντάγματος, αλλά παραβιάζει και το μισό δίκαιο του ανταγωνισμού και δε θα το αφήσουμε έτσι.

Τρίτο σοβαρό ζήτημα. Πάλι με την Digea, και αυτό αναλύθηκε και σε αυτό δε στέκομαι. Είναι ό όρος με το σταθερό ενοίκιο της Digea ανά περιφερειακή ζώνη, ανεξαρτήτως των σταθμών που θα εκπέμπουν. Εγώ απομονώνω το κομμάτι της αδειοδότησης. Πέρα από το αυτοχρήμα παράλογο και καταχρηστικό (ορισμό της καταχρηστικότητας που κατά την άποψή μου που περιέχει αυτός ο όρος), τι γίνεται σε περίπτωση αδειοδότησης, εκεί μπορεί να υπάρξουν τέρατα, να δημιουργηθούν καταστάσεις εξωφρενικές.

Αν δηλαδή στην ΠΖ 6 που εκπέμπει ο Σπύρος και άλλοι φίλοι εδώ, που σήμερα είναι 15 κανάλια και δίνουν 5 χιλιάδες, αδειοδοτηθούν 3 σταθμοί, 5 σταθμοί, τότε το ποσό αυτό τριπλασιάζεται ή πενταπλασιάζεται και γίνεται αυτομάτως 25 χιλιάδες το μήνα η 200.000 το χρόνο. Πράγματα αδιανόητα και ακατανόητα. Δεν μπορεί να υπάρξει αυτό το πράγμα κι όμως θα συμβεί αν ξεκινήσουμε την αδειοδότηση χωρίς να έχουμε λύσει αυτό το ζήτημα. Χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος που θα χρειαστεί να καταβάλει ο Σπύρος και οι υπόλοιποι για να πάρουν την άδεια, είτε γίνει δημοπρασία, είτε δε γίνει.

Εκτός από τα τρία σοβαρά ζητήματα, υπάρχουν και οι θεσμικές εκκρεμότητες στις οποίες αναφέρθηκα. Πρέπει να εκδοθούν Υπουργικές Αποφάσεις, μία για τον αριθμό των καναλιών, μια για το προσωπικό, μια για το ελάχιστο καταβαλλόμενο κεφάλαιο και μία για την τιμή εκκίνησης, επαναλαμβάνω αν γίνει δημοπρασία. Για κάποιες από τις Αποφάσεις αυτές απαιτείται εκ του νόμου στάδιο διαβούλευσης, για κάποιες άλλες απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του Συμβούλιου Ραδιοτηλεόρασης.

Όλες προϋποθέτουν ένα στάδιο σοβαρής ανάλυσης και μελέτης. Δεν μπορώ να διανοηθώ Υπουργό ο οποίος επικαλέστηκε τη Μελέτη της Φλωρεντίας για τις εθνικές άδειες, που περίπου είναι συγκροτημένα τα μεγέθη, να εμφανιστεί και να πει «δίνω στην περιφερειακή ενότητα Κρήτης 2 άδειες, εκεί τέσσερις», χωρίς σοβαρή μελέτη και τεκμηρίωση, η οποία να περιλαμβάνει την ανάλυση όλων των δεδομένων που συνθέτουν την παραγωγική βάση της περιοχής, το ΑΕΠ, τη γεωμορφολογία, τις δυνατότητες της αγοράς που θα απευθυνθεί το κανάλι κ.λπ. Αυτά προϋποθέτουν κάποιες μελέτες, δεν πετάω την μπάλα στην εξέδρα, μιλώ και επικαλούμαι το αυτονόητο. Θα πρέπει οπωσδήποτε να συνταχθούν, μην τρομάζετε, μια ομάδα οικονομολόγων μπορεί να τα κάνει σύντομα αυτά. Πρέπει να πατάμε σε στέρεο έδαφος όταν μιλάμε για το πόσες άδειες θα δοθούν ανά περιφέρεια. Εκτός αν υπηρετηθούν σκοπιμότητες εκ γενετής.

Πάμε στο δεύτερο ζήτημα, πώς πρέπει να γίνει η διαδικασία. Πρέπει να σας πω εισαγωγικά ότι ο περίφημος νόμος Παππά – και σας το λέω γιατί συνδέεται μετά με αυτό που θα πω παρακάτω – έχει δύο μεγάλες αβλεψίες όσο αφορά την περιφερειακή τηλεόραση.

Πρώτον αγνοεί τις τεράστιές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ περιφερειακών και εθνικών καναλιών, αυτές δεν είναι μόνο διαφορές μεγεθών, είναι και διαφορές ουσίας. Διαφορές σκοπών, επιδιώξεων, δυνατοτήτων, στόχων, αναφοράς, πολιτικής, γεωγραφικής κ.λπ., κ.λπ. Είναι αδιανόητο να τσουβαλιάζονται σε ενιαίο πλαίσιο ρυθμίσεων, ρυθμίσεις που αφορούν και τις δύο αυτές ποσότητες, γιατί καταλήγουμε σε εκτρώματα.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι ο νόμος αγνοεί πλήρως την ήδη διαμορφωμένη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά από 30 χρόνια αγώνων. Τιμήθηκαν εδώ άνθρωποι, το ακούσαμε και από τον πρόεδρο έως και συγκινητικά. Ένας αγώνας 30 ετών που κατατέθηκε κόπος, ιδρώτας, μεράκι, πάθος από ανθρώπους που δημιούργησαν την περιφερειακή τηλεόραση και έφτιαξαν αυτό το θεσμό που σήμερα απολαμβάνει γενικής εκτίμησης.

Αυτή η 30ετής δράση έχει δημιουργήσει μία σειρά δεδομένα τα οποία με βάση το νόμο Παππά αγνοούνται πλήρως και έτσι οι ήδη λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση από κάποιους επιχειρηματίες που θα εμφανιστούν ατσαλάκωτοι με το κουστουμάκι τους, χωρίς ούτε καν να έχουνε, γιατί ο νόμος απαιτεί να έχουν μια υπεύθυνη δήλωση και να πουν ότι «σε 6 μήνες θα έχω κανάλι, θα έχω προσωπικό, θα έχω εγκαταστάσεις, θα έχω περιεχόμενο και παίρνω την άδεια». Ο ανταγωνισμός είναι εξορισμού εξοντωτικός γι’ αυτούς που έχουν φτύσει αίμα να φτάσουν το κανάλι τους μέχρι εδώ.

Η Ένωση που εκπροσωπώ δεν ήταν ποτέ αντίθετη με τη θεσμική αναγκαιότητα να μπει τάξη στο τοπίο που πράγματι είναι άναρχο, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκαιο τοπίο να το αντικαταστήσει. Αν κατά τη γνώμη μου βγει ένα συμπέρασμα σήμερα, θα είμαι ευτυχής να είναι αυτό που θα πω τώρα. Αυτή η διαδικασία του πλειοδοτικού διαγωνισμού, ακόμα και αν θεωρήσουμε ότι έχει μια ισχυρή δικαιολογητική βάση στην περίπτωση των εθνικών καναλιών, ναι, ακόμα και να μαζέψει χρήματα από τους καναλάρχες, αυτός μπορεί να γίνει αποδεκτός ως πολιτικός και ιδεολογικός στόχος, δεν έχει καμία απολύτως βάση στην περίπτωση των περιφερειακών καναλιών, δεν έχει καμία ισχύ.

Κατά τη δική μας γνώμη, η πλειοδοτική διαδικασία είναι θεσμικά αδικαιολόγητη, οικονομικά ατελέσφορη, και ενδεχομένως δημοκρατικά και εθνικά επικίνδυνη. 

Γιατί λέμε ότι είναι θεσμικά αδικαιολόγητη; Πολύ απλά γιατί, αν πραγματικός στόχος αυτών που φτιάχνουν το νέο τοπίο είναι να μπει τάξη, να λειτουργήσουν την επόμενη ημέρα σταθμοί με προσωπικό, με περιεχόμενο, με εγκαταστάσεις με τεχνικό εξοπλισμό, σωστοί βιώσιμοι, άρτιοι κ.λπ., αυτό μπορεί να γίνει, αγαπητοί μου φίλοι, να εξασφαλισθεί άνετα, πλήρως, 100% με τις ρυθμίσεις του νόμου και τις διοικητικές πρωτοβουλίες που μπορεί να ακολουθήσουν, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε το διαγωνισμό, ο οποίος τη μόνη δυνατότητα που έχει να προσφέρει είναι σε ισχυρούς του χρήματος, σε αυτούς που έχουν γεμάτα πορτοφόλια, αλλά ανομολόγητες προθέσεις να εισβάλουν στο χώρο. Η ποιότητα και η αξιοπιστία δεν εξασφαλίζονται ούτε με πλειοδοσίες, ούτε με χρήματα. Εξασφαλίζονται νομικά και μπορούμε να τα εξασφαλίσουμε.

Γιατί λέμε ότι είναι οικονομικά ατελέσφορη και δεν οδηγεί πουθενά αυτή η διαδικασία: Εδώ είναι μια από τις παγίδες που είπα πριν από λίγο, ότι μεταφέρουμε άκριτα ρυθμίσεις που δεν ταιριάζουν στα περιφερειακά κανάλια, η παγίδα των εμπνευστών του νόμου. Αυταπατάται, ή ζει σε άλλο κόσμο, ή είναι εντελώς ανίδεος όποιος πιστεύει ότι καθημαγμένες επιχειρήσεις από την κρίση, την υπερ.-φορολόγηση, από τους μειωμένους τζίρους, θα προσέλθουν με μεγάλη χαρά σε πλειοδοτικούς διαγωνισμούς, θα ανοίξουν το πορτοφόλι τους και θα δώσουν άπειρα χρήματα για να μπαλωθούν τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτή τη δυνατότητα την έχουν άλλοι, όχι αυτές οι επιχειρήσεις. Δεν είναι δυνατόν να περιμένουν να βγάλουν χρήματα από αυτή τη διαδικασία.

Η διαδικασία όμως αυτή μπορεί να είναι επικίνδυνη και για τους δημοκρατικούς θεσμούς, αλλά και για τα εθνικά θέματα. Δε θέλω να επεκταθώ πολύ επ’ αυτού. Είπα πριν από λίγο ότι για πολλά μπορεί να κατηγορηθούν οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί, αλλά όχι ότι δεν είναι στις επάλξεις διασφάλισης της πολυφωνίας, της ανταλλαγής απόψεων, της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών κ.λπ., κ.λπ. Βήμα έχουν οι πάντες.  Το ΕΣΡ θα το ελέγξει αυτό το πράγμα. Σε σχέση με τα εθνικά κανάλια είδαμε τις εκτιμήσεις, είδαμε τις μετρήσεις, είδαμε τις επιβαρύνσεις, τις σκοπιμότητες. Στα ενημερωτικά περιφερειακά κανάλια μόνο οριακά μπορούμε να πούμε ότι είναι εκτός αυτού του πλαισίου.

Και αν είναι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θα συμβεί το ίδιο με τον ολιγάρχη ο οποίος θα πάρει μια ή δυο ή τρεις άδειες, γιατί υπάρχουν και αυτές οι δυνατότητες, να ελέγξει περισσότερους από ένα τηλεοπτικό σταθμό, άρα να ελέγξει συγκεντρώνοντας την ίδια την ενημέρωση. Δημιουργούνται σοβαρότατοι κίνδυνοι για τη δημοκρατία την ίδια και ας μην το αγνοούμε αυτό. Ας μην το παρακάμπτουμε. Ας μην το υποτιμούμε. Υπάρχουν εδώ και κανάλια από τη Θράκη και από τα νησιά, δεν αναφέρομαι καθόλου στο ενδεχόμενο να τεθούν και άλλα ζητήματα ιδιοκτησιακά και να τεθούν σε κίνδυνο σοβαρά ζητήματα.

Τι προτείνουμε εμείς: Συνεπείς στα όσα σας λέμε, δεν έχουμε καμία απολύτως αντίρρηση από την πολιτεία να μας βάλει τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι, με το νομοθετικό της πλαίσιο. Ναι και εμείς ως ΕΕΤΕΠ. Για αυτό είπα ότι μπορεί κάποια πράγματα να μην ακουστούν ευχάριστα, ενδεχομένως.

Ναι, και για εμάς δε νοείται περιφερειακός σταθμός χωρίς επαρκές προσωπικό. Όχι μόνο δημοσιογράφους. Όλο το προσωπικό που μπορεί να εγγυηθεί τη λειτουργία ενός περιφερειακού σταθμού. Τον ακριβή αριθμό θα τον συζητήσουμε στο πλαίσιο της διαβούλευσης. Για κάθε περιφερειακό προφανώς δεν θα είναι ο ίδιος.

Και εμείς συμφωνούμε με την πρόβλεψη του άρθρου 7, για την ανάγκη ύπαρξης άρτιου τεχνικού εξοπλισμού, σοβαρών εγκαταστάσεων που θα μπορούν να διασφαλίζουν την άψογη εκπομπή του σήματος. Σας είπα μάλιστα και για τα παράπονα που έχουμε. Εδώ είμαστε θύματα και όχι θύτες.

Και εμείς συμφωνούμε με το ότι το περιεχόμενο του προγράμματος πρέπει να είναι άρτιο. Σύμφωνο με τη νομοθεσία, με τις κοινοτικές οδηγίες, με τις οδηγίες και υποδείξεις και συστάσεις του ΕΣΡ, πράγματι, ώστε να αποφεύγονται φαινόμενα που ταλαιπωρούν και εκθέτουν τον κλάδο σήμερα και είναι αρκετά αυτά τα φαινόμενα και πρέπει να το αποδεχτούμε.

Είμαστε επίσης σύμφωνοι με μια σειρά από όρους που θέτει ο νόμος 4339, με τα πόθεν έσχες και με τους ελέγχους συγκέντρωσης και με πολλά ώστε να παραχωρηθούν οι άδειες στους ενδιαφερόμενους.

Τι λέμε όμως στην πρότασή μας. Αν συγκεντρώνουμε όλα αυτά, αν διασφαλίζουμε δηλαδή ότι ο σταθμός την επόμενη μέρα θα είναι αξιόπιστος, φερέγγυος, βιώσιμος κ.λπ., δώστε μας την άδεια . Μη μας βάζετε σε αυτήν την παράλογη και εξωφρενική διαδικασία της οικονομικής αντιπαράθεσης με οποιονδήποτε ολιγάρχη, μεγιστάνα επιχειρήσει, για δικούς του σκοπούς, να εισβάλει στην περιφερειακή τηλεόραση. Αυτό το προπύργιο, επαναλαμβάνω, της ενημέρωσης. Και δεν έχουμε αντίρρηση ούτε με την καταβολή ενός εύλογου τιμήματος για την παροχή της άδειας. Ακόμα και για αυτό συμφωνούμε. Να δώσουμε και κάποια χρήματα έναντι της άδειας, λαμβανομένων υπόψη βέβαια των δυνατοτήτων που υπάρχουν και όλα όσα είπαμε μέχρι τώρα.

Θεωρούμε ότι είναι εύλογο και λογικό αυτό το πράγμα. Πληρούμε τα κριτήρια; Δώστε μας την άδεια. Μη μας βάζετε σε άσκοπες και επικίνδυνες διαδικασίες πλειοδοσίας. Αυτή είναι μια ξεκάθαρη σκέψη την οποία η πολιτεία δεν έχει υιοθετήσει ακόμα. Βεβαίως θα μου πείτε αυτό είναι λογικό και ωραίο και εφαρμόζεται εύκολα και έγινε μάλιστα ήδη για τα εθνικά, αν ο αριθμός των αδειών είναι μεγαλύτερος των ενδιαφερομένων ή ίσος. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι από τις άδειες; Τι κάνουμε εκεί; Κάπως πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να τους αδειοδοτήσουμε. Δε θα κάνουμε διαγωνισμό; Όχι, λέμε εμείς. Να μην κάνουμε ούτε τότε διαγωνισμό.

Πολύ εύκολα μπορεί να αντικατασταθεί αυτός ο διαγωνισμός με ένα σύστημα, όπως το λέμε, κατάταξης των υποψηφίων στη βάση μοριοδότησηςεπιλεγμένων κριτηρίων τα οποία εύκολα μπορούν να βρεθούν. Αν η πολιτεία το θέλει, μπορούμε να της το δώσουμε έτοιμο αυτό το πλάνο ώστε να καταταγούν οι ενδιαφερόμενοι με βάση τα προσόντα τους και να πάρουν την άδεια οι έχοντες περισσότερα μόρια. Σε αυτήν την περίπτωση θεωρούμε βαρύνουσας σημασίας κριτήριο τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού, γιατί όχι μόνο λύνει προβλήματα σε ένα χειμαζόμενο κλάδο στην περιφέρεια και όχι μόνο των δημοσιογράφων, αλλά είναι και ένα επαρκές κριτήριο ποιότητάς του σταθμού. Όσο πιο πολύ προσωπικό έχεις, τόσο περισσότερο κατά τεκμήριο ισχυρότερος σταθμός είσαι. Κανένας δεν πληρώνει εργαζόμενους για να παίζουν μπάλα στο προαύλιο.

Επίσης πρέπει να μοριοδοτείται κατά τη γνώμη μας και η υπάρχουσα εμπειρία. Ένα στοιχείο που υπάρχει σε όλους τους διαγωνισμούς του Δημοσίου. Για να πάρει κλινοσκεπάσματα το Νοσοκομείο Λαμίας, αξιολογεί την προϋπάρχουσα εμπειρία του προμηθευτή. Σε αυτόν τον διαγωνισμό, περιέργως αυτό δεν αξιολογείται, για να μην πω ότι είναι και μειονέκτημα.

Εμείς λέμε ότι αυτή η προτεινόμενη λύση είναι απείρως καλύτερη, απείρως δικαιότερη, απείρως λειτουργικότερη, έναντι του απρόσωπου διαγωνισμού που την άδεια παίρνει όποιος δώσει τα περισσότερα. Και υπάρχει και ένα στοιχείο- με αυτό κλείνω, τελειώνω συνεπής στην υπόσχεσή μου- το είπαμε και στον υπουργό τον κ. Παππά και στον κ. Κρέτσο στην τελευταία συνάντηση, και είπανε «βρε παιδί μου, λέτε να έχετε δίκιο;». Προσέξτε λοιπόν να δείτε κάτι: Χωρίς να λάβουμε υπόψη τα κριτήρια που είπα για το προσωπικό, και κάνουμε διαγωνισμό, στην Κρήτη έχουμε μια άδεια και προσέρχεται ο κ. Δημητρίου με τα 200 άτομα προσωπικό.

Και πάω και εγώ -αφού καθορίσουμε ότι με την υπουργική άδεια θέλουμε 30 άτομα προσωπικό στην Κρήτη – με τους 30 που λέει ο νόμος, και μόνο από αυτή τη δυνατότητα που ο άλλος πληρώνει 200 εργαζόμενους και εγώ πληρώνω 30 έχω τεράστια δυνατότητα οικονομική, δίνω ένα ευρώ παραπάνω και παίρνω την άδεια και λειτουργώ το κανάλι με 20 εργαζόμενους και 30 που μου δίνει τη δυνατότητα ο νόμος στην Κρήτη, και οι υπόλοιποι ψάχνουν να βρουν δουλειά στα χωράφια και στον τουρισμό της Κρήτης.

Λοιπόν αυτά είχαμε να πούμε. Χαίρομαι που είναι εδώ και το ΕΣΡ και τα άκουσε. Λυπούμαι που δεν ήταν και οι υπόλοιποι παρόντες της πολιτείας, αν και δεν κομίζω γλαύκα στην Αθήνα. Τα ξέρουν, τα γνωρίζουν όλα πολύ καλά.

Εμείς λέμε αυτά τα οποία είπαμε. Ο έχων ώτα ακούειν… ακουέτω. Ευχαριστώ.

 

Στη συνέχεια να προσκαλέσω στο βήμα τον κ. Χρήστο Καψάλη, καθηγητή Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που είναι εισηγητής για τον «Νέο χάρτη συχνοτήτων για τα τεχνικά προβλήματα εκπομπής των περιφερειακών καναλιών».

 

Χρήστος Καψάλης – Καθηγητής Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου,

Ευχαριστώ πολύ κύριε πρόεδρε, κύριε αντιπρόεδρε του ΕΣΡ, αγαπητοί κυρίες και κύριοι. Λόγω και του περασμένου της ώρας, θα προσπαθήσω να είμαι σχετικά σύντομος, αλλά θα ήθελα, αρχίζοντας, να ξεδιαλύνω μερικά πράγματα λαμβάνοντας υπόψη και μερικά πράγματα από αυτά που άκουσα. Επειδή έχουμε ένα παρελθόν σε αυτή τη χώρα, και επειδή κάθε φορά ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο ανέκυπτε σε όλους τους νόμους, και όλους τους χάρτες συχνοτήτων που κατά καιρούς έχουν βγει στη χώρα, ήτανε «τι φταίει για όλα;

Ο χάρτης συχνοτήτων», θέλω να ξεχωρίσουμε, ιδίως τα περιφερειακά κανάλια, δυο πράγματα, τα οποία έχουν ξεχωρίσει αρκετά χρόνια, αλλά μερικές φορές τα συγχέουμε. Άλλο είναι το περιεχόμενο και άλλο είναι το δίκτυο. Επομένως, όλη η στεναχώρια την οποία άκουσα για τα προβλήματα που αφορούν το περιεχόμενο, παρακαλώ πολύ δεν έχει να κάνει τίποτα με κανένα χάρτη συχνοτήτων. Δεν έχει να κάνει τίποτα η αδειοδότηση του περιεχομένου αν θα γίνει με κριτήρια που υπήρξαν σε προηγουμένους νόμους, παλαιότητας – τα άκουσα όλα αυτά έτσι κ.λπ. – ή θα γίνει πλειοδοτικά.

Αυτό δεν έχει να κάνει σε τίποτα με κανένα χάρτη. Ο χάρτης καθορίζει πάντοτε τεχνικά χαρακτηριστικά εκπομπής, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς συνθήκες της χώρας και όλους τους τεχνικούς περιορισμούς. Επίσης, το πόσοι δίαυλοι διατίθενται για εθνικής εμβέλειας, για την ΕΡΤ, και για την περιφερειακής εμβέλειας, συμφωνώ απολύτως ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο χρήζει μεν μελέτης, αλλά από την άλλη μεριά δεν έχεις να μοιράσεις αναλογικό μέγεθος, αλλά ψηφιοποιημένο. Και τι εννοώ με αυτόν τον τρόπο; Εννοώ ότι έχεις έναν αριθμό 5, 6, 7 και αυτό πρέπει να το μοιράσεις, και δυστυχώς δεν κόβεται αυτό το πράγμα σε κομματάκια. Τότε είναι βέβαιον ότι κάποιες περιφέρειες που θα έχουνε πολύ μεγάλο αριθμό διαύλων αναγκαστικά δε θα έχουν πολλά mbps και κάποιες οι οποίες θα έχουν μικρότερο αριθμό τηλεοπτικών καναλιών θα έχουν περισσότερα mbps.

Αν για παράδειγμα στη Στερεά Ελλάδα υπάρχουν τρεις, δεν μπορώ να καταλάβω πώς λέμε ότι μα σε όποιο σύστημα μετάδοσης και να παίξει Digea δεν είναι δυνατόν, δεν παίζει με 4,5 mbps ο δίαυλος για να έχει 1,5 mbps το κάθε κανάλι. Με συγχωρείται, τουλάχιστον τα απλά μαθηματικά λένε ότι παίζει με 16-20, 24 ανάλογα με το σύστημα διαμόρφωσης και κωδικοποίησης. Επομένως το 1,5 δε μου βγαίνει πουθενά, που άκουσα προηγουμένως.

Ένα είναι αυτό και το δεύτερο είναι αυτό το οποίο αφορά τον χάρτη συχνοτήτων. Μην περιμένουμε ποτέ ότι είναι ένα μαγικό πράγμα το οποίο θα έρθει και θα λύσει όλα τα προβλήματα σήμερα. Πολύ περιορισμένα προβλήματα μπορεί να λύσει ο χάρτης συχνοτήτων. Αντιθέτως, δε,  χωρίς να θέλω να χαριτολογήσω, θα επιτείνει τα υπόλοιπα προβλήματα, διότι όλη η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, το 2021 άντε να καθυστερήσουμε και 6 μήνες, στα μέσα του 2020 μάλιστα είναι κανονικά, θα αλλάξει σύστημα μετάδοσης. Και από το dvb t θα πάμε στο dvb t2. Αυτό μόνο λίγο θα θεραπεύσει ένα από τα προβλήματα που άκουσα να αναλύουν οι προλαλήσαντες: ότι παίζουν σε υψηλά κανάλια. Δηλαδή 50, 55 κ.λπ.

Αυτό θα λυθεί διότι το φάσμα θα συρρικνωθεί το τηλεοπτικό. Θυμίζω ότι ξεκίνησε από το 21 μέχρι το 69, κόπηκε, πήγε από το 21 μέχρι το 60, 55, 56, λόγω και του μερίσματος που δόθηκε στον ελληνικό στρατό, και τώρα θα σταματάει στο 48. Το μόνο καλό νέο επομένως, που έχω να σας πω, είναι ότι δεν θα παίζετε πάνω από το 48. Κανένας δίαυλος δεν θα είναι πάνω από το 48. Τα κακά νέα είναι το κόστος, ναι μεν γιατί μπορεί οι πομποί να είναι dvb t2 ready που έχουν οι πάροχοι τόσο η ΕΡΤ όσο και η Digea, αλλά αυτό θα σημάνει και νέους exciters, κ.λπ., που δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη.

Το ένα λοιπόν καλό νέο είναι χαμηλή συχνότητα και το δεύτερο είναι ότι οι δίαυλοι πια θα έχουν χωρητικότητα μεγαλύτερη από τη σημερινή. Σήμερα όσο και αν τραβήξεις τον δίαυλο dvb t φθάνει το ανώτατο στα 24 mbps με το ζόρι. Αύριο θα είναι τουλάχιστον 36. Επομένως εάν εδίδετο σε μια περιφερειακή ζώνη ένας δίαυλος για περιφερειακά κανάλια πάλι ένας δίαυλος θα δοθεί, επομένως θα έχει μεγαλύτερο ρυθμό μετάδοσης η περιφέρεια. Άρα από το t2 βλέπω ευνοημένη την περιφέρεια στο ότι εάν παραμείνουν οι ίδιοι σταθμοί, αν αυξηθούν ότι θα παίζουν με καλυτέρους ρυθμούς μετάδοσης λόγω ακριβώς αυτής της τεχνικής δυνατότητας την οποία δίνει το t2. Αν δε θα μειωθούν οι δίαυλοι της περιφέρειας, αντιθέτως των πανελλαδικών θα μειωθούν, κατά πάσα πιθανότητα, δεν παίρνω εγώ τις αποφάσεις βεβαίως, αλλά το μέγιστο το οποίο έχει προκύψει είναι 7 δίαυλοι.

Τώρα να κάνουμε μια μικρή ιστορική αναδρομή ένα χρόνο πίσω, το 2016 και το 2017, επειδή ακριβώς προετοιμαζόταν όλη η Ευρώπη για να μεταβεί από το t στο t2, με την αποκοπή του ψηφιακού μερίσματος 2, δηλαδή να σταματάει η τηλεόρασή στο κανάλι 48, άρα να απελευθερωθεί όλο το φάσμα από το 700ΜΗ και πάνω. Έγιναν προσπάθειες συντονισμού μεταξύ των κρατών της Ευρώπης για να μπορέσουν να διευθετήσουν θέματα φάσματος και να μειωθούν οι διασυνοριακές παρεμβολές.

Η Ελλάδα συμμετείχε σε δυο διασκέψεις: η μία αφορά την Αδριατική και η άλλη ήταν η Σέντιφ. Η Σέντιφ περιλάμβανε κράτη τα οποία αρχίζουν από την Αυστρία και πάμε προς τα κάτω, Ουγγαρία, μεγάλη περιοχή εκεί, Τουρκία, Μαυροβούνιο, μην τις απαριθμήσω όλες, και κατέβαινε μέχρι την Ελλάδα. Στη δε Αδριατική, στην οποία προηγούμενες εποχές η Ελλάδα δυστυχώς δεν είχε συμμετάσχει, ήταν οι χώρες που βρίσκονται δεξιά και αριστερά της Αδριατικής, δηλαδή η Ιταλία και το Σαν Μαρίνο από τη μια μεριά, η Ελλάδα, το Μαυροβούνιο, η Κροατία, η Σλοβενία και η Αλβανία από την άλλη. Χωρίστηκε το φάσμα μεταξύ της Αδριατικής θάλασσας αριστερά και δεξιά ακολουθώντας την αρχή της ίσης πρόσβασης, παρά το γεγονός ότι η Ιταλία έχει πολύ μεγάλο πληθυσμό και από εδώ βρίσκεται και η Ελλάδα. Χωρίστηκε λοιπόν το φάσμα από τις εναπομένουσες συχνότητες που είναι πια από το 21 μέχρι το 48, άρα 28 συχνότητες, 14 αριστερά της Αδριατικής και 14 δεξιά.

Εμείς λοιπόν εξασφαλίσαμε στη Δυτική Ελλάδα, που έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή, αυτές τις 14 συχνότητες φυσικά, και σε συνδυασμό με τις όμορες χώρες βόρειά μας, με τις οποίες να μπορούμε να κάνουμε όσο γίνεται καλύτερα τη δουλειά μας, για να μην έχουμε να μειώσουμε τις πιθανές παρεμβολές μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας. Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κέρδος για τη χώρα, όσον αφορά τα δυτικά σύνορα, διότι πραγματικά είναι για πρώτη φορά, ενώ το 2006 η Ιταλία είχε κυριολεκτικά, με μια πολύ ιμπεριαλιστική πολιτική φάσματος, σχεδόν εξασφαλίσει το σύνολο του φάσματος, και γι’ αυτό βιώνει διάφορα προβλήματα παρεμβολών.

Το ξέρει και η digea, ελπίζουμε όμως ότι μέχρι το 2021 αυτά τα προβλήματα παρεμβολών θα μειωθούν ή μάλλον και θα ελαχιστοποιηθούν. Μάλιστα η Ιταλία απεδείχθη ότι στη Σικελία μπορεί να χρησιμοποιήσει 19 συχνότητες, ενώ αντιθέτως εμείς στο νότιό μας άκρο έχουμε δυνατότητα να σχεδιάσουμε και με τις 28 συχνότητες. Πηγαίνοντας στη διάσκεψη της Σέντιφ, υπεγράφησαν διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες. Τουρκία, Σκόπια, Βουλγαρία, Μαυροβούνιο, ενώ πρόσφατα μάλιστα προσχώρησε και η Αλβανία στη Σέντιφ, η οποία αρχικά δεν την υπέγραφε, πολύ πρόσφατα όμως έμαθα από το υπουργείο Μεταφορών ότι ζήτησε να προσχωρήσει στη Σέντιφ, άρα δέχεται τις συχνότητές μας.

Αυτά που βλέπετε είναι τα κανάλια που έχουμε εξασφαλίσει σε όλες τις περιοχές της χώρας. Δεν είναι κανάλια τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα, διότι υπάρχουν και εσωτερικές παρεμβολές. Μας φθάνουν όμως τουλάχιστον για να μπορέσουμε να εγγυηθούμε ότι μετά το 2021 θα μπορούμε να έχουμε ένα χάρτη συχνοτήτων σε t2 που θα λειτουργεί σε t2, και θα μπορεί να έχει 7 διαύλους διαθέσιμους στη χώρα πανελλαδικά. Και μάλιστα θα είναι όλοι συντονισμένοι διότι πίσω από κάθε δίαυλο, πράγμα που σήμερα δεν ίσχυε στο 100%, θα υπάρχουν διμερείς συμφωνίες.

Έτσι θα ελαχιστοποιήσουμε όλα τα προβλήματα με παρεμβολές από τις άλλες χώρες, και κυρίως θα είμαστε εντάξει πλέον στις διεθνείς μας υποχρεώσεις να μην έχουμε παρεμβολές με γειτονικά κράτη. Άρα δεν χάσαμε χωρητικότητα, αντιθέτως αυξήσαμε λίγο τη χωρητικότητά  μας, παρά το γεγονός ότι από το αρχικό φάσμα, το συνολικό δηλαδή, όταν ξεκινήσαμε το 2006 όπου είχαμε 21 με 69 και υπήρχαν περιοχές με 7 διαύλους, όπως το Καστελόριζο και η Θεσπρωτία, αν θυμάμαι καλά, το μέγιστο που μπορούσες να κάνεις ήταν επτά. Τώρα γιατί ο τρέχον χάρτης έχει 8 είναι μια άλλη ιστορία.

Έχει προφανώς και κάποια που δεν είναι συντονισμένα. Τώρα τουλάχιστον αυτός ο χάρτης, παρότι το φάσμα από 21 μέχρι 69 σημαίνει 48 κανάλια, πέσαμε στα 28, με αυτά τα 28 μπορούμε πάλι να έχουμε 7 διαύλους και μάλιστα αυξημένης χωρητικότητας. Αυτά είναι τα καλά νέα σε ό,τι αφορά αυτό που είχε πει και ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Έξω πάμε καλά». Τώρα μέσα δεν πάμε καθόλου καλά. Και με τα όσα άκουσα και σήμερα αλλά βεβαίως τα περισσότερα είναι διαπιστωμένα, έχουμε αρκετά προβλήματα και απαιτείται πάρα πολλή δουλειά τα προσεχή δυο χρόνια, που απαιτεί και πάρα πολύ σοβαρό συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων. Και οι εμπλεκόμενοι φορείς που πρέπει πραγματικά να βάλουν πλάτη είναι πάρα πολλοί. Είσαστε εσείς οι πάροχοι περιεχομένου πανελλαδικές εμβέλειας, η ΕΡΤ ως πάροχος, η ΕΡΤ ως πάροχος δικτύου, τα ξεχωρίζουμε πάντα τα δυο αυτά πράγματα, η Digea ως πάροχος δικτύου, η Εθνική Επιτροπή, φυσικά το ΕΣΡ και βέβαια η πολιτική ηγεσία.

Εάν δεν συντονιστούν όλοι μαζί αυτοί για να μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα, διότι εμείς μένουμε και παρελθοντολογούμε συνεχώς, και βρισκόμαστε ακόμα στο FM ραδιόφωνο με καθεστώς “νόμιμου λειτουργίας”, από το παλιό ΕΣΡ, και όχι αδειοδοτησης, ενώ η ζωή μας ξεπερνάει, η τεχνολογία μας ξεπερνάει, οι ανάγκες αυξάνονται και εμείς καθόμαστε και στεναχωριόμαστε για πράγματα τα οποία δυστυχώς μας ξεπερνάνε. Επομένως εδώ πραγματικά πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη. Εγώ πάρα πολύ θα ήθελα να δούμε όλα τα προβλήματα της περιφερειακής τηλεόρασης, αλλά επειδή άκουσα πάρα πολύ προσεκτικά και τον νομικό σύμβουλο που μίλησε προηγουμένως και όλους, μην περιμένετε θαύματα.

Τα κέντρα εκπομπής, τα οποία αυτή τη στιγμή λειτουργούν, δεν πρόκειται να αλλάξουν. Αυτά είναι τα κέντρα εκπομπής, δεδομένα είναι, άντε το πολύ-πολύ να γίνει μια προσθήκη, δυο προσθήκες εκεί όπου θα διαπιστωθούν προβλήματα. Για τις ΠΖ μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις μικρές,  όμως για να διορθωθούν σφάλματα. Διαπιστωμένα προβλήματα που φωνάζουν από πλευράς περιοχών ΠΖ είναι: 1) ότι η Χαλκιδική αυτή τη στιγμή αποτελεί μόνη της μια ΠΖ και καλό θα ήταν να ενσωματωθεί στη Θεσσαλονίκη. 2) Ένα άλλο πρόβλημα το οποίο είναι πολύ δύσκολο, διότι κουβαλάμε πολλές αμαρτίες του παρελθόντος, είναι το ότι οι Σέρρες όπου εκεί υπάρχει το Παγγαίο, το οποίο περιλαμβάνει Σέρρες και Δράμα, κατά κάποιον τρόπο πρέπει να κοπεί στη μέση, και οι Σέρρες να πάνε στη Θεσσαλονίκη, διότι σε αυτή την περιφέρεια ανήκουν, και αυτό είναι πολύ δύσκολο, γιατί τις ίδιες συχνότητες πρέπει να τις μοιράσεις και να πάνε από εδώ και από εκεί.

Και η Δράμα με την ανατολική Μακεδονία-Θράκη δεν σας λέω ότι γίνεται προσπάθεια να επιληφθούν αυτά που είναι σοβαρά προβλήματα. Ένα άλλο ζήτημα το οποίο όμως απομένει να μπει σε διάλογο μεταξύ κυρίως της Δυτικής Ελλάδας, των Ιόνιων νήσων όπως είναι σήμερα,  είναι αν στην περιοχή ΠΖ όπου περιλαμβάνονται οι Ιόνιες νήσοι, οι μισές θα έλεγα – η Ζάκυνθος πάει με την Πελοπόννησο αν θυμάμαι καλά – κομμάτι της Δυτικής Ελλάδας(η Αχαΐα και η Ηλεία ανήκουν σήμερα στην ΠΖ Πελοποννήσου) θα παραμείνει ως έχει η κατάσταση. Γιατί δεν ξέρω τι έχει διαμορφωθεί. Πρέπει να μπει σε ένα διάλογο με αυτή την περιοχή ή να υπάρχει η δυνατότητα η Ηλεία και Αχαΐα να ενωθούν με τα Ακαρνανικά, Κέρκυρα Θεσπρωτία, και να έχουμε μια μεγάλη περιφερειακή ζώνη που να είναι κοντά στις δυτικές περιφέρειες; Ξέρετε το ηλεκτρομαγνητικό σήμα δεν έχει φραγμούς, δεν ακολουθεί τα σύνορα των διοικητικών περιφερειών.

Είναι αδύνατο έτσι όταν βάζεις κέντρα εκπομπής, έτσι ώστε εκεί να έχεις μια τεράστια ΠΖ, ενωμένες τρεις διοικητικές περιφέρειες. Τα Ιόνια νησιά έτσι κι αλλιώς είναι αδύνατον ότι μόνα τους θα τα βάλω σε μια ΠΖ. Δε γίνεται γιατί πιάνουν από την Κέρκυρα που είναι ελληνοαλβανικά σύνορα και καταλήγουν στη Ζάκυνθο που είναι δίπλα στην Πελοπόννησο. Η Δυτική Μακεδονία, έτσι όπως είναι η διάρθρωση η σημερινή, θα παραμείνει Δυτική Μακεδονία. Το ξέρω, έχουμε μιλήσει, τα έχουμε πει χρόνια. Αυτό ακριβώς να το θέσετε στο κομμάτι του περιεχομένου, όχι στο κομμάτι του χάρτη. Εκεί υπάρχει ο περιορισμός πια, ότι είναι αδύνατο να συγχρονίσει με τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία.

Επομένως τέτοιου είδους παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν, αλλά όταν λέμε χάρτης συχνοτήτων εννοούμε τέτοια πράγματα. Πρώτον κέντρα εκπομπής. Αυτά στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι αυτά που είναι σήμερα και δεν πρόκειται να αλλάξουνε, παρά μόνο να γίνουν στοχευμένες παρεμβάσεις. Είναι οι συχνότητες για τις οποίες έχουμε περιορισμούς και ευτυχώς είμαστε καλά, και είναι ο καθορισμός όταν θα πάμε στο Τ2 των καινούργιων Περιφερειακών Ζωνών με μικρές παρεμβάσεις κεφαλαιώδεις.

Ποιο είναι το μεγάλο πρόβλημα που αναφέρατε και για το οποίο από πλευράς χάρτη συχνοτήτων πρέπει να γίνει μια προσπάθεια να επιλυθεί και να είναι μια συνεχής προσπάθεια από πλευράς σας, θέλει πολλή ενέργεια από πλευράς σας. Ο κύριος Σιμόπουλος γνωρίζει, και μάλιστα έχουμε προσπαθήσει ιδιαιτέρως να βελτιωθεί η κατάσταση στη Στερεά Ελλάδα. Και μπορεί να υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα και σε άλλες περιοχές, εκεί όπου όπως είναι κομμένα τα περίφημα lotman, τα οποία δυστυχώς κόπηκαν όχι με το πιο ορθόδοξο τρόπο σε δύο-τρεις περιπτώσεις το 2006, μερικές περιοχές οι οποίες μπορεί να είναι σε μια περιφέρεια, να καλύπτονται από άλλη. Εκεί θέλει στοχευμένες παρεμβάσεις, σαν τις λύσεις που τουλάχιστον τεχνικά, σε τεχνικό επίπεδο, βέβαια πρέπει να υπάρξουν. Και όλα τα υπόλοιπα φίλτρα μπορούν να γίνουν, δηλαδή να μεγαλώσει λίγο η περιφέρεια, να συμπεριλάβει λίγο πληθυσμό που είναι μέσα στην περιφέρεια και έτσι να μπορείς να θεραπεύσεις μερικώς το πρόβλημα.

Αυτό θα είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία είναι ανεξάρτητη των δυνατοτήτων. Αυτή η προσπάθεια πρέπει να γίνεται είτε βγει είτε δεν βγει. Μην περιμένετε να στη δώσει τη λύση ο χάρτης συχνοτήτων. Πρέπει να ανιχνευτούν οι όποιες δυσκολίες και να προσπαθήσομε να δώσουμε στο μέγιστο του δυνατού λύσεις.

Προσέχω μια-μια τις λέξεις όσες λέω, γιατί δεν είναι παντού δυνατό. Μπορεί εγώ να θέλω να βάλω στο Πήλιο μια κεραία για να καλύψω το Δομοκό για παράδειγμα. Εκεί δεν μπορείς να το κάνεις αυτό, δεν έχει συχνότητες άλλες το Πήλιο να βάλεις για το Δομοκό. Θα πρέπει να πας να βάλεις ένα GapFiller στο Δομοκό. Το  είπα ως παράδειγμα. Δε θέλω να στεναχωρήσω κανένα, αλλά μερικά πράγματα γίνονται, μερικά πράγματα δε γίνονται.

Επίσης επειδή αναφέρθηκε το θέμα των λευκών περιοχών, πολύ καλά κάνατε και το αναφέρατε, διότι όντως έχει ανιχνευτεί ένα ποσοστό περίπου 5% του πληθυσμού της χώρας το οποίο δεν καλύπτεται – όχι της περιφέρειας, ανάλυση ανά περιφέρεια. Έχουμε κάνει τον υπολογισμό ανά περιφέρεια και ποια είναι η κάλυψη κάθε περιφέρειας. Και υπάρχουν περιφέρειες τις οποίες ακόμα και πανελλαδικοί σταθμοί δεν τις καλύπτουνε στο 95%. Προσέξτε το 95% πανελλαδικής κάλυψης έχει προκύψει επειδή είναι μέσα η Αττική με 99%, που έχει ένα τεράστιο πληθυσμό, και είναι μέσα και η Θεσσαλονίκη, που είναι μεγάλες πόλεις.

Θα δείτε αν δούμε  τη διαφάνεια ότι υπάρχουν περιφέρεις που ακόμα και πανελλαδικά τους καλύπτουν 70-78%, άρα οι λευκές περιοχές, όλα αυτό το υπόλοιπο της χώρας, είναι αυτό το 5% σε 3.000 οικισμούς. Αυτούς τους 3.000 οικισμούς τους έχουμε καταγράψει και αυτό είναι το νομοσχέδιο το οποίο πέρασε στη Βουλή, στο οποίο ευτυχώς υπάρχει ένα καλό και ένα κακό: Το καλό είναι ότι θα δούνε αυτοί οι άνθρωποι τηλεόραση. Το 5% του πληθυσμού – το οποίο δε σημαίνει παντού 5 ομοιόμορφα, αλλού περισσότερα αλλού λιγότερα γεωγραφικά. Το καλό το δεύτερο είναι ότι αυτό το πράγμα θα επιδοτηθεί. Καλό είναι επίσης ότι η επιδότηση ή τουλάχιστον σκιαγραφικά, όπως το διαβάζει κανείς το νομοσχέδιο, βλέπει ότι είναι από πλευράς τεχνολογίας ουδέτερο.

Τι σημαίνει τεχνολογικά ουδέτερο; Σημαίνει ότι οποιαδήποτε πλατφόρμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δούνε αυτοί οι άνθρωποι τηλεόραση και επειδή από ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μπορεί να επιδοτήσει, το ευκολότερο θα ήταν να δώσεις τα λεφτά σε ένα Δήμο, να του πεις να βάλει τρεις κεραίες να τελειώνουμε. Δεν μπορείς να επιδοτήσεις Δήμο, δεν μπορείς να επιδοτήσεις πάροχο, δεν μπορείς να επιδοτήσεις κανάλι. Προφανώς αυτή είναι δική μου ερμηνεία, επιδοτήθηκαν οι ίδιοι χρήστες. Εδώ πρέπει να πέσει ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αν σε κάποια περιοχή μειονεκτεί ο Δομοκός -συγχωρέσετε με δεν είναι ο Δομοκός, λέμε για τον Δομοκό επειδή αναφέρθηκε προηγουμένως – θέλουμε να βάλουμε ένα Gapfiller.

Όλοι ξέρετε καλύτερα από μένα πόσο μπορεί να κοστίσει το να κατεβάσετε το σήμα με ένα δορυφόρο πιάτο και να καλύψετε την περιοχή τη συγκεκριμένη. Έχουμε φωτογραφίες από χωριά της Αργολίδος, και όχι μόνο. Αυτό έχει γίνει σε καμπαναριό εκκλησίας.  Ειλικρινά μπορώ να σας δείξω τη φωτογραφία σε λίγο αν θέλετε. Θα δείτε τι ωραίο που είναι το πιάτο δίπλα στο καμπαναριό και από κάτω υπάρχει η κεραία που βλέπει το χωριό τηλεόραση.

Αυτό έγινε με τοπική πρωτοβουλία. Αυτό δεν πρέπει να γίνει χωρίς μια τάξη. Αυτό πρέπει να πάει σε μια συχνότητα να συγχρονιστεί με το υπόλοιπο δίκτυο της Digea, να είναι επίσημη διανομή και από εκεί και πέρα να προχωρήσει αυτό το πράγμα. Αν λοιπόν εδώ πρέπει να μπει η ιδιωτική πρωτοβουλία, μάλλον η δημοτική πρωτοβουλία να μαζέψει τα εκατοστάρικα από τους δημότες μερικών χωριών και, αντί να βάλουν δορυφορικό πιάτο και να γεμίσουμε την Ελλάδα δορυφορικά πιάτα, να βάλουνε ένα Gapfiller κάπου.

 

Γιώργος Σιμόπουλος Γενικός Γραμματέας ΕΕΤΕΠ – STAR Κεντρικής Ελλάδος

Ο σημερινός χάρτης συχνοτήτων βάσει του οποίου μοιράστηκε η χώρα σε τηλεοπτικές περιφέρειες ή Περιφερειακές Ζώνες (Π.Ζ.) προκάλεσε πολλές στρεβλώσεις και κυρίως την αναντιστοιχία της τηλεοπτικής εμβέλειας με τη διοικητική διαίρεση. Εμείς στην περιφερειακή τηλεόραση υπηρετούμε και ελέγχουμε την τοπική εξουσία, την τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού, μεταφέροντας τα μηνύματα των πολιτών προς τους δημάρχους και περιφερειάρχες και το αντίστροφο. Αν δεν υπάρχει το μέσο δεν υπάρχει τρόπος επικοινωνίας.

Μέσα από την ψηφιακή μετάβαση δημιουργήθηκαν για μας οι λευκές και οι μαύρες περιοχές. Λευκές περιοχές είναι αυτές που δεν βλέπουν τηλεόραση καν. Δεν βλέπουν ούτε εθνικά κανάλια ούτε περιφερειακά. Υπάρχουν όμως και οι μαύρες περιοχές, γιατί βλέπουν τα εθνικά αλλά δεν βλέπουν τα περιφερειακά στο ίδιο σημείο. Και αυτό γιατί τα εθνικά κανάλια αλληλοκαλύπτονται από κέντρα εκπομπής όμορων περιφερειών. Από το Πήλιο βλέπει ο Δομοκός τα εθνικά κανάλια, δεν βλέπει όμως τα περιφερειακά της Στερεάς, βλέπει τα περιφερειακά της Θεσσαλίας. Άρα λοιπόν υπάρχουν οι λευκές και οι μαύρες περιοχές.

Μας έδωσε λοιπόν εδώ μία ιδέα ο κύριος καθηγητής, ο κ.Καψάλης, για την ανάπτυξη gapfillers, και αυτό είναι χρήσιμο, αλλά θα πρέπει πρώτα να πάμε στην αδειοδότηση για να τελειώνουμε, να πάμε στην οριοθέτηση της περιφερειακής ζώνης που θα αντιστοιχεί σε κάθε περιφερειακή άδεια. Και γεωγραφική και πληθυσμιακή. Πού δικαιούμαστε, κύριε πρόεδρε και κύριε αντιπρόεδρε του ΕΣΡ, να εκπέμπουμε; Δικαιούμαστε σε όλη την Στερεά Ελλάδα;

Με αυτά τα 8 σημερινά κέντρα εκπομπής που μας δίνει ο κ. Καψάλης και με 3-4 που θα μας δώσει ακόμα αν υπογραφεί αυτή η τροπολογία και ενσωματωθεί και η Φωκίδα στη Στερεά, θα μπορούμε να ξέρουμε που εκπέμπουμε. Αμέσως μετά θα μπορέσουμε με την συνεργασία της αυτοδιοίκησης, ίσως και με δικά μας έξοδα, με την καθοδήγηση της εθνικής επιτροπής (ΕΕΤΤ), της Digea, να φτάσουμε σε κάθε τοπική κοινωνία και να εξυπηρετήσουμε κάθε πολίτη. Να βάλουμε όσους πομπούς χρειάζεται, όσα gapfillers χρειάζονται για να βλέπει. Αλλά σήμερα εγώ δεν μπορώ να πω στον δήμαρχο Δελφών «πάμε να βάλουμε ένα gapfiller». Στους Δελφούς που έχουμε και το παγκόσμιο οικονομικό φόρουμ τόσα χρόνια και δεν μπορούμε να το καλύψουμε να το βλέπουν οι Δελφοί. Μου δίνει αυτή τη στιγμή κανείς το δικαίωμα να βάλω στη Φωκίδα gapfiller; Όχι.

Πρέπει πρώτα εσείς αυτή τη στιγμή να φτιάξετε το χάρτη και να μου δώσετε το δικαίωμα να εκπέμπω στην περιφέρειά μου και μετά αφήστε μας εμάς να ξανάπροσπαθήσουμε μόνοι μας με κάθε τρόπο και με τη βοήθεια της αυτοδιοίκησης να καλυφθούμε όπως γινόταν παλιά. Εγώ θα έλεγα ότι αν φτιάξουμε τα όρια τα διοικητικά της Στερεάς Ελλάδας και μας λέει το ΕΣΡ ότι μπορείτε να εκπέμπετε σε αυτά τα όρια, πιθανώς για να καλυφθεί η περιφέρεια Στερεάς να χρησιμοποιηθούν κέντρα εκπομπής από τα οποία το σήμα μας θα μεταδίδεται και σε όμορες περιφέρειες.

Στο θέμα αυτό ας είμαστε λίγο γενναιόδωροι σαν πολιτεία και σαν θεσμοί. Καλύτερα να βγαίνω και στην Καρδίτσα, παρά να μην με βλέπει ο Δομοκός. Δεν γίνεται. Μεταξύ μας, τα όμορα κανάλια δεν έχουμε πρόβλημα. Δεν με πειράζει να βλέπω το Astra, το Θεσσαλία και το TRT στα Καμένα Βούρλα. Δεν με ενοχλεί καθόλου. Αυτοί λένε τα νέα για τη Λάρισα, το Βόλο και την Καρδίτσα και εγώ λέω για τη Λαμία, τη Λειβαδιά, τη Θήβα και τη Χαλκίδα. Ο κόσμος να ακούει όσο γίνεται περισσότερα κανάλια. Να είμαστε λίγο γενναιόδωροι.

Ας μας ανταποδώσει το κράτος αυτό το οποίο προσφέρουμε τόσα χρόνια. Είμαστε η τοπική ΕΡΤ. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε και στα Άγραφα και στην Κάρυστο και στη Σκύρο – μας βλέπουν δε μας βλέπουν- για να πούμε και την καλή είδηση και ό,τι συμβαίνει σ’ εκείνο τον τόπο, όπως είναι υποχρεωμένη και η δημόσια τηλεόραση. Αυτό ευτυχώς το αναγνωρίζει η αγορά και μας τιμά μέχρι και σήμερα. Τα σύνορα της περιφερειακής άδειας θα πρέπει να περιέχουν και στοιχεία βιωσιμότητας. Δηλαδή αν αποφασίσουμε να δώσουμε μία περιφερειακή άδεια που έχει μέσα δέκα χωριά και μισή πόλη δε θα ζήσει ένα κανάλι.

Αν δε φτάνει μία περιφέρεια δώστε και δεύτερη σε κάποια επιχείρηση να μπορεί να έχει και μία αγορά που να την ενημερώνει και να έχει και κάποια δυνατότητα να ανταποκριθεί. Πρέπει να υπάρξουν και τέτοια τεχνικοοικονομικά κριτήρια. Θα πρέπει να αρθεί οποιαδήποτε ανισότητα σχετικά με την τηλεόραση εθνικής εμβέλειας, κυρίως στην ποιότητα πρέπει να βλέπουμε όλα τα κανάλια στο γυαλί με τον ίδιο τρόπο και αφήστε να ξεχωρίσει ο καθένας με τις δυνατότητές του, με το περιεχόμενό του, πώς θα λέει τις ειδήσεις και αν έχει ή όχι γραμμή, αν θα είναι ανεξάρτητος και αν η δημοσιογραφική του ομάδα δώσει το χρώμα, την εγκυρότητα και την ποιότητα στον τηλεθεατή.

Άλλωστε έχει το τηλεκοντρόλ και θα μας επιλέξει ή όχι. Ο πατέρας μου ήταν γραμματέας στο χωριό και στο γραφείο του είχε μία ταμπέλα που έλεγε: «Kοινότητα είναι η περιφέρεια που διαγράφει ο ήχος της καμπάνας του χωριού». Η καμπάνα χτυπούσε όταν είχαμε γεγονότα και μαζευόταν ο κόσμος στην πλατεία για να μάθει τι έγινε. Η καμπάνα εδώ είναι η περιφερειακή τηλεόραση και πρέπει να ακούγεται σε όλο το χωριό, σε όλη την κοινότητα, σε όλη την περιφέρεια. Σε όλο τον κόσμο που ενδιαφέρεται γι αυτά τα νέα. Σας ευχαριστώ.

 

Λευτέρης Κουκουτίνης –Β Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ -ΕΝΑ CHANNEL

Ένα πράγμα το οποίο αποδείχτηκε είναι ότι υπάρχει χαμηλή ποιότητα στα περιφερειακά κανάλια. Είναι στα μειονεκτήματα των περιφερειακών καναλιών. Είναι στη μισή ποιότητα απ’ ό,τι παίζουν τα εθνικά. Αποδείχθηκε ότι δεν καλύπτονται στην περιφέρεια κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απ’ ό,τι τα περιφερειακά κανάλια καλύπτονται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Άρα εμείς που εκπέμπουμε μόνο στην περιφέρεια υφιστάμεθα αυτή τη μείωση της αξίας μας σε σχέση με τα πανελλαδικά κανάλια που καλύπτουν το 95%. Έχω στη δικιά μου περιφέρεια το 78% στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Έχουμε μικρότερη αξία – ήδη είμαστε υποβαθμισμένοι σαν κανάλια. Αποδείχθηκε ότι ο ειδικός φόρος είναι τέσσερις φορές επάνω: 5% στα πανελλαδικά, 20% στα περιφερειακά. Και βέβαια εγώ να σας πω μία προσωπική εμπειρία: Είχα έναν πελάτη που ήθελε να ξοδέψει 100.000 ευρώ. Δυστυχώς θα έπρεπε να πληρώσει σε ειδικό φόρο 20.000 ευρώ και μου είπε «δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί θα πληρώσω μόνο 5 αν πάω σε ένα πανελλαδικό κανάλι». Και με αυτό αποδείχθηκε ότι υπάρχει μία στρέβλωση κατά των περιφερειακών καναλιών. Υπάρχουν μικρές οικονομικές δυνατότητες στην περιφέρεια. Και αυτό φαίνεται και από τη δικιά μου περιφέρεια.

Είμαστε ενδεχομένως η τελευταία ή από τις τρεις τελευταίες σε οικονομική δυνατότητα περιφέρεια ολόκληρης της Ε.Ε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν μετρήσεις καναλιών που δεν μετράνε τα περιφερειακά κανάλια, με αποτέλεσμα όλη η διαφήμιση του ιδιωτικού τομέα, ή σχεδόν όλη, το 98%, να πηγαίνει στα μεγάλα πανελλαδικά κανάλια. Θα έπρεπε το κράτος να μεριμνήσει προκειμένου αυτές οι εταιρείες μετρήσεων να μην έχουν το δικαίωμα επιλεγμένα να λένε ότι μόνο μετράμε τα περιφερειακά κανάλια, αλλά να είναι υποχρεωμένα να μετράνε και τα περιφερειακά. Ενδεχομένως να μην ήταν τόσο μεγάλα της Digea αυτά τα έξοδα που είχαμε και να μη ζητάμε και φοροελαφρύνσεις.

Για όλους αυτούς τους λόγους, και σημειωτέων ότι υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα και με την ΕΕΕΤ ότι έχουμε αυτή τη στιγμή μία Digea όπου μέτοχοι είναι τα μεγάλα κανάλια, έχουν πρόσβαση τα μεγάλα κανάλια σε όλα τα στοιχεία, στο υλικό που μπαίνει για να βγάλει το δικό μας ενοίκιο. Εμείς όταν ζητήσαμε να μπούμε στο παιχνίδι, δηλαδή να δούμε πόσο χρεώνονται αυτά τα έξοδα, για να δούμε πώς προκύπτει το ενοίκιό μας, νομίζω ότι επικαλέστηκαν κάποια προσωπικά δεδομένα για να μην μπορούμε να δούμε αυτά τα στοιχεία. Κατά τη γνώμη μου είμαστε εταίροι και είναι τρελό να μην μπορούμε εμείς να δούμε αν παράδειγμα έναν τεχνικό τον χρεώνουν 10.000 ευρώ το μήνα αντί τις 2.000 που θα έπρεπε. Θα ήθελα κάποιες απαντήσεις και να δώσω το λόγο στην Digea, στην ΕΕΤΤ αν θέλει να μιλήσει και βέβαια στο ΕΣΡ.

 

 

ΝΙΚΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ,  Διευθύνων Σύμβουλος-Γενικός Διευθυντής της DIGEA

Ευχαριστούμε για την πρόσκληση που είχαμε για συμμετέχουμε στην όλη διαδικασία και στην ημερίδα. Ακούσαμε τα θέματα τα σπουδαιότερα που σας απασχολούν και ιδιαίτερα τα θέματα που σχετίζονται με το κομμάτι περιεχομένου, με το κομμάτι χάρτη συχνοτήτων και το κομμάτι της επικείμενης αδειοδότησης. Προσωπικά θα ήθελα να καταθέσω τη δική μου την άποψη σχετικά με το τι πιστεύω εγώ προσωπικά για τον ρόλο τον οποίο επιτελείτε.

Μπορώ να το πω ιδιαίτερα γιατί κατάγομαι από επαρχία, ζω στην Αθήνα και ο τρόπος που έχω για να ενημερώνομαι για τα τοπικά συμβάντα που με ενδιαφέρουν ιδιαίτερα είναι βλέποντας περιφερειακά κανάλια. Και επίσης με άγγιξε λίγο παραπάνω αυτό το οποίο είπε ο Λεύτερης νωρίτερα, ότι μόνο μέσα από ένα τοπικό κανάλι ένα παιδί μπορεί να μάθει πότε ελευθερώθηκε η Καβάλα και για την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Επομένως αντιλαμβανόμαστε πλήρως πραγματικά για την αξία, το ρόλο και την αποστολή που πρέπει να επιτελέσουν τα κανάλια αυτά. Άκουσα επίσης πολύ προσεκτικά όσα αναφέρατε για τη διαφορά στη φορολόγηση και σχετικά με την αβεβαιότητα που υπάρχει με τις επικείμενες αδειοδοτήσεις, και θα ήθελα να σας πω ότι όχι μόνο από την πλευρά μας δεν είμαστε απέναντι, όπως είπε ο Σπύρος – και θα χρησιμοποιήσω μία διαφορετική φράση που δείχνει και τη διάθεση που δείχνει με την οποία ξεκινάει κάποιος – όχι δεν είμαστε απέναντι, αλλά είμαστε δίπλα. Θα ήθελα μονάχα να επιστήσω την προσοχή στο εξής: ότι μπορεί κανείς να έχει δίκιο σε επτά θέματα, να αναφέρει άλλα πέντε που δεν έχει δίκιο, ή που δεν προσέχει πώς να τα πει, που να έχει άδικο, και στο τέλος θα γίνει ένα πράγμα και θα χάσει και εκεί που έχε δίκιο.

Θα ήθελα να κάνω αυτή την παρατήρηση και ας μην την εκλάβουμε σαν παρατήρηση, αλλά σαν μία παραίνεση, ότι στη χώρα αυτή που ζούμε, όπου είναι εύκολες οι τοποθετήσεις και όπου είναι εύκολο να μιλάμε, αλλά τα βήματά μας δεν ακολουθούν αυτά που λένε τα λόγια μας, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και όσο γίνεται ακριβείς στις τοποθετήσεις μας.

Επίσης πρέπει να αναγνωρίζονται σε έναν συνεργάτη μας τα θετικά, να εντοπίζουμε τα αρνητικά, να τα συζητάμε και έτσι να είμαστε μαζί. Διότι, αν μεν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις λέμε τα θετικά και αναγνωρίζουμε όλα αυτά τα οποία γίνονται και το πώς ήταν πριν και το πώς είναι σήμερα, αλλά σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις μας 9 στα δέκα που θα πούμε για το συνεργάτη μας που δεν είμαστε απέναντι είναι αρνητικά, τότε νομίζω ότι αυτό που μένει είναι μία πικρία προς τον συνεργάτη μας. Επειδή μου αρέσει να μιλάω με συγκεκριμένα γεγονότα και όσο πιο αντικειμενικά γίνεται, σημείωσα μερικά πράγματα από αυτά που ειπώθηκαν για να ακουστεί και η δική μας η θέση και να βγουν και πραγματικά συμπεράσματα και να δούμε πώς μπορούμε να προχωρήσουμε και να πάμε παρακάτω λύνοντας ζητήματα.

Σημείωσα από τις τοποθετήσεις του αγαπητού Αντώνη, και συμπατριώτη μου, ότι είπε τρία πράγματα. Το πρώτο που είπε είναι ότι η Digea έχει ένα εξασφαλισμένο κέρδος και ότι όταν κλείνουν κανάλια τότε το κόστος το οποίο πλήρωναν τα κανάλια αυτά, τα οποία κλείνουν, το επωμίζονται τα υπόλοιπα. Αυτό πρέπει να συμπληρωθεί με κάτι το οποίο δεν ειπώθηκε, αγαπητέ Αντώνη, που για να λέμε κάτι και να βγάζουμε ολοκληρωμένο συμπέρασμα πρέπει να το πούμε ολοκληρωμένα.

Δηλαδή αν έχουμε σε μια περιοχή 10 κανάλια και κλείσει ένα και μείνουν εννιά, τα εννιά θα επωμιστούν και στο κόστος που είχε το δέκατο. Όταν όμως είναι δέκα και έρθει ένα ενδέκατο, τότε έχουμε μείωση τιμής. Αυτό δεν το ακούμε ποτέ. Λέμε μονάχα τις τοποθετήσεις μας. Κλείνει ένας, πληρώνουμε οι υπόλοιποι. Σωστό αυτό. Ανοίγει ένας, μειώνεται στους υπόλοιπους.

Δεύτερη παρατήρηση. Συχνή μείωση αριθμού καναλιών. Πέραν της πρώτης τοποθέτησης του αγαπητού Σπύρου των 120, ότι έτσι ξεκίνησε, ο κανονικός αριθμός είναι 104. Και ξαναλέω: χρειάζεται προσοχή γιατί δημιουργούμε εντυπώσεις. Άλλο είναι να ξεκινήσουμε 150 και να φτάσουμε 70 και άλλο να ξεκινήσουμε 104 και να φτάσουμε 99. Υπάρχει διαφορά; Μάλλον υπάρχει. Και επειδή όλοι έχουμε κάνει και κάποια μαθήματα και ψυχολογίας, μπορούμε να το καταλάβουμε, άρα έχει σημασία να είμαστε ακριβείς στις τοποθετήσεις μας. Θα σας πω λοιπόν με ακρίβεια ότι τα τελευταία δύο χρόνια, για να μην πηγαίνω σε πολύ μακρινά παρελθόντα, ο συνολικός αριθμός των περιφερειακών καναλιών στην Ελλάδα έχει αυξηθεί. Την τελευταία εβδομάδα άνοιξαν δύο επιπλέον κανάλια. Το ξαναλέω.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο συνολικός αριθμός καναλιών έχει αυξηθεί. Λοιπόν είναι κάποια από τα κανάλια τα αρχικά τα οποία είχαν κλείσει κάποια στιγμή και στη συνέχεια ξανάνοιξαν. Οπότε δεν έχουμε ένα ζήτημα μιας τάσης μιας συνεχούς μείωσης. Ανοιγόκλεισαν. Επαναλαμβάνω. Είναι αδειοδοτημένα. Επαναλαμβάνω για να έχουμε ακρίβεια. Στους πίνακες του ΕΣΡ υπάρχουν π.χ. 110 κανάλια αδειοδοτημένα. Ε, αυτά τα 110 κανάλια μπορούν να ανοιγοκλείνουν. Το ΕΡΣ ενημερώνεται για το κάθε κανάλι το οποίο βγαίνει εκτός λειτουργίας, όπως επίσης και όταν επανέλθει σε λειτουργία.

Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 92 κανάλια περιφερειακά. Πριν από 2 χρόνια ήταν 90. Τη βδομάδα αυτή άνοιξαν δυο. Αυτή είναι η εικόνα. Αυτοί είναι οι αριθμοί. Αυτά είναι τα νούμερα. Άρα στη διετία αυτή δεν είχαμε κάποια μείωση. Το επόμενο που σημείωσα και ανέφερε ο Αντώνης και αξίζει να το ξεκαθαρίσουμε σήμερα, γιατί το άκουσα πολλές φορές, είναι το εξής:

Ειπώθηκε ότι τα περιφερειακά κανάλια δεν μπορούν να παίξουν, να τους εκπέμψουμε με μεγαλύτερες ταχύτητες με μεγαλύτερη χωρητικότητα από αυτή στην οποία τα εκπέμπουμε σήμερα. Η μεν άδεια της Digea προβλέπει 1,5 mbps για τους περιφερειακούς και 3 mbps για τους εθνικούς τυπικής ευκρίνειας. Στην πράξη τα εν κανάλια εθνικής εμβέλειας εκπέμπονται με 3 mbps, τα δε κανάλια περιφερειακής εμβέλειας με 2 mbps. Και να πω τώρα το εξής:

Οι συμβάσεις που έχουν υπογράψει τα κανάλια με τον πάροχο προβλέπουν και είναι στο παράρτημα 8 – το έχουμε και μαζί μας σήμερα εδώ αν κάποιος θέλει να το δει – ότι μπορεί ο σταθμός να κάνει ένα απλό αίτημα και μπορεί σε ένα μήνα να αυξηθεί η χωρητικότητα με την οποία εκπέμπει. Εάν ένα κανάλι δεν είναι ικανοποιημένο με τα 2 Mbps, πρέπει να κάνει αίτηση, ένα χαρτί να συμπληρώσει, και να πει «εγώ θέλω 3 mbps και θα σου φέρω το σήμα με 3 mbps», εννοείται έτσι.

Αν έρθει στην Digea με 2 mbps και θέλει τρία δε γίνεται. Επομένως μπορεί, εάν θέλει. Τα εθνικά κανάλια να σας πω ότι το σήμα τους το φέρνουν στην Digea με 3 mbps με εξαιρετική ποιότητα, το φέρνουν με οπτικές ίνες οι οποίες προφανώς κοστίζουν παραπάνω από ένα απλό δισύσματο κάποιου παρόχου του ΟΤΕ ή κάποιου άλλου και το κόστος το επωμίζονται τα ίδια, γιατί είναι υποχρέωση του καναλιού να φέρει το σήμα του στην ποιότητα που θέλει στον πάροχο και ο πάροχος το εκπέμπει και το μεταφέρει μετά. Επομένως το ξεκαθαρίζουμε σ’ όλους. Είναι τόσο απλό αν κάποιος θέλει να κάνει ένα αίτημα και να αυξήσει τη χωρητικότητά του.

Η σύμβαση προβλέπει ότι πληρώνεται ανά mbps. Το ξέρετε όλοι, είναι τόσο απλό. Αν λοιπόν εκπέμπεις σε 2 mbps, το 2 μπορεί να γίνει 3.Προσέξτε κάτι, υπάρχει μία λεπτή διαφορά που εύκολα δημιουργούνται εντυπώσεις και καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε. Ειπώθηκε πριν ότι, αν εμείς τα κανάλια πάμε και αυξήσουμε τη χωρητικότητάμας, τότε θα αυξηθούν τα κέρδη της Digea ή θα πληρώνουμε παραπάνω στην Digea. Ουδέν αναληθέστερον. Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε αυτά και τα λέτε. Πραγματικά. Δεν ξέρω πού τα βρίσκετε διότι από τη μία είπατε ότι το έσοδο της Digea είναι σταθερό είτε ανοίξει κάποιος είτε κλείσει και αυτό είναι αλήθεια, και από την άλλη είπατε ότι αν αυξηθεί η χωρητικότητα θα αυξηθούν τα έσοδα της Digea. Εδώ φάσκουμε και αντιφάσκουμε. Δεν ισχύει λοιπόν το δεύτερο. Και δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το πω.

Εάν έρθουν λοιπόν τα κανάλια και αυξήσουν χωρητικότητα, το συνολικό ποσό λοιπόν που θα πληρώσουν στην Digea δε θα αλλάξει. Τι θα συμβεί όμως και είναι δίκαιο για μένα να συμβεί. Εάν διαφωνείτε, ελάτε να το συζητήσουμε και με εκείνον που φτιάχνει το μοντέλο. Εάν έχουμε μία περιφερειακή ζώνη και έχουμε πέντε κανάλια που σήμερα εκπέμπουν όλα σε 2 mbps, φυσικά εάν κάποιο έρχεται με καλύτερη ποιότητα στην Digea στον ένα θα βγει με καλύτερη ποιότητα.

Φυσικά εάν κάποιο έχει καλύτερα στούντιο και καλύτερο φωτισμό, θα βγει με καλύτερη ποιότητα. Φυσικά εάν το ποδοσφαιρικό γήπεδο στο οποίο μεταδίδεται ο αγώνας δεν έχει καλό φωτισμό πάνω, δε θα έχουμε την ίδια ποιότητα με το «Καραϊσκάκη». Αυτό είναι παρένθεση, επανέρχομαι. Έστω ότι σε μία απλή περίπτωση έχουμε πέντε κανάλια που σήμερα εκπέμπουμε σε 2 mbps και θέλει από τα πέντε, αγαπητέ Αντώνη, να γίνει 3 mbps. Πολύ ωραία. Δεν είναι λογικό εκείνος που θα εκπέμπει με 3 ή με 4 mbps, που θα έχει πολύ μεγαλύτερη ποιότητα που θα τον δει ο τηλεθεατής, να πληρώσει παραπάνω σε σχέση με τους άλλους 4 οι οποίοι θα συνεχίσουν στα 2 mbps. Είναι ή δεν είναι έτσι;

Δεύτερον, εάν συμβεί αυτό, ξαναλέω η Digea δε θα εισπράξει παραπάνω χρήματα. Ας μην δημιουργούμε εντυπώσεις συνεχώς. Θα μειωθεί το ποσό το οποίο θα πληρώσουν οι άλλοι 4. Προσωπικά εγώ το βρίσκω λογικό.

Εάν εσείς δεν το βρίσκετε λογικό, ελάτε να το κουβεντιάσετε. Δεν είναι λογικό εκείνος που εκπέμπει με μεγάλη χωρητικότητα να πληρώνει παραπάνω από εκείνον που πληρώνει με μικρότερη; Διαφορετικά τι θα έχουμε; Διαφορετικά θα έχουμε σοβαρό θέμα ανταγωνισμού. Και αν η Digea δεν το χρεώσει παραπάνω, αν το μοντέλο δεν το προέβλεπε, τότε τα υπόλοιπα κανάλια θα ερχόντουσαν εναντίον του  μοντέλου και θα λέγανε ότι εδώ έχουμε θέμα ανταγωνισμού αθέμιτου. Διότι ο ένας παίζει με 4 mbps και πληρώνει το ίδιο με μένα που παίζω με 2mbps. Κλείνω το θέμα αυτό και ελπίζω να ξεκαθαρίστηκε μία και καλή.

Προχωρώ σε μερικά σημεία που σημείωσα ακόμα. Άκουσα τον αγαπητό Σπύρο και είπε ότι εάν ένα κανάλι δεν πληρώσει τότε στο τέλος του μήνα ή του άλλου μήνα υπάρχει ένας χρόνος που προβλέπεται ότι θα κλείσει. Η Digea, η κακή Digea θα βάλει μαύρο. Θα κλείσει. Είναι ένα θέμα αυτό. Είναι ένα θέμα. Και είναι εύκολο να λέμε το πρόβλημα. Πάμε όπως μαζί να δούμε ποια θα είναι η λύση.

Ας δούμε ποια μπορεί να είναι η λύση. Μια λύση είναι να πληρώνει το κάθε κανάλι όποτε θέλει ή όποτε μπορεί. Εγώ δε λέω ότι μπορεί να μην πληρώνει. Και μπορεί να πάμε σε μία συζήτηση περί επιδοτήσεων άγονων γραμμών, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση. Επομένως δεν μπορεί να πληρώσει ένα κανάλι, έχει θέμα και δεν πληρώνει. Τι πρέπει να κάνουμε. Να μην κλείσει το κανάλι. Μάλιστα. Συνεχίζει να μην πληρώνει το κανάλι. Άρα το κανάλι αυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα 3-4 κανάλια της περιοχής του τι πρέπει να κάνει;

Θα συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο, να εισπράττει διαφημίσεις να παίρνει έσοδα αλλά να μην πληρώνει την Digea. Αυτό τι δημιουργεί; Αυτό δεν δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό; Τι θα πούμε εμείς αν έρθουν τα υπόλοιπα 4 και πούνε γιατί συνεχίζει να εκπέμπει το κανάλι αυτό, αφού δεν πληρώνει; Και εγώ μπορεί να λειτουργώ χωρίς να πληρώνω. Αλλά τότε θα ρίξω τις τιμές μου. Γιατί αν δεν έχω κόστος θα παίρνω της διαφημίσεις πολύ φθηνότερα. Τι θα κάνουμε εκεί. Πραγματικά δεν ξέρω, θα έχουμε πρόβλημα σε αυτό.

Δεν βλέπω εύκολη λύση. Άλλη λύση. Να το αναλαμβάνει όλο η Digea. Μάλιστα, δεν κλείνει κανένα κανάλι λοιπόν. Έρχεται 28 Φεβρουαρίου και η Digea πρέπει να καταβάλει 2,5 εκατ. για το φάσμα για το οποίο, να σημειώσω, τα κανάλια τα περιφερειακά δεν πλήρωναν. Από το 2014 και μετά η πολιτεία αποφάσισε ότι για να λειτουργήσουν τα κανάλια το φάσμα το οποίο χρησιμοποιούν θα το πληρώνουν μέσω της Digea. Τα κανάλια θα το πληρώνουν. Παλιά δεν το πλήρωναν. Και έχουμε πολλές διαφορές που θα τις εξηγήσουμε γιατί συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια. Πώς λειτουργούσαμε πριν και πώς σήμερα.

Στις 28 Φλεβάρη θα πάει να πληρώσει η Digea αλλά δε θα έχει εισπράξει. Λευτέρη, πες μου που είσαι καλός επιχειρηματίας και σε σέβομαι. Τι θα κάνω εκεί; Ξέρετε τι μου λέει; Αν δεν πληρώσεις σου παίρνω το φάσμα. Σταματάς να εκπέμπεις. Τι σημαίνει αυτό; Σταματάτε όλοι εσείς. Κλείνετε τις επιχειρήσεις σας. Δεν ξέρω τι λύση θα βρούμε σε αυτό. Πριν από δύο εβδομάδες έγινε το εξής. Στην Πελοπόννησο σε ένα βουνό εκεί,  στο κέντρο εκπομπής που έχουμε,  στην κεραία, το ρεύμα το πληρώνει ο τοπικός μας συνεργάτης. Και το πληρώνουμε εμείς.

Του δίνουμε τα χρήματα και πάει και το πληρώνει. Για κάποιο λόγο ο άνθρωπος μία φορά στις 100 ξέχασε να το πληρώσει. Είναι λοιπόν Δευτέρα πρωί, συναγερμός στο γραφείο, δεν λειτουργεί το κέντρο εκπομπής. Χάσαμε την κάλυψη. Μου το λένε εμένα, τι έχει γίνει. Πάθαμε ζημιά; Τι έγινε; Είχε ξεχάσει ο άνθρωπος να πληρώσει το ρεύμα. Η ΔΕΗ μας το κόβει εάν δεν πληρώσουμε. Επομένως καλή η συζήτηση, αλλά εάν έχετε να προτείνετε κάτι, ελάτε να μας το πείτε.

Το άλλο το οποίο είπατε, είπατε ότι τα μεν κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν κλείνουν, τα δε κανάλια κλείνουν όταν δεν πληρώνουν. Δεν αληθεύει αυτό. Πού το βρήκατε; Όταν λοιπόν το Mega σταμάτησε να πληρώνει την Digea, παρά το ότι το είναι μέτοχος, η Digea αποφάσισε να πράξει τα αυτονόητα, αυτά που προβλέπουν οι συμβάσεις που είναι οι ίδιες με τις αντίστοιχες των περιφερειακών. Έστειλε επιστολή στο Μega, ενημέρωσε, κοινοποίησε και στις αρμόδιες αρχές, ότι κύριοι σε τρεις μέρες κλείνετε. Αυτό οφείλει να πράξει η Digea.

Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να είμαστε σύννομοι. Το Mega προσέφυγε στα δικαστήρια και έκανε ασφαλιστικά μέτρα. Αυτό το προβλέπει η πολιτεία και το προβλέπει και για τους περιφερειακούς. Το δικαστήριο αποφάσισε και τι είπε; Ότι ο Τηλέτυπος, το Mega, θα συνεχίσει να εκπέμπει, άρα απαγορεύουν στην Digea να του κατεβάσουν το σήμα, υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα καταβάλει τα μηνιαία τέλη. Και στη συνέχεια το Μega πλήρωσε, αλλιώς θα έκλεινε.

Είχα μία αντίστοιχη περίπτωση στο Αιγαίο με τον δημοτικό σταθμό Σύρου. Οι άνθρωποι έπαιρναν επιδοτήσεις για να πληρώνουν, αλλά για κάποιον λόγο πήγαν αλλού τα χρήματα. Και ήρθαν κάτι φέσια στη ΔΕΗ και στην Digea. Η DIGEA έκανε το ίδιο, τους ειδοποίησε μετά από πολλές οχλήσεις ότι θα κλείσουμε το σήμα, δεν έχουμε άλλη επιλογή. Γιατί διαφορετικά έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό, που, Γιώργο, δεν τον θέλετε.

Είναι σημαντικό να συμφωνούμε στα αυτονόητα. Γιατί αν χάνουμε τα αυτονόητα η Ελλάδα όχι στα 30 χρόνια, αλλά ούτε στα 100 δε θα πάει μπροστά. Έχει σημασία. Πρέπει να είμαστε σοβαροί για να έχουμε αξιοπιστία. Δε γίνεται αλλιώς. Πήγε στο δικαστήριο ο δημοτικός σταθμός Σύρου. Το δικαστήριο αποφάσισε ότι για να συνεχίσει να εκπέμπει πρέπει να πληρώνει. Αφού του έδωσε δυο τρεις μήνες χάριτος μέχρι να πάρει τα χρήματα που θα έπαιρνε την επιδότηση, πέρασαν οι μήνες, τα χρήματα έφυγαν δεξιά και αριστερά, εν πάση περιπτώσει δεν πλήρωσε και έκλεισε. Αυτή είναι η διαδικασία, δεν έχουμε άλλη διαδικασία.

Το άλλο το οποίο ειπώθηκε πριν είναι ότι τα περιφερειακά εκπέμπουν πέντε φορές κάτω σε χωρητικότητα απ’ ό,τι τα εθνικά. Το απάντησα αυτό. Προφανώς δεν ισχύει αυτό, Σπύρο, που ανέφερες πριν. Τα περιφερειακά είναι στα 2 Mpps, τα εθνικά στα 3 mpps.

Ανέφερες κάτι το οποίο δημιούργησε μία εντύπωση, ότι δεν ξέρετε πως θα κάνετε προϋπολογισμό για το 2019 γιατί δεν ξέρετε τι θα πληρώνετε στην Digea, αν κατάλαβα καλά. Εκτός και αν εννοούσατε, Σπύρο, ότι δεν ξέρετε τι θα γίνει με την αδειοδότηση, οπότε διαφέρει. Εάν πάντως εννοούσατε ότι πως δεν ξέρετε πώς θα κάνετε προϋπολογισμό για το 2019 και αυτό αφορά όλα τα περιφερειακά κανάλια διότι δεν ξέρετε τι θα πληρώσετε στην Digea, τότε είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι δεν ισχύει κάτι τέτοιο.

Όλοι έχετε ενημερωθεί από τον Σεπτέμβρη για το τίμημα το μηνιαίο το οποίο δεν πρόκειται να αλλάξει. Αφήνω μία παρένθεση: αυτό προβλέπει η ΕΕΤΤ. Αφήνω μία παρένθεση: με το αν ανοιγοκλείσουν κάποια κανάλια. Επομένως, το βασικό μήνυμα το οποίο προκύπτει από το μοντέλο της ΕΕΤΤ επειδή επικαιροποιήθηκε από την ΕΕΤΤ, επειδή μέσω του οίκου ΜΑΖΑΑRS που ανέλαβε τη διαδικασία επικαιροποιήθηκε για την επόμενη διετία το τίμημα,  είναι ότι έχετε ενημερωθεί όλοι για το τίμημα, το οποίο δεν άλλαξε  και θα ισχύσει για τουλάχιστον 2-3 χρόνια ακόμα. Επομένως για όλο το 2019 μέχρι και τα μέσα του 2020 ξέρετε τι θα πληρώνετε στην Digea, εκτός και αν προκύψει θέμα με αδειοδότηση, έχουμε διαφορετικό αριθμό σταθμών κ.τ.λ.

Σε ό,τι αφορά στην εύλογη ερώτηση αν ανοιγοκλείνουν κανάλια, το μοντέλο το εξηγήσαμε. Αυτό το οποίο έχει δείξει η πράξη και μπορούμε να μιλήσουμε πρακτικά τι έχει γίνει τα τελευταία 2-3 χρόνια. Όταν ανοίγει ή κλείνει ένα κανάλι, η επίπτωση είναι συν-πλην 100 ευρώ στο μηνιαίο τίμημα. Αν λοιπόν σε μία πυξίδα κλείσει ένα κανάλι ή σε επίπεδο πανελλαδικό, αν τα 92 γίνουν 89 ή 95, δε θα επηρεαστεί ο προϋπολογισμός από περισσότερο συν-πλην 100 ευρώ από 150 το μήνα. Αυτό είναι όλο. Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα ότι αυτό ισχύει μόνο για τα περιφερειακά κανάλια και όχι για τα εθνικά, τα οποία ξέρουν τον προϋπολογισμό τους, επίσης δεν ευσταθεί αυτή η παρατήρηση.

Δεν ξέρω πού το βρήκατε και το είπατε – και έχει σημασία να είμαστε ακριβείς, το ξαναλέω. Και επιστρέψτε μου να είμαι ακριβής. Όταν το ΑΡΤ έκλεισε από κανάλι εθνικής εμβέλειας πριν από μερικούς μήνες και έγινε κανάλι περιφερειακής εμβέλειας, τότε οι 50.000-55.000 ευρώ που πλήρωνε το μήνα στην Digea κατανεμήθηκαν στα υπόλοιπα 5-6 εθνικά κανάλια.

Άρα τα άλλα κανάλια είχαν μία αύξηση της τάξης των 10.000 το μήνα επειδή έκλεισε το ART. Αν ανοίξει ένα άλλο κανάλι εδώ, έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση αλλά το μοντέλο είναι αυτό. Επομένως ό,τι ισχύει για τους μεν, ισχύει για τους δε. Όταν ένα κανάλι κλείνει τότε επιβαρύνονται τα υπόλοιπα. Όταν κάποιο ανοίγει πληρώνουν λιγότερα τα υπόλοιπα. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα με τα εθνικά κανάλια, με την ΕΡΤ. Εάν σταματήσει να χρησιμοποιεί το δίκτυο της Digea για να εκπέμπει, τότε τα χρήματα που σήμερα πληρώνει θα τα πληρώνουν τα υπόλοιπα εθνικά κανάλια.

Έγινε και μία αναφορά στα εξασφαλισμένα έσοδα της Digea και ότι έχει ένα περιθώριο κέρδους 8%. Το ανέφερε ο Αντώνης πριν. Εδώ αξίζει να πει κανείς: Υπάρχει κάποιος σοβαρός επιχειρηματίας σήμερα που θα επενδύσει στην Ελλάδα σε μία επένδυση η οποία δυνητικά, και αν όλα πάνε καλά, θα του αποφέρει μια κερδοφορία 8%; Πόσο μάλλον αν το μοντέλο αυτό δεν λαμβάνει υπόψη όλες τις επισφάλειες. Γιατί όλες οι επισφάλειες, κανάλια που κλείνουν και δεν πληρώνουν όλα τα συσσωρευμένα, αυτά,το μοντέλο τα βγάζει απ’ έξω. Αυτά επιβαρύνουν την Digea και μειώνουν κι άλλο το ελάχιστο αυτό ποσοστό της δυνητικής αυτής κερδοφορίας μετά από πολλά χρόνια. Εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανείς επιχειρηματίας ο οποίος θα ήθελε, ούτε η Digea θα ήθελε… Και θα πάμε μετά στα λίγο πιο σοβαρά.

Το άλλο το παράδειγμα το οποίο αναφέρθηκε πριν,  που ήταν λίγο ακραίο αλλά είναι καλό να γίνονται ακραία παραδείγματα, το ανέφερε ο αγαπητός Τρύφωνας, ο οποίος είπε ότι αν κλείσουν ξαφνικά και αντί για 8 κανάλια παίζει 1 κανάλι,  αυτό το ένα θα πληρώνει 200.000 ευρώ, αντί να πληρώνει αυτά τα οποία πληρώνει σήμερα. Δε σας αδικώ αλλά αυτή είναι η λογική και πρέπει να δει κάποιος λίγο το μοντέλο.

Το μοντέλο τι προβλέπει: Αν τα 90 κανάλια γίνουν 10, σε μεγάλο βαθμό θα μειωθούν και τα κόστη της Digea. Δηλαδή εμείς σήμερα πληρώνουμε για τα περιφερειακά κανάλια, γιατί σήμερα το σήμα για να φτάσει στα βουνά εμείς πληρώνουμε παρόχους. Πληρώνουμε μισθωμένα κυκλώματα γιατί δεν έχουμε την πολυτέλεια να πάρουμε δορυφόρο. Είστε πιο ακριβοί δυστυχώς, γιατί είστε πιο πολλοί απ’ ό,τι τα εθνικά. Τα εθνικά είναι πέντε. Η χωρητικότητά τους ανεβαίνει στο δορυφόρο.

Εάν δεν ήσασταν τόσοι και ήσασταν πολλοί λιγότεροι, τότε δεν θα είχαμε το κόστος του 1 εκατ. που πληρώνουμε σήμερα για τα κυκλώματα για να σας εκπέμπουμε. Ας μην προτρέχουμε σε συμπεράσματα αν δεν μελετήσουμε το μοντέλο και πώς λειτουργεί. Το μοντέλο λαμβάνει υπόψη του τα κόστη και έτσι βγάζει και τα έσοδα.

Χθες το βράδυ σκεφτόμουν επειδή τα ερχόμουν να σας δω. Προσπαθώ να βρω τρόπους πώς να μειωθούν τα κόστη τα δικά σας. Σκέφτηκα δύο πράγματα. Το πρώτο το έχω ξαναπεί. Το είπατε και εσείς σήμερα. Είπατε το εξής. Αλλά το είπαμε και εμείς πριν από πολύ καιρό. Στη συνάντηση που κάναμε, Αντώνη, Λευτέρη και Γιώργο, και στην ΕΕΤΤ. Ξαναείπαμε ότι η Digea καλώς ή κακώς – και δεν έχει σημασία να πηγαίνουμε πίσω – υποχρεώθηκε να αναλάβει τη μεταφορά του σήματος και των περιφερειακών καναλιών.

Εμείς βλέποντας και το μοντέλο και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας, σας λέμε ότι αυτό για την Digea είναι ζημιογόνο. Και λέμε επίσης ότι εμείς δεν επιθυμούμε να το έχουμε αυτό. Και αντί να ακούμε ένα ευχαριστώ, να ακούμε μόνο παράπονα. Δεν υπάρχει λόγος.

Προτείναμε λοιπόν: Πάμε να δούμε και την ΕΕΤΤ, υπάρχει χρόνος, διότι η άδεια είναι μέχρι το τέλος του 2028. Έχει τρέξει μόνο 4 χρόνια κι έχουμε άλλα 11 μπροστά μας. Ελάτε πάμε μαζί στην ΕΕΤΤ, πάμε και στο υπουργείο να τα αναλάβετε εσείς. Να αναλάβετε το κόστος του φάσματος, να αναλάβετε ό,τι αναλογούν στις επενδύσεις και να παίρνετε και όλα τα έσοδα. Και από εκεί και πέρα βρείτε όποιο μοντέλο θεωρήσετε πιο πρόσφορο μεταξύ σας για το πώς θα πληρώνετε και πώς θα μειώνετε το κόστος.

Επομένως το γάντι το είχαμε ρίξει πρώτα εμείς , Σπύρο, και με τη σημερινή συζήτηση αν ξαναέπεσε το σηκώνουμε και λέμε ελάτε. Προσέξτε όμως κάτι: Επειδή έχω ακούσει διάφορες τοποθετήσεις. Εάν πάτε και πείτε ότι εγώ θέλω να πάρω μόνο τη Θεσσαλονίκη ή μόνο την Πελοπόννησο, επειδή έχω ακούσει και τέτοια, είναι σαν να πάει να πει κανείς στην ΕΕΤΤ ή σε κάποια επιτροπή τεχνική ότι θέλω να πάρω τη γραμμή για να βάλω μία αεροπορική εταιρεία Αθήνα-Θεσσαλονίκη, αλλά το Αθήνα-Αστυπάλαια θα το πάρει κάποιος άλλος και θα το πληρώνει.

Απλά λέω προσέξτε όταν πάμε για κάτι τέτοιο, να είσαστε προετοιμασμένοι να το πάρετε όλο. Δεν μπορεί να πάρετε, για παράδειγμα, την ΠΖ Αττικής και να πείτε στην Digea να κρατήσει την ΠΖ Δωδεκανήσων και να μεταφέρει τα κυκλώματα μέχρι να πληρώνει αυτό που πληρώνει και να εισπράττει 1.400 ευρώ το μήνα. Ελάτε να τα πάρετε όλα. Πάλι φίλοι θα είμαστε, πιο πολύ φίλοι θα είμαστε τότε. Ελάτε να το πάρετε, να γίνετε εσείς μονοπώλιο.

Εάν λειτουργούσε και η Digea, εάν επέτρεπε η πολιτεία στην Digeaνα λειτουργούσαν πριν οι σταθμοί, καθώς καλώς ή κακώς κάνετε συγκρίσεις. Αλλά ποια είναι η διαφορά ότι οι περιφερειακοί πριν την Digea δεν πλήρωσαν για παράδειγμα τέλη φάσματος. Η Digea πληρώνει, άρα υπάρχει μία διαφορά. Πέστε μου κάτι: πόσα είχατε πληρώσει για αδειοδοτήσεις  στα κέντρα εκπομπής στα βουνά; Η απάντηση είναι 0. Όμως η Digea είναι υποχρεωμένη από την πολιτεία να πληρώσει 6.000-10.000 ευρώ. Τόσο είναι το κόστος. Αυτός είναι ο τρόπος για να μειωθεί το κόστος. Να πάμε μαζί για να λειτουργούμε όπως εσείς πριν.

 

Αντώνης Δημητρίου,  Πρόεδρος ΕΕΤΕΠ

«Επιτρέψτε μου για λίγο… γιατί θεωρώ σοβαρό προς το τέλος αυτής της εκδήλωσης να δημιουργηθούν τέτοιες εντυπώσεις, που να καπελώσουν όλη την επιτυχία της. Γιατί σήμερα ήταν απόλυτα επιτυχημένη η ημερίδα μας.

Ήμουν ευγενής στον πρόλογό μου, στην ομιλία μου… Τώρα όμως προκλήθηκα. Προκλήθηκα όχι μόνο εγώ, αλλά στο πρόσωπό μου όλοι οι συνάδελφοί μου. Και εγώ πρέπει να δηλώσω από την αρχή, εμένα  σαν φυσικό πρόσωπο σαν εταιρεία, με συνέφερε η συνεργασία με την Digea, επιθυμητή ήταν… Μου στοίχιζε πολλαπλάσια παλαιότερα. Να ξεκαθαρίσω ότι για μένα, ευτυχώς  που σας βρήκα μπροστά μου, με τα όποια προβλήματα.

Όμως υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν. Και μη διαστρεβλώνετε την πραγματικότητα. Είπατε…«Πρέπει να είμαστε σοβαροί και αξιόπιστοι». Κατά συνέπεια εμείς δεν είμαστε…

Σήμερα άκουσα για πρώτη φορά ότι εμείς με το θέμα ποιότητας της εικόνας, που σημειωτέον είμαστε στη μέση από τα εθνικά κανάλια,  μπορούμε να έρθουμε σε σας και να μας πείτε «ελάτε, πείτε μας πόσο είναι… αν θέλετε παραπάνω εύρος, ούτως ώστε να σας δώσουμε». Συμφωνούμε. Εάν όλοι μαζί έρθουμε εδώ και σας πούμε πως θέλουμε να πάμε στο επίπεδο των εθνικών καναλιών, αμέσως τα 4.200.000 που χρεώνετε σε μας, για να βγάλετε την ΑΟΤ, την τιμή δλδ , θα διπλασιάζονταν. Έτσι δεν είναι; Διπλάσιο εύρος!

Είπατε ότι πληρώνετε για λογαριασμό μας την ΕΕ.Τ.Τ. μετά από το διαγωνισμό συχνότητας… το φάσμα. Πόσο πληρώνετε; Θα σας πω εγώ. Για τα εθνικά κανάλια πληρώνετε 16.000.000 ευρώ για 15 χρόνια και για τους περιφερειακούς, για 15 χρόνια, 2.000.000.     2.000.000 διά 15 πόσο είναι; Πόσα πληρώνετε το χρόνο για όλους μας; 135.000 ευρώ! Μην το επικαλείστε. Όταν λέτε φάσμα πληρώνετε, να λέτε και το ποσό. Για την περιφέρεια πληρώνετε 2.000.000 ευρώ… μόνο! Πήρατε το φάσμα όλης της χώρας με 18.600.000.

Και ξέρετε κάτι; Αποσυρθήκαμε όλοι από μέσα από το διαγωνισμό γιατί είχε μια ρήτρα ο διαγωνισμός. Έλεγε… εάν τα πάρετε όλα, σας τα κάνω και διακανονισμό 7 χρόνων. Κάναμε πίσω εγώ, ο Σιμόπουλος και άλλοι,  που μας είχε εξαπατήσει το κράτος, που μας έβαλε και αγοράσαμε μηχανήματα για να εκπέμψουμε ψηφιακά και,  μέσα σε 6 μήνες από την αγορά, μας το επέβαλε με νόμο λέγοντάς μας «τώρα πηγαίνετε στην Digea». Και μας έμειναν τα μηχανήματα…Μας εξαπάτησε το κράτος εμάς. Και ήρθατε εσείς λοιπόν και μας λέτε ότι πληρώνετε 2 εκατ. ευρώ για 15 χρόνια σε 7 δόσεις και το επικαλείστε. Πληρώνουμε φάσμα λέτε…Καλά κάνετε και το πληρώνετε!

Βγάζουμε πικρία γιατί λέμε τα πράγματα όπως είναι. Για να τα ξαναπούμε από την αρχή, γιατί σιωπούσα. Και θα σας πω κάτι… δε φοβάμαι και τίποτα…

Ποιοι είσαστε λοιπόν; Τι είσαστε; Είσαστε μια εταιρεία που την έφτιαξαν οι καναλάρχες οι μεγάλοι… όλοι. Αυτοί έβαλαν ένα κεφάλαιο μέχρι σήμερα 13 εκατ. ευρώ και έκαναν επενδύσεις 30-40 εκατ. ευρώ, αν δεν κάνω λάθος από τους ισολογισμούς σας. Και μιλάω για οικονομικά στοιχεία εγώ από του βήματος αυτού, διότι εσείς μας το επιτρέψατε. Πώς βάλατε στις αποφάσεις της ΕΕΤΤ το κόστος;  Εσείς το βάλατε… Άρα λοιπόν είναι ελέγξιμο από εμάς, άρα λοιπόν είναι δημόσιο… άρα λοιπόν μπορώ να μιλώ.

Βάλατε λοιπόν μέσα στις αποφάσεις το περιβόητο ΚΑΛΠΔ, για την περιφέρεια το ποσό, δηλαδή μέρος των εξόδων που φέτος στο 2017 θα ήταν 4-4,3 εκατ. ευρώ. Μέσα σε αυτό μήπως είναι μαζεμένα τα 2 εκατ. ευρώ και το επικαλείστε; Του φάσματος;  ΟΧΙ! Είναι για 15(7) χρόνια . Τι άλλο είναι μέσα εκεί; Είπατε προ ολίγου το εξής… Επισφάλειες! Σας λέω.  Και να μου απαντήσετε ευθέως. Για να βγει ο ισολογισμός, έχει έσοδα-έξοδα. Στα έξοδα έχετε βάλει ένα κονδύλι, προβλέψεις εξόδων 1 εκατ. ευρώ το χρόνο εκτός από φέτος που έχετε βάλει νομίζω 137 χιλ. Έχετε βάλει λοιπόν, 1 εκατ. το 2014, 1 εκατ. το 2015 κ.λπ. Προβλέψεις… Να μου πείτε ποιοι είναι αυτοί; Γιατί αυτές οι προβλέψεις πάνε στα έξοδα. Ανεβάζουν το κονδύλι των εξόδων των 14 εκατ. και κατά συνέπεια εμάς μας αντιστοιχούν τα 4 εκατ. ευρώ.  Εκεί μέσα μπορείτε να μου πείτε τι είναι;

Παρουσία όλων θα μου φέρετε στοιχεία! Ακούστε με… ισχύει! Αν μπει κανείς στο ΓΕΜΗ και διαβάσει, τις οικονομικές σας… λέω… απαντήστε μου… το φέσι του ALTER προς την DIGEA που ήταν 1 εκατ. μεταφέρθηκε στα έξοδα και κατά συνέπεια σε όλους εμάς; Η μία ερώτηση. Δεύτερον, για να κάνετε αυτή την εταιρεία επενδύσατε 40 εκατ., 10-13 εκατ. κεφάλαιο και λείπουν και κάποια άλλα τα οποία πήρατε δάνεια. Τα πήρατε τα δάνεια. Τα δάνεια αυτά έχουν τόκους 1 εκατ. το χρόνο. Μπορείτε να μου πείτε αν το εκατομμύριο των τόκων των κεφαλαιουχικών αγαθών που το πήραν οι μέτοχοί σας για να κάνουν επενδύσεις το εισπράττουν και από εμάς. Από αυτό το δάνειο, τους τόκους δηλ. , το πληρώνουμε και εμείς μαζί ΝΑΙ ή ΟΧΙ;

Αυτές τις απλές ερωτήσεις θέλω και δε θα μου βγαίνετε εδώ και θα λέτε πράγματα τα οποία έχουμε συζητήσει. Όσον αφορά στον κ. Καψάλη, πότε πήγε στην ΕΕΤΤ; Φέτος… Μπράβο χαίρομαι! Γιατί εγώ θα γυρίσω πίσω. Επικαλούνται αποφάσεις, ΦΕΚ…κ.λπ.  Ποιες αποφάσεις, ρε παιδιά; Αυτές που τότε φτιάξαμε μαζί; Ό,τι θέλουμε φτιάχνουμε, τον τρόπο λειτουργίας της DIGEA. Δε μας πιάνουν αυτά πια.

Λυπάμαι που εκρήγνυμαι, αλλά βγήκατε εδώ και είπατε ανακρίβειες. Πρώτη φορά άκουσα σήμερα ότι, για να αυξήσω  τα κανάλια, δηλαδή την ποιότητά σου, έλα να πληρώσεις.

Εμείς, λέει ο νόμος λειτουργίας μας, νομίζω κύριοι πρόεδροι, ασκούμε δημόσια λειτουργία… έτσι δε λέει; Μπορείς στη δημόσια λειτουργία να κλείνεις το διακόπτη;

Εσείς κλείνετε ένα διακόπτη, έτσι, επειδή δεν πληρώνει κάποιος από εμάς. Για δείτε τα μεγάλα κανάλια πόσα σας χρωστάνε. Πολλαπλάσια… Τέσσερα εκατομμύρια σας χρωστάνε τα μεγάλα κανάλια. Τώρα εμείς πόσο; Και εν πάση περίπτωση εδώ έγινε και η εξής μείωση. Εδώ αρχίσαμε και λέτε ότι ανοιγοκλείνουν τα κανάλια. Εγώ ανοίγω, κατεβάζω την τιμή! Επιτρέψτε μου, αλλά αυτό ξεφεύγει από τα όρια της δημόσιας λειτουργίας που ασκούμε. Όλοι μας είπαμε την αλήθεια. Ό,τι είπαμε είναι αλήθεια και σας παρακαλώ ακόμα πείτε μου αν το ALTER και το Mega, που έκλεισαν, εάν αυτά δε μεταφέρθηκαν στα έξοδα. Και κατά συνέπεια επιμερίστηκαν σε όλους εμάς. Αυτή είναι όλη η ιστορία, αντί να πάμε να κάτσουμε σε ένα τραπέζι.

Όταν έμπλεκαν τα πράγματα είπαμε… αφήστε μας να ελέγξουμε, αφού μας δίνετε το δικαίωμα. Δε μας φώναξε κανείς να πάμε να δούμε τι γράφουν αυτά τα έξοδα, τα οποία μας αφορούν. Δεν μας το επέτρεψαν!

Να γυρίσω παλαιότερα.  Εγώ ο ίδιος σε κορυφαίο στέλεχος της ΕΕΤΤ  που τον πήρα τηλέφωνο, είπα:  «Κοίταξέ μας καιγόμαστε. Αν μας δώσετε 1,8 Mbps δεν μπορούμε ούτε ποδόσφαιρο να δείχνουμε». Και μου έλεγε «Έλα μωρέ, εσείς παίζετε telemarketing. Τι να την κάνεις τη συχνότητα;». Αυτές είναι οι εξηγήσεις… Αλήθεια σας λέω.

Αυτά ήταν παλιά. Πεποίθησή μου είναι και σήμερα. Επικαλούμαστε ένα σωρό ΦΕΚ κ.λπ. Κλείνοντας, αντίπαλοί μας μέτοχοι είναι τα μεγάλα κανάλια. Πώς να το κάνουμε. Ανταγωνιστές είμαστε… Και να σας πω; Αν θέλουν να μας στύψουν, από ’κει θα μας στύψουν!

Είπατε κάτι σημαντικό στο τέλος. Να φύγουμε! Μου είπατε και ότι στη μεταφορά του σήματος υπάρχει πρόβλημα. Όλα τα προβλέπετε… τις συμβάσεις με την ΕΕΤΤ…Γιατί δεν προβλέψατε να πάρετε και το σήμα μας από τα κανάλια, να το πάτε στην Digea; Αυτό βγήκε έξω τελείως. Και τρέχαμε σε ΟΤΕ και αλλού να φτιάξουμε καταστάσεις. Γιατί δεν προβλέψατε αφού το παίρνατε το πακέτο όλο;

Με χαρά άκουσα όμως το εξής . Ότι, ελάτε, φεύγουμε, να φύγουμε εμείς. Βεβαίως! Αυτό είναι ευχάριστο. Να το μεταφέρουμε στην πολιτική ηγεσία! Δεν κοπτόταν ότι ήθελε να κάνει με την ΕΡΤ; Ας το κάνει η ΕΡΤ και να πληρώνουμε την ΕΡΤ. Στην πολιτική ηγεσία να μεταφερθεί σας παρακαλώ και εγγράφως . Κι εμείς θα παρέμβουμε εκεί και θα πούμε: ΕΡΤ να πληρώνουμε επειδή είναι δημόσιος οργανισμός, δε νομίζω ότι έχει πρόβλημα. Όταν δίδει 10 εκατ. στο VAR, δε νομίζω να έχει πρόβλημα να φτιάξει μια εγκατάσταση την οποία θα πληρώνουμε εμείς. Και στο κάτω-κάτω έτσι πρέπει να γίνει κάποια στιγμή.

Νίκο, βγήκες και είπες βαριά πράγματα. Με τον ίδιο τρόπο σε αντιμετώπισα κι εγώ. Και αυτό που λέω είναι αλήθεια. Περιμένω απάντηση για το  ALTER, το MEGA και όλα, όχι μόνο το  Mega. Αν ένας δικός μας σταθμός κλείσει, ο οποίος μας ανεβάζει την τιμή, 100 ευρώ έστω, αυτό μετά από 2 χρόνια το πάτε στις προβλέψεις, στα έξοδα και ανεβαίνει. Θα μου το αποδείξεις αυτό  λοιπόν Ιωάννα, επειδή κουνάς το κεφάλι.  Απλά σας λέω, στο ΓΕΜΗ είναι μέσα όλες οι οικονομικές καταστάσεις. Τέλος, το ALTER το πληρώσαμε εμείς και οι μεγάλοι καναλάρχες ή όχι; Αυτό μόνο. Ευχαριστώ πολύ.

ΔΙΑΛΟΓΟΙ

-Κουκουτίνης: Ερώτηση. Όταν κλείνει ένα κανάλι, αυξάνεται και σε μας 100 ευρώ όπως είπατε. Όταν ανοίγει, σας πληρώνει αυτό το χρονικόδιάστημα που ήταν κλειστό;

-Μαστοράκης: Όχι το χρονικό διάστημα που ήταν κλειστό.

-Κουκουτίνης :Δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός αυτό; Ανοίγω εγώ μόνο στις εκλογές δηλαδή. Ή ανοίγω οπότε έχω έσοδα.

-Μαστοράκης: Ακούστε…

-Κουκουτίνης:  Δηλαδή αλά καρτ δουλεύουμε το κανάλι. Και είναι εδώ το ΕΣΡ…

-Μαστοράκης:Θ α απαντήσω στο κομμάτι που με αφορά. Γιατί κάνουμε ό,τι λέει ο νόμος. Όταν ένα κανάλι θελήσει να ξανανοίξει επειδή έχει κλείσει, επειδή δεν πλήρωνε τότε, πρώτα θα πληρώσει τα χρωστούμενα και μετά συνεχίζει να λειτουργεί. Εάν είχε μείνει 6 μήνες εκτός λειτουργίας, δεν πληρώνει για τους 6 μήνες που ήταν εκτός λειτουργίας. Αυτό προβλέπει ο νόμος. Αν τώρα θέλετε κάτι να αλλάξει σε αυτό, τότε είναι εκτός Digea.

-Κουκουτίνης: Αλλά και αυτά που σας πλήρωναν τους 6 μήνες δεν πρέπει να τα επιστρέψετε σε εμάς; Δεν τα επιστρέφετε σε εμάς; Δεν τα επιστρέψατε ποτέ χρήματα.

-Μαστοράκης: Μα δεν πληρώνει. Έχει τα τιμολόγια,  δεν πληρώνει κάτι παραπάνω. Δεν καταλαβαίνετε. Ένα κανάλι δεν πληρώνει για 5 μήνες π.χ. και έκλεισε. Ωραία, για να ξανανοίξει μετά από 7 μήνες θα έρθει να πληρώσει τους 5 δεδουλευμένους μήνες.  Καταλαβαίνετε;

-Κουκουτίνης: Εντάξει, ας προχωρήσουμε.

 

-Πλάτων Τασχουνίδης, Ιδιοκτήτης Dion tv:

Εγώ έχω φάει δύο ανατιμήσεις των 600 ευρώ. Από 3.200 που ξεκινήσαμε στην Κεντρική Μακεδονία γιατί θέλω να το διευκρινίσω αυτό,  ότι είπε ότι είναι 2% περίπου πάνω-κάτω, έχω φάει δύο ανατιμήσεις: 600 ευρώ και 600 ευρώ μετά από ένα εξάμηνο, από τα 3.200 προ ΦΠΑ πήγαμε στα 4.500 ΦΠΑ,  οπότε αυτό πρέπει να δούμε ότι είναι 30%. Και ένα δεύτερο πολύ σημαντικό. Υπάρχουν σήμερα 5 κανάλια, ήμουν και εγώ το έκτο από αυτά που πήραμε μια απόφαση από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.  Εκείνη την εποχή πριν πέσει η κυβέρνηση, πριν αλλάξει η κυβέρνηση, με υποχρέωσή τους να μην πάμε στη μετάβαση στην Κεντρική Μακεδονία αφού πρώτα πρέπει να ελεγχθεί η ΕΡΤ και ο τρόπος διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ελέγχθηκε τότε ο κ. Παπαουλάκης, που αναφέρθηκε το όνομά του δύο φορές,  έπεσε η κυβέρνηση, σήμερα είναι η νέα κυβέρνηση και δεν κάνει κάτι με 5 κανάλια που είναι στην Κεντρική Μακεδονία και εκπέμπουν με δική τους συχνότητα. Και εμείς είμαστε στην ίδια διαδικασία, όπως εκείνα τα χρόνια. Είχαμε ανοίξει με 3 παρόδους στο Χορτιάτη και στο Φιλίππειο με δικές σας επενδύσεις και αυτά τα χρήματα καταστράφηκαν. Ήρθε μετά από 6 μήνες η εθνική επιτροπή και έκανε το διαγωνισμό. Σήμερα είναι 5 κανάλια εκτός Digea. Και αυτός είναι ένας σκληρότατος ανταγωνισμός,αθέμιτος, εκτός λογικής της αγοράς.

-Νίκος Μαστοράκης: Σε ό,τι αφορά το δεύτερο. Το ξέρετε άρα πολύ καλά. Σας το έχουν πει πολλές  φορές. Η Digea,παρόλο που το έσοδό της είναι σταθερό, δε θα εισπράξει κάτι παραπάνω εάν αυτά τα 5 κανάλια τα παράνομα μπουν στο δίκτυό της. Άρα δεν έχει κάποιο όφελος  .Σας το είχε επισημάνει.  Σας έχουν πει ότι αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός,    το λέει και ο συνάδελφος και σας είπαμε κινηθείτε, κάντε κάτι. Εμείς από την πλευρά μας ξέρετε κάναμε καταγγελία επίσημη,  το θέμα έχει εξεταστεί, έχει υπάρξει καταδικαστική απόφαση και έχει πάει στον εισαγγελέα Θεσ/νίκης. Αποτέλεσμα μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει. Εν κατακλείδι, ο μόνος  ο όποιος έκανε ενέργειες κατά των 5 μέχρι σήμερα είναι η Digea. Και εκεί πραγματικά είναι απορίας άξιο. Καλό θα ήταν να το δείτε.

Γιώργος Σιμόπουλος:

Θα έπρεπε να διευκρινιστεί αν γίνεται να κλείνουν και να ξανανοίγουν κανάλια. Εμείς ξέραμε παλιά ότι, αν κλείσουμε, δεν μπορούμε να ξανανοίξουμε. Και τι γίνεται αν πρέπει όλα τα κανάλια να είναι στον πάροχο δικτύου Digea ή μπορούν κάποιοι να είναι χωριστά όπως είναι στη Θεσσαλονίκη; Μπορεί να θέλουν να φύγουν άλλοι τρεις. Γίνεται αυτό ή δε γίνεται; Ή θα είναι όλοι ή δε θα είναι κανένας.

ΟΜΙΛΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΣΡ κ. Ροδόλφου Μορώνη

Ροδόλφος Μορώνης

Καλησπέρα στους λίγους γενναίους που έχουν μείνει μέχρι αυτήν την ώρα. Ακούγοντας τους ομιλητές σήμερα πρέπει να ομολογήσω ότι μου δημιουργήθηκαν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο του Συμβουλίου και την πιθανή αδειοδότηση. Περισσότερα λοιπόν ερωτήματα απαντώνται σε αυτά που είχα πριν ακούσω τους προηγούμενους ομιλητές. Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω από την αρχή λίγο της εμφάνισης της μη κρατικής τηλεόρασης.

Έχω την αίσθηση – και είμαι σε αυτήν την αγορά από το 1975 – ότι πολλά οφείλονται ότι γεγονός ότι η πολιτεία όπως και σε άλλες περιπτώσεις άφησε να φυτρώσουν αυθαίρετα και όταν αποφάσισε υποτίθεται να βάλει κάποια τάξη βρέθηκε στην ίδια δύσκολη θέση που βρίσκεται η πολιτεία μας με την τακτοποίηση των αυθαιρέτων κτισμάτων.

Αν έχουμε αυτό κατά νου θα καταλάβουμε γιατί δημιουργούνται τόσα πολλά προβλήματα είτε με τη νομοθεσία είτε με τη λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών είτε γενικότερα με τη λειτουργία της ίδιας αγοράς. Εκείνο που καταρχήν σκέφτηκα ακούγοντας τις σημερινές τοποθετήσεις ήταν για παράδειγμα τι θα κάνουμε σχετικά, αναφέρομαι τώρα με την πιθανότητα αδειοδότησης των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, ως Συμβούλιο.

Αν δεχτούμε το ότι θα πρέπει η ποιότητα του σήματος να ανέβει στους περιφερειακούς σταθμούς, και εδώ συμφωνώ απολύτως ότι η ποιότητα του σήματος δεν είναι τέτοιας ανταγωνιστικής της ποιότητας του σήματος των σταθμών εθνικής εμβέλειας. Ξαφνικά από τους 92 σταθμούς περιφερειακούς που λειτουργούν τώρα, εμείς θα πρέπει να αδειοδοτήσουμε γύρω στους 50. Δε θα είχαμε καμιά αντίρρηση να προχωρήσουμε στην αδειοδότηση 50 σταθμών με κάποιες προϋποθέσεις.

Οι προϋποθέσεις αυτές σχετίζονται τόσο με κάποιες τροπολογίες στην ισχύουσα νομοθεσία, όσο και με κάποιες ουσιαστικότερες τροπολογίες τις οποίες δε θα δίσταζα να χαρακτηρίσω και ανατροπές στις επιλογές που έχουν κάνει μια σειρά κυβερνήσεων.

Τα τελευταία 30 χρόνια, βεβαίως, και θα ήμουν ευτυχής αν είναι κάποια feedback από τη δική σας πλευρά. Θα μπορούσε αντικειμενικά το Συμβούλιο να κρίνει σε ένα πιθανό beauty content αντί για δημοπρασία τα κανάλια. Και το λέω αυτό γιατί έχει απασχολήσει το Συμβούλιο και παλιότερα, το απασχολεί σήμερα, και ξέρω ότι έχει απασχολήσει κατά καιρούς ακόμα και τις κυβερνήσεις.

Μπορεί να λάβει κανένας υπόψη του βεβαίως το τεκμήριο της εμπειρίας που μπορεί να έχει κάποιος, όμως αυτό το τεκμήριο μπορεί να είναι απόλυτο όταν αυτός ο κάποιος έχει μια ιστορία 30 χρόνων, κατά τη διάρκεια των οποίων έχει συλληφθεί να παρανομεί τουλάχιστον 10 φορές, να πάρει μπόνους για το ότι λειτουργούσε στραβά όλα αυτά τα χρόνια και παρέμβαινε όποια διάταξη αισθανόταν ότι δεν τον βολεύει. Γι’ αυτό είπα ότι αποχωρώ με περισσότερα ερωτήματα από αυτά που είχα όταν ξεκίνησε αυτή η ημερίδα.

Θεωρώ βεβαίως ότι αυτές οι ημερίδες σαν και αυτή που οργανώθηκε έχουν να προσφέρουν πολλά και στην πολιτική ηγεσία και στις ανεξάρτητες αρχές, αλλά επιτρέψτε μου να πω και στις μεταξύ σας σχέσεις, έχω ακούσει, δεν θυμάμαι τώρα, το έχω σημειώσει βεβαίως, μπορώ να βρω ποιος το είπε, αλλά μίλησε με πολύ ωραία λόγια για τον ρόλο των περιφερειακών σταθμών για το τι πρέπει να κάνουν καιτο τι κάνουν.

Και ξέρω ότι αρκετοί από αυτούς έχουν συγκεκριμένο μοντέλο που περιγράφεται  με πολύ αδρούς χαρακτηρισμούς, και με τους οποίους συμφωνώ.  Όμως πόσοι από σας, πόσοι από τους περιφερειακούς σταθμούς ταιριάζουν στο μοντέλο που αναπτύχθηκε εδώ, όταν έχουμε παρατηρήσει περιπτώσεις περιφερειακών σταθμών – και περιλαμβάνω και τους περιφερειακούς του κέντρου και της Αττικής και της Θεσσαλονίκης – που έχουν ένα πρόγραμμα παραγωγής 3,5 ωρών, το οποίο επαναλαμβάνουν μέσα στο εικοσιτετράωρο, δηλαδή παίζουν θεωρητικά 7 ώρες πρόγραμμα και τα υπόλοιπα πουλάνε κατσαρόλες… Τι σχέση μπορεί να έχει αυτό το μοντέλο τηλεόρασης με το μοντέλο που πολύ ωραία περιεγράφηκε. Δε θέλω να σας κουράσω περισσότερο…

Ελπίζω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα αρκετά πριν προχωρήσει το Συμβούλιο στην έκδοση οποιασδήποτε προκήρυξης για τις περιφερειακές άδειες, να τα ξαναπούμε και να τα ξαναπούμε, και να βρούμε κάποιους τρόπους να τα διορθώσουμε. Να κάνουμε ιδανικό το τοπίο, ξεχάστε το. Εγώ είμαι απελπισμένος. Τουλάχιστον κάποιες από τις στρεβλώσεις που έχει να τις αντιμετωπίσουμε για να τις διορθώσουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Γιώργος Σιμόπουλος

 

Να σας ευχαριστήσουμε, κύριε Μορώνη, και εσάς και τον κύριο Κουτρουμάνο και τον πρόεδρο. Ήταν μεγάλη μας τιμή που ήσασταν εδώ σε όλη τη διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι πραγματικά ήρθατε για να ακούσετε. Μας το είχατε υποσχεθεί άλλωστε ότι πριν από τη διαδικασία αδειοδότησης θα μας ακούσετε μια και δυο φορές και να τα συζητήσουμε όλα αυτά. Να σας πω, κύριε Μορώνη, ότι εμείς είμαστε η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων, δηλαδή δεν εκπροσωπούμε τους 92, εκπροσωπούμε αυτούς που έχουν ενημέρωση, δελτία ειδήσεων, δημοσιογράφους, ένα πρόγραμμα, ένα περιεχόμενο τοπικό, δικό μας πρόγραμμα, άρα υπάρχει ένας πρώτος διαχωρισμός.

Σίγουρα και εμείς χρειαζόμαστε κριτήρια που να τα βάλουμε σε συνεργασία και όλοι ή να συμμορφωθούν ή να πάνε σε ένα άλλο επίπεδο ή να μη συνεχίσουν. Να υπάρχει μια βάση ποιότητας στο πρόγραμμά μας. Δικό μας πρόγραμμα, δικό μας περιεχόμενο και βέβαια να αφορά αυτό που υπηρετούμε: τις τοπικές κοινωνίες. Να διαφοροποιούμαστε δηλαδή από οτιδήποτε άλλο είναι, είτε πουλάει κατσαρόλες, είτε οτιδήποτε άλλο. Αυτά μπορεί να δοθούν ως άδειες θεματικές για τηλεπωλήσεις. Είναι άλλο θέμα, εμείς μιλάμε…

 

Αντώνης Δημητρίου

Θα υπάρχουν πρακτικά της ημερίδας. Θα απομαγνητοφωνήσουμε όλη αυτή τη διαδικασία.

 

Γιώργος Σιμοπούλος  ΓΓ  ΕΕΤΕΠ

Ευχαριστούμε που ήρθατε στη Λαμία γι’ αυτήν την ημερίδα. Ελπίζω να σας ξανα-έχουμε κοντά μας και σίγουρα είναι μια καλή αρχή για να βρεθούμε σε κάθε περιοχή της χώρας που υπάρχει περιφερειακή τηλεόραση και να συνεχίσουμε τον διάλογο, βέβαια, με στόχο την καλύτερη περιφερειακή τηλεόραση στο μέλλον σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και όλους τους συνεταίρους μας.

 

Σπύρος Καμπιώτης  Α Αντιπρόεδρος ΕΕΤΕΠ

Από την πλευρά των συναδέλφων, όλοι οι συνάδελφοι που είμαστε εδώ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά τον οικοδεσπότη, το Star κεντρικής Ελλάδας, τον Γιώργο Σιμόπουλο και όλους τους εργαζόμενους του καναλιού για την απίστευτη φιλοξενία και την αγάπη την οποία μας επέδειξαν και ευχαριστούμε επίσης και όσους ταξίδεψαν για να είναι εδώ. Ευχαριστούμε πολύ.

 

ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

 

«Διαζύγιο» από την Περιφερειακή Τηλεόραση ζητάει η DIGEA!

 

Είδηση πρώτου μεγέθους για τους Περιφερειακούς Τηλεοπτικούς Σταθμούς βγήκε στην  Ημερίδα για την Περιφερειακή Τηλεόραση που έγινε με μεγάλη επιτυχία το περασμένο Σάββατο, στη Λαμία.

Ο πάροχος δικτύου, δηλαδή ηDIGEA ζήτησε ουσιαστικά να απαλλαγεί από το «βάρος», όπως το χαρακτήρισε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής της DIGEA κ. Ν. Μαστοράκης, της εκπομπής  του σήματος όλων των Περιφερειακών Τηλεοπτικών Σταθμών!

 

« HDIGEA υποχρεώθηκε από την πολιτεία να αναλάβει τη μεταφορά αυτή. Εμείς βλέποντας το μοντέλο λειτουργίας μας, σας λέμε ότι αυτό είναι ζημιογόνο. Εμείς δεν επιθυμούμε να έχουμε αυτό το βάρος και αντί ευχαριστίες να ακούμε από πάνω και παράπονα » είπε χαρακτηριστικά αλλά και δημόσια  ο κ. Μαστοράκης μιλώντας από το βήμα της Ημερίδας.

Προχώρησε δε σε συγκεκριμένη πρόταση προς τους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς,παρουσία μάλιστα  του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ κ.κ. Αθ. Κουτρομάνου και Ρ. Μορώνη και μέλους της Ολομέλειας της ΕΕΤΤ:

«Ελάτε να πάμε μαζί στην ΕΕΤΤ και στο Υπουργείο για να δούμε πως μπορεί να γίνει αυτό και να αναλάβετε εσείς οι ίδιοι το κόστος του φάσματος. Σας έχουμε από καιρό ρίξει το γάντι…» είπε χαρακτηριστικά μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία για το ότι εννοούσε πραγματικά αυτά τα οποία έλεγε.

 

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ παρουσία των μελών της , αποδέχθηκε  ευχαρίστως την πρόταση της DIGEA για από κοινού μετάβαση  στην ΕΕΤΤ και στο Υπουργείο για την προώθηση και υλοποίηση της  πρότασης αυτής.

Κατόπιν τούτου δρομολογούνται σοβαρές εξελίξεις ακόμη και πριν την αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αφού αναζητούνται πλέον εναλλακτικές δυνατότητες εκπομπής του σήματός τους, όπως π.χ. με επί πληρωμή μέσω της  ΕΡΤ, ώστε να απαλλαγεί η Περιφερειακή Τηλεόραση από τη «λεόντεια και καταχρηστική» σύμβαση, που πολλές φορές έχει καταγγείλει και που υποχρεώθηκε να υπογράψει με την DIGEA το 2014 μη έχοντας άλλη επιλογή, για να εκπέμπει την επόμενη μέρα,ως μοναδικό τότε πάροχο δικτύου.

Η ευθύνη τώρα  περνάει στην Κυβέρνηση που καλείται να βρει λύση ικανοποιώντας το κοινό πλέον αίτημα και της  DIGEA και της Περιφερειακής Τηλεόρασης.

ΑΘΗΝΑ 8/10/2018

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΤΕΠ

 Δ Ε Λ Τ Ι Ο  Τ Υ Π Ο Υ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

 

 

Ιστορικής σημασίας για την Περιφερειακή Τηλεόραση της χώρας, μπορεί να θεωρηθεί η Ημερίδα με τον  τίτλο «Η Περιφερειακή Τηλεόραση χθες, σήμερα, αύριο. Ιστορική διαδρομή, προβλήματα και λύσεις» που διοργάνωσαν το περασμένο Σάββατο στη Λαμία η Ένωση Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

 

Κι αυτό όχι μόνο γιατί έγινε για πρώτη φορά στη Χώρα μας μια τέτοια εκδήλωση  αλλά και γιατί βγήκαν σημαντικές ειδήσεις από αυτή.

 

Η πρώτη είδηση αφορά την επικείμενη διαδικασία αδειοδότησης των περιφερειακών καναλιών που συζητήθηκε διεξοδικά, παρουσία μάλιστα του Προέδρου του ΕΣΡ κ. Αθ. Κουτρομάνου και του Αντιπροέδρου κ. Ρ. Μορώνη. Η θέση-πρόταση της ΕΕΤΕΠ ήταν ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία αυτή  χωρίς να έχουν επιλυθεί προηγουμένως σοβαρά θέματα όπως ο νέος Χάρτης Συχνοτήτων ή ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την ποιότητα εκπομπής των περιφερειακών αδειών ή τα υπάρχοντα δυσμενή οικονομικά δεδομένα που προκύπτουν από την λεόντεια σύμβαση που έχουν υποχρεωθεί να υπογράψουν με τη DIGEA τα περιφερειακά κανάλια.

 

Ως προς την ουσία της διαδικασίας αδειοδότησης η ΕΕΤΕΠ πρότεινε την αντικατάσταση του ισχύοντος με το νόμο Παππά συστήματος πλειοδοτικού διαγωνισμού με ένα σύστημα αξιολόγησης στη βάση συνδυασμένων κριτηρίων μεταξύ των οποίων βαρύνουσα θέση θα έχει ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού. Τη θέση αυτή υποστήριξε η εκπρόσωπος της Ν.Δ κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου που δεσμεύτηκε ότι το κόμμα της θα την εφαρμόσει ως κυβέρνηση. Την ίδια ξεκάθαρη τοποθέτηση έκανε και η εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής κα Κατερίνα Μπατζελή όπως κι ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ. Κώστας Μπασδέκης.

Ο παριστάμενος Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κ. Λευτέρης Κρέτσος αφού παρέπεμψε στο ΕΣΡ για το θέμα του χρονικού ορίζοντα της αδειοδότησης τόνισε την ανάγκη η επόμενη ημέρα να οδηγήσει στην ύπαρξη σοβαρών και βιώσιμων περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών με υποδομές, ικανό και καλά αμειβόμενο προσωπικό και άρτιο περιεχόμενο, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η ΕΕΤΕΠ. Επίσης ο υφυπουργός αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχει πάρει το Υπουργείο για την περιφερειακή τηλεόραση όπως π.χ. το τελευταίο νομοσχέδιο για τις «λευκές περιοχές»

Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ κ Μορώνης δήλωσε εξαιρετικά προβληματισμένος από τις θέσεις αυτές.

 

Τέθηκε επίσης και το θέμα της σχέσης της περιφερειακής τηλεόρασης με  την DIGEA, η οποία εκμεταλλευόμενη την μονοπωλιακή της θέση ως πάροχος δικτύου και την καταχρηστική σύμβαση που εκόντες άκοντες υποχρεώθηκαν να υπογράψουν μαζί της οι περιφερειακοί τηλεοπτικοί σταθμοί το 2014, έχει δημιουργήσει πολλά τεχνικά και οικονομικά προβλήματα στην περιφερειακή τηλεόραση.

Εδώ προέκυψε μια πολύ σημαντική είδηση καθώς η εταιρεία δια στόματος του Διευθύνοντος Συμβούλου της κ. Ν.Μαστοράκη, πρότεινε την από κοινού λύση της Σύμβασης αυτής που «και για μας είναι ζημιογόνος» όπως είπε, πρόταση που αμέσως απεδέχθη η ΕΕΤΕΠ δια του προέδρου της κ. Αντώνη Δημητρίου και αναμένεται η δρομολόγησή της.

 

Στην Ημερίδα παρουσιάστηκε η 30ετής ιστορική διαδρομή της Περιφερειακής Τηλεόρασης ενώ συγκίνηση προκάλεσε η απονομή τιμητικής πλακέτας εκ μέρους της ΕΕΤΕΠ σε εκλιπόντες πρωτοπόρους και σκαπανείς του κλάδου όπως η Βίκυ Παπαφιλίππου του WESTTV, ο Γεώργιος Μπόκας του ΑΧΕΛΩΟΣ TV, ο Άγγελος Αντωνίου του TRT και ο Βασίλειος Χειμωνίδης του STARΚεντρικής Ελλάδας.

 

Φυσικά στην Ημερίδα συζητήθηκαν και τα άλλα σοβαρά προβλήματα της Περιφερειακής Τηλεόρασης όπως η υπερφορολόγηση και ιδιαίτερα η επιβολή του Ειδικού Φόρου Τηλεόρασης, ο οποίος παραμένει στο ύψος του 20% όταν για όλους τους άλλους κλάδους της τηλεοπτικής αγοράς (ΕΡΤ, Εθνικά κανάλια, Συνδρομητική τηλεόραση) έχει ήδη μειωθεί σε 5%! Ο Υφυπουργός παραδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος και υποσχέθηκε να το συζητήσει με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

 

Τέθηκαν επίσης και τα ζητήματα των ασφαλιστικών επιβαρύνσεων με το νέο χαράτσι του 2% επί του τζίρου των περιφερειακών σταθμών για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, οι υπερβολικές και ανεξέλεγκτες απαιτήσεις της πληθώρας των Οργανισμών Πνευματικών Δικαιωμάτων κλπ.

 

Την Ημερίδα πλην του Υφυπουργού κ. Κρέτσου και των εκπροσώπων των κομμάτων που αναφέρθηκαν, χαιρέτησαν επίσης ο  Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κ. Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας κ. Λουκάς Υπερήφανος και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ Ν. Σταυρογιάννης ενώ τις σχετικές εισηγήσεις έκαναν ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας κ. Ε. Καραΐσκος, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ κ. Αντ. Δημητρίου, ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΕΕΤΕΠ κ. Σπ. Καμπιώτης, ο Νομικός κ. Τρ. Δάρας, ο Καθηγητής του ΕΜΠ κ Χρ. Καψάλης και ο Γενικός Γραμματέας της ΕΕΤΕΠ κ. Γ. Σιμόπουλος.

 

Παρέστησαν επίσης  ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ κ. Λευτέρης Αυγενάκης, οι βουλευτές Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Απ. Καραναστάσης, Θ. Μιχελής και Γ. Σαρακιώτης και εκπρόσωποι της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής ενώ στις εργασίες της Ημερίδας συμμετείχαν περισσότεροι από 30 Περιφερειακοί Τηλεοπτικοί Σταθμοί της χώρας.

 

ΑΘΗΝΑ 08/10/18

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΕΤΕΠ

 

 

Ευχαριστήρια Επιστολή

Προς: κο Κώστα Μπακογιάννη
Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας

Κοιν: κο Ευθύμιο Καραΐσκο
Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Φθιώτιδας
Πρόεδρο Ο.Π.Α.ΣΤ.Ε

Αθήνα, 9 Οκτωβρίου 2018
Αρ. πρωτ. 261

 

Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,
Αξιότιμε κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Η πρόσφατη Ημερίδα για την Περιφερειακή Τηλεόραση που συνδιοργανώσαμε, αποτέλεσε ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για τον κλάδο μας. Όχι μόνο γιατί μια τέτοια εκδήλωση έγινε για πρώτη στη χώρα μας αλλά και γιατί στέφθηκε από πλήρη επιτυχία τόσο ως προς την όλη οργάνωση όσο και ως προς το ουσιαστικό της μέρος.

Εκ μέρους του Δ.Σ της ΕΕΤΕΠ αλλά και όλων των συναδέλφων που πήραν μέρος στην  Ημερίδα, αισθανόμαστε την υποχρέωση να σας ευχαριστήσουμε θερμά για τη φιλοξενία, την κάλυψη των εξόδων αλλά και την ουσιαστική σας συμμετοχή στις εργασίες της Ημερίδας.

Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Ημερίδας οφείλεται σε αυτή την συμβολή.

Ευχαριστίες οφείλονται και σε όσους από τα στελέχη και το προσωπικό της Περιφέρειας εργάστηκαν για την Ημερίδα και ιδιαίτερα στη συνεργάτιδά σας κα Μαριλένα Καλαμάτα.

 

Με εκτίμηση και θερμές ευχαριστίες

 

Ο Πρόεδρος: Α. Δημητρίου
Ο Γενικός Γραμματέας: Γ. Σιμόπουλος